Bademciklerin alındığı bademcik ameliyatı genellikle çocukluk yaşlarıyla ilişkilendirilir. Ancak çocuklardakiyle aynı sebeplerle, yani sık sık boğaz ağrısı yaşamak, bademciklerin şişmesi, horlama ya da uyku apnesi gibi şikayetler sonucunda yetişkinlerde bademcik ameliyatı da yapılır. Operasyon her yaştan kişilerde aynı şekilde uygulanır ancak riskleri farklılık gösterebilir. 

Bademcik ameliyatı 35-40 dakika kadar sürer. Hastaya genel anestezi verilir. Böylece operasyon boyunca uyur ve herhangi bir ağrı hissetmez. Cerrah bademciklerinizi üst boğazın arkasındaki yerlerinden alır. Aynı operasyonda adenoid denilen ve yine bağışıklık sisteminin bir parçası olan dokular da alınabilir. Adenoidler burnun arkasında, damağa yakın bir yerde bulunurlar.

Yetişkinlerde bademcik ameliyatı sonrasında sağlık uzmanları kalp atışı ve nefes gibi hayati göstergeleri takip eder ve yanlış bir şeyin olmadığından emin olurlar. Eğer her şey yolundaysa hasta birkaç saat içinde eve gidebilir ve geceyi hastanede geçirmesi gerekmez. Kanama, kusma, nefes almada zorluk veya başka komplikasyonlar yaşanırsa doktor hastanın gece hastanede kalmasını isteyebilir.

Bademcik ameliyatı genel olarak yetişkinler için güvenli bir operasyon olarak görülür. Ancak her ameliyatın bazı riskleri vardır. 2014’te yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre bademciklerini aldıran her 5 yetişkinin 1’inde bir problem gözlenmektedir. Bunların arasında susuz kalma, enfeksiyon, ağrı, zatürre, yarada çok miktarda kanama sayılabilir. Eğer bademcikler bu bölgede biriken irinden dolayı ya da başka hastalıklardan ötürü alındıysa (örneğin kanser hücrelerinin yayılması gibi) ya da geçtiğimiz sene içinde antibiyotik kullanılmışsa bu problemlerin yaşanma riski artmaktadır.

Yetişkinlerde bademcik ameliyatının ardından iyileşme süreci çocuklara göre farklı olabilir ve süresi uzayabilir. Çocuklar ameliyatın ardından genellikle daha hızlı iyileşirler. Çocuklardaki 1 haftalık iyileşme zamanı yetişkinlerde ortalama 2 haftaya çıkar. Bunun nedenlerinden ilki çocukların genel olarak daha hızlı iyileşmeleridir. Yine çocuklarda ameliyat sonrası kanama problemi görülme riski daha düşüktür. Ağrı problemi yetişkinlerde daha fazla görülür. Bunun sebebi yetişkinlerin operasyonun ardından normal düzene daha hızlı dönmek istemeleri ve daha fazla şey yapmaları olabilir. İyileşme sürecini hızlandırmak için ağrı kesici ilaçları doktorun önerdiği şekilde kullanmalısınız. Ağrı ameliyatın hemen sonrasında en kötü halde olacak, 1 hafta sonrasında azalmaya başlayacaktır. Boğaz ağrısını azaltmak için buz küpü emebilir, vücudunuzun su ihtiyacı için bolca su, elma suyu ve diğer berrak sıvıları içebilirsiniz.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı