Sidney'de yapılan bir alerji deneyi, kırmızı ete karşı ender görülen bir alerji geliştiren bir grup hastanın ezici çoğunluğunun daha önce kene ısırmasına karşı ters bir reaksiyon gösterdiklerini ortaya koydu.
Klinik bağışıklık uzmanları geçmişte kırmızı ete alerjik reaksiyon gösteren 25 hastanın 24'ünün aynı zamanda kene ısırmalarına karşı geniş çaplı lokal reaksiyonlar gösterdiklerini buldular.
Araştırmacılar: "25 hastanın 17'sinde, dil şişmesi, boğaz sıkışması veya solunum yetmezliği gibi ısırığa karşı ciddi bir reaksiyonu oldu" diye bildirdiler.
Sonrasında hastalar daha önceden, en azından bir hafta süren boyutu 50 mm'den daha büyük acı veren, kaşıntılı bir lezyonla sonuçlanan bir kene ısırması olayı yaşadıklarını bildirdiler.
"Tüm hastalar, birçok kene türüyle kaplı Sidney'in kuzey plaj bölgesinde yaşıyorlardı."
Hepsi de ısıran keneleri, büyüklüğü 3 ile 10 mm arası değişen insan el tırnağı şeklinde sert kabuklu bir kene olarak tarif ettiler. Bunun bölgedeki insanları etkileyen yalnızca en yaygın görülen tür olmakla kalmayıp aynı zamanda insanlarda aşırı hassasiyet yapan bir tür olan ve genelde felç kenesi olarak bilinen Ixodes holocyclus olma olasılığı yüksektir.
Araştırmacılar aynı bölgede yaşayan kırmızı etten çok diğer besinlere alerjisi olan klinikten 29 hasta ile temas kurarak geçmişe yönelik bir kontrol grubu oluşturdular. Tüm bu 29 hasta sonrasında herhangi bir reaksiyon olmadan kene ısırması yaşadıklarını bildirdi.
Araştırmacılar: "Bulgular hasta nüfusumuzun ezici çoğunluğunun göreceli ender görülen kırmızı et alerji sorunu olması, bunun kene ısırmalarına hassaslaşmalarından sonra geliştiğini ileri sürüyor" dediler.
Daha fazla çalışma yapılması gerekiyor, ama sorunun kaynağı "birçok kırmızı ette bulunan proteinlerle çapraz tepkimeye giren kene tükürüğündeki proteinlere karşı kişilerin hassaslaşması" olabilir.
"Bu çapraz tepkimenin geçerliliğini belirlemek için yapılacak muhtemel bir çalışma, keneler tarafından ısırılan hastaları sonrasında kırmızı et alerjisi geliştirmeleri açısından inceleyebilir" diye sonuçlandırdılar.
Lyme Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
Ben iki kez hamilelik başlangıcında açlık 120 olan şekerimi düşürmek için günde üç kez toplam 18 cc insülin kullandım. İlkinde kese boş dediler, düşük... devamı
Kene Isırması
Kkka Aşısında Epey Mesafe Alındı
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Lyme Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi