Nedir
Tubal Ligasyon
Tüp bağlama, kadınlarda döl yatağı borusunun (fallop borusu) bağlanarak, hamileliğin sürekli olarak engellenmesi için yapılan bir tür kısırlaştırma işlemidir. Bu kararından vazgeçerek yeniden doğurgan olmak isteyen kadınların tüplerinin eski haline döndürülmesi, mikrocerrahiyle artık mümkün hale gelmiştir.
Tüp bağlama işleminin geri alımı sırasında, sağlık profesyoneli fallop borusunun kapalı bölümünü alır ve tüplerin kalan bölümlerini birleştirerek hamileliğe olanak sağlar. Eğer tüp bağlamanın eski haline dönüştürülmesi işlemi başarılı olursa yumurtalar tekrar döllenme için uterusa (rahim) doğru hareket edebilir ve sperm, fallop tüplerinden yukarı hareket ederek yumurtayla buluşabilir. Tüp bağlama işlemi, fallop borusuna çok az zarar verir ve tüp bağlamanın başarılı bir şekilde geri alınmasına olanak sağlar.
Tüp bağlama işleminin geri alınmasından sonra genelde en az bir fallop borusu açık kalır ve bu işlemden geçen kadınların yüzde 75’i hamile kalır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Tüp bağlamanın eski haline dönüştürülmesi işlemi, tüpleri bağlanmış kadının başka ilaçların desteği olmaksızın hamile kalmasına olanak sağlayabilir. Tüp bağlama işlemi yaptırdığınıza, birçok sebepten dolayı pişman olabilirsiniz. Bunlar:
- İşlemin yapıldığı sırada genç yaşta olmak
- Doğumdan sonra bir yıldan daha az sürede işlemi yaptırmış olmak
- Medeni durumda değişiklik
- Tüp bağlaması hakkında ve diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında çok az bilgi sahibi olmak
- Tüp bağlama işlemini sağlık sorunları ya da eş baskısı sebebiyle yaptırmak
Ayrıca tüp bağlamanın geri alınması işlemini, dışarıda döllenmeyi, yani tüp bebeği (in vitro fertilization) tercih etmediğiniz için de seçebilirsiniz. Eğer tüp bağlama işleminden sonra hamile kalmak isterseniz ‘in vitro fertilization’ (IVF), sizin için diğer bir seçenektir. IVF (tüp bebek) işlemi, kadından alınan olgunlaşmış yumurtayla erkekten alınan spermin, laboratuarda bir kap içerisinde döllenmesini içerir. Döllenmeden sonraki iki ila beş günün ardından da embriyo rahme ekilir.
Tüp bağlamasının geri alınması işlemi herkes için uygun değildir. Sağlık profesyoneliniz, tüp bağlamanın geri alınması işleminin etkin olup olmayacağına şu gibi değişik faktörlere bakarak karar verir:
- Yaşınız, kilonuz ve vücut kitle endeksi
- Genel sağlık durumunuz
- Tubal bağlamanın türü
- Fallop tüplerinizdeki hasarın boyutları
- Kalan boruların uzunluğu
- Fallop tüplerinin yumurtalıklara yakın olan son bölümlerinin durumu
- Diğer üreme faktörleri
Tüp bağlamanın eski haline dönüştürülmesi işlemi, eğer hala sağlıklı tüplerin büyük bölümü mevcutsa büyük ihtimalle başarılı olacaktır. Eğer fallop tüpleriniz orijinal halleriyle kelepçe ya da halkayla tıkanmışsa, tüplerin bağlanmasının geri alım işlemi, fallop tüplerinizin bir bölümünün kapatılmak için yakılması (elektrokoter) işlemiyle karşılaştırıldığında çok daha başarılı olacaktır.
Ortalama hastalarda, tüp bağlamanın geri alınması işlemi, mikro cerrahi teknikleri kullanılarak yapıldığında, vakaların yüzde 75’inde hamilelikle sonuçlanır.
Riskler
Riskler
Tüp bağlamanın geri alınması işlemi bir karın ameliyatıdır. Tüp bağlamanın geri alınması işlemiyle bağlantılı riskler şunlardır:
- Anesteziye olumsuz tepki vermek
- Bağırsaklara, mesaneye ya da majör kan damarlarına hasar vermek
- Yara enfeksiyonları
Bazı durumlarda fallop tüpleri tamir edilemez ya da birbirine bağlanamaz. Ameliyat başarılı bile olsa hamilelik garantili değildir.
Eğer tüp bağlamanın geri alınması işleminden sonra hamile kalırsanız, hamileliğinizin anormal olma ihtimali yüzde 2 ile 3 arasındadır. Bu anomali, döllenmiş yumurta rahim dışına, genellikle de fallop tüpüne implante olduğunda meydana gelir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Tüp bağlamanın geri alınması işlemi yapılmadan önce sağlık profesyoneliniz muhtemelen:
- İşlemin detaylarınız açıklayacak
- İşlem sonrasında hamile kalabilme kabiliyetinizle işlemin başarısını konuşacak
- Dışardan döllenme (IVF) gibi başka hamile kalma alternatiflerini anlatacaktır.
Neler bekleyebilirsiniz?
Tüp bağlamanın geri alınması işlemi hastanede yatarak ya da ayakta tedavi esasına göre uygulanabilir. İşlem genel olarak bir ila üç saat sürer.
İşlem sırasında
Tüp bağlamanın geri alınması işlemini yapmak için, sağlık profesyoneliniz karnınıza küçük bir kesik atar (minilaparotomy) ve rahminizi, fallop tüplerinizi ve yumurtalıklarınızı açığa çıkarır. Doktorunuz, yardımcı olarak bir mikroskop desteğiyle, fallop tüplerinin tıkalı bölümlerini alır ve her bir tüpü emilebilen ince dikişlerle birbirine tutturur. Unutmayın ki, tüp bağlama işlemi sırasında eğer tüplerinizden çok fazla alınmışsa, sağlık profesyoneliniz tüplerden birini ya da her ikisini de yeniden birbirine bağlayamayabilir.
İşlem sonrasında
Tüp bağlamanın geri alınması işleminden sonra iyileşme bir hafta ya da daha fazla sürebilir. Tüp bağlamanın eski haline dönüştürülmesi işleminden sonra, ağrınızı gidermek için aspirin kullanmaktan kaçının, çünkü aspirin kanamayı artırabilir. İşlemden 48 saat sonra banyo yapabilirsiniz ama bir hafta süresince kesik bölgeyi ovmaktan ve zorlamaktan kaçının. Banyo sonrasında kesik bölgenizi havlu yardımıyla dikkatli bir şekilde kurulayın. İki hafta süresince çok ağır kaldırmayın ve seks yapmayın. Daha iyi hissetmeye başladığınızda aşamalı olarak normal aktivitelerinizi yeniden başlatabilirsiniz. Dikişleriniz çözünecek ve alınmayı gerektirmeyecektir. Ameliyattan sonraki bir haftanın ardından, düzgün bir şekilde iyileştiğinizden emin olmak için doktorunuzdan randevu alın.
Kadınlarda Kısırlık Nasıl Teşhis Edilir?
Dt. Bedri ÖZARSLAN
mrhaba çenemde kistten dolayı kayıp yaşıyrm çenem eski haline gelirmi tedavi ile?yardımcı olun ne olur... devamı
Ertesi Gün Hapı
Doğum Kontrolü Hakkında Yanlış Bilinen 10 Şey
Adet Dönemleri Ve Doğum Kontrol Haplarının Farkı
Erkekler İçin Yeni Doğum Kontrol Hapı Umudu
Spermisitler (Sperm Öldürücüler)