Finli bilim insanlarının tezi şu: Şehirde, doğada olduğu gibi insanlar için yararlı bakteriler yeterince bulunmuyor. İnsan bağışıklık sisteminin etkili çalışabilmesi içinse bu bakteri ve mikroplara da maruz kalması gerekiyor.  Şehir ortamındaki mikrop kompozisyonu ise tabiattakilerden daha farklı.
Helsinki Üniversitesi’nden araştırmacılar 118 gençten topladıkları örneklerde orman ve çiftlik yakınlarında yaşayanların derileri üzerinde daha fazla bakteri çeşidi buldular. Ayrıca bu gençlerde alerjik hassasiyet daha azdı.

VİDEO: ALERJİ

Araştırmada belli bir bakteri türünün de vücudun polen vb. maddelere karşı olan bağışıklık tepkilerini yani alerjiyi bastırmasıyla alakalı olduğu görüldü. Bu bakterinin daha çok görüldüğü kişilerde alerjik reaksiyonlar vücut tarafından daha fazla bastırılıyordu. Bu bakteri de orman ve tarım alanlarında daha fazla olan bir bakteri. Araştırmacılar, bu konunun, yeşil alanların şehirde yaşayanların sağlığı için ne kadar önemli olduğunu yeni bir açıdan, bir kez daha gösterdiğini düşündüklerini de eklediler.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı