Nedir

Nedir?

Vulvovajinit vulva ve vajina iltihabı veya enfeksiyonudur.

Sebepler

Sebepler

Vulvovajinit her yaştaki kadınları etkiler ve son derece yaygındır. Bakteriler, mantarlar, virüsler ve diğer parazitlerden kaynaklanabilir. Banyo köpüğü, sabun ve parfümlerde bulunan çeşitli kimyasalların yanı sıra, bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) da vulvovajinite neden olabilir.  Kötü hijyen ve alerjenler gibi çevresel faktörler de bu durumun nedeni olabilir.

Mantar enfeksiyonlarına neden olan Candida albicans, her yaştan kadın için en yaygın vulvovajinit nedenlerinden biridir. Antibiyotik kullanımı, vajina içinde yaşayan normal mantar önleyici bakterileri öldürerek mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Mantar enfeksiyonları genellikle genital kaşıntı ve beyaz, yoğun kıvamlı bir vajinal akıntı ve başka belirtilere neden olur.

Vulvovajinitin bir başka nedeni bakteriyel vajinozis, yani vajina içinde bazı bakteri türlerinin aşırı çoğalmasıdır. Bakteriyel vajinozis cıvık, gri bir vajinal akıntıya ve balığa benzer bir kokuya neden olabilir.

Trikomonas vajinit enfeksiyonu adı verilen bir CYBE diğer bir yaygın sebeptir. Bu enfeksiyon, genital kaşıntı, vajinal koku ve sarı-gri ya da yeşil renkli olabilen ağır bir vajinal akıntıya yol açar.

Banyo köpüğü, sabunlar, vajinal kontraseptifler, vajinal spreyler ve parfümler genital bölgede tahriş eden kaşıntılı döküntülere ve dar ya da emici olmayan kıyafetler bazen sıcak döküntülerine neden olabilir.

Tahriş olan doku enfeksiyonlara karşı normal dokudan daha korunmasızdır ve enfeksiyonlara neden olan birçok organizma sıcak, nemli ve karanlık ortamlarda çoğalır. Bu faktörler vulvovajinitin sadece nedenine katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda çoğunlukla iyileşme sürecini uzatır.

Menopoza girmiş olan kadınlarda östrojen eksikliği vajinal kuruluğa, vajinal ve vulvar derinin incelmesine neden olabilir, bu da genital kaşıntı ve yanmaya yol açabilir ya da bunları kötüleştirebilir.

Bazı cilt hastalıkları vulvar bölgede kaşıntı ve kronik tahrişe neden olabilir. Kayıp tamponlar gibi yabancı cisimler de vulvar tahriş ve kaşıntıya ve güçlü kokulu akıntıya neden olabilir.

Non-spesifik vulvovajinit (belirli bir nedenin tespit edilemediği) bütün yaş gruplarında görülebilir ama en çok ergenlik öncesi genç kızlarda görülür. Ergenlik başladığı zaman vajina daha asidik hale gelir, yani enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olma eğilimine girer.

Non-spesifik vulvovajinit kötü genital hijyene sahip kızlarda oluşabilir ve kötü kokulu, kahverengi-yeşil akıntı ve labia ile vajinal açıklığın tahrişiyle tanımlanır. Bu durum çoğu kez, genellikle dışkıda bulunan bir bakteri türünün çoğalmasına bağlıdır. Bu bakteriler bazen, banyoyu kullandıktan sonra bölgeyi arkadan öne doğru silme nedeniyle rektumdan vajinal bölgeye yayılabilir.

Olağandışı enfeksiyonlar ve tekrar eden, açıklanamayan vulvovajinit atakları olan çocuklarda cinsel istismar olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Neisseria gonorrhoeae, yani belsoğukluğuna neden olan organizma, cinsel temas yaşayan genç kızlarda gonokokal vulvovajinite yol açar. Belsoğukluğuna bağlı vajinit, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir. Laboratuvar testleri bu teşhisi doğrularsa, genç kızların cinsel istismar için değerlendirilmesi gerekir.

Belirtiler

Belirtiler

  • Genital bölgede tahriş ve kaşıntı
  • Labia minör, labia majör veya perineal alanda enflamasyon (tahriş, kızarıklık ve şişme)
  • Vajinal akıntı
  • Kötü vajinal koku
  • İdrar yaparken rahatsızlık ya da yanma.

Ne Zaman Bir Tıp Uzmanına Baş Vurmalısınız?

Vulvovajinit belirtileri mevcutsa ya da bilinen bir vulvovajinit tedaviye yanıt vermiyorsa, sağlık kuruluşunuzu arayın.

Komplikasyonlar

Komplikasyonlar

  • Geçmeyen rahatsızlık
  • Cilt enfeksiyonu (kaşımadan kaynaklanan)
  • Durumun nedenine bağlı komplikasyonlar (belsoğukluğu ve Candida enfeksiyonu gibi) 

Testler

Testler

Eğer geçmişte bir mantar enfeksiyonu tanısı varsa, reçetesiz ürünlerle tedaviyi deneyebilirsiniz. Fakat belirtileriniz yaklaşık bir hafta içinde tamamen kaybolmazsa doktorunuza başvurun. Diğer birçok enfeksiyon da benzer belirtilere sahiptir.

Doktorunuz bir pelvik muayene yapacaktır. Bu, vulva ve vajinadaki kızarık ve hassas bölgeleri ortaya çıkarabilir.

Bir vajinal enfeksiyon ya da aşırı mantar veya bakteri büyümesi olup olmadığının belirlenmesi için genellikle vajinal akıntı mikroskop altında incelenir. Bazı durumlarda, bir vajinal akıntı kültürü enfeksiyona neden olan organizmayı tespit edebilir.

Herhangi bir enfeksiyon belirtisi yoksa, vulvanın tahriş olduğu bölgeler için biyopsi önerilebilir.

Tedavi

Tedavi

Tedavi enfeksiyonun nedenine bağlıdır. Tedavi şunları içerebilir:

  • Ağız yoluyla alınan veya deriye uygulanan antibiyotikler
  • Mantar önleyici krem
  • Antibakteriyel krem
  • Kortizon kremi
  • Antihistaminik, tahriş alerjik bir reaksiyon nedeniyle olmuşsa
  • Östrojen kremi, tahriş ve iltihaplanma düşük östrojen seviyesinden kaynaklanıyorsa

Doğru temizlik önemlidir ve özellikle normalde dışkıda bulunan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda tahriş önlemeye yardım edebilir.

Genital bölgeye daha fazla hava ulaşması yararlı olabilir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Pamuklu iç çamaşırı (naylon yerine) ya da kasık bölgesinde pamuk astarı bulunan bir iç çamaşırı giyerek. Bu hava akımını artırır ve nemi azalır.
  • Yatmadan önce iç çamaşırınızı çıkararak.

Not: Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon teşhis edilmişse, belirti göstermeseler dahi diğer cinsel partnerlerin de tedavi görmesi çok önemlidir. Cinsel partneriniz de enfekte olmuş ama tedavi görmemişse, tekrar tekrar enfekte olma riskiniz vardır.

Önleme

Önleme

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak, cinsel yolla bulaşan vajinal enfeksiyonların çoğunu önleyebilir. Üzerinize uygun ve yeterince emici kıyafetler, genital bölgenin iyi hijyeniyle birleşince, bulaşıcı olmayan vulvovajinit vakalarının bile birçoğunu önleyebilir.

Çocuklara genital bölgenin banyo veya duş sırasında nasıl doğru bir şekilde temizlenmesi gerektiği öğretilmelidir. Tuvaleti kullandıktan sonra bölgeyi doğru şekilde silmek de ??yararlı olacaktır (kızlar, bakterilerin rektumdan vajinal bölgeye ulaşmasını önlemek için her zaman önden arkaya doğru silmelidir).

Tuvalet kullanımından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır.