- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Ateşinizi bir termometre ile teşhis edebilirsiniz. Bir yetişkinde termometre ağza veya rektuma (rektal bir termometre kullanın) konulabilir. Genelde yüksek ateş, ibuprofen veya asetaminofen gibi NSAID denen steroid olmayan iltihap önleyici aracılarla tedavi edilebilir. Her iki ilaç türü de ağrının ve yüksek ateşin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Her birinden değişen dozlarda almak işe yarar ve kazara oluşabilecek aşırı doz alımını önler. Yüksek ateşi kesmek için ara sıra hem asitominofen (parasetamol) hem de ibuprofenin bir kombinasyonu gerekli olabilir. Aspirin, yüksek ateşi düşürmek için ilk seçeneğiniz değildir. Yetişkinlerde yüksek dozları toksik olabilir veya çocuklarda Reye sendromuna neden olabilir.
- Etken maddesi ibuprofen olan ilaçlar eczanelerde reçeteye tabi olmadan alınan 200 mg''lık tabletler şeklinde bulunabilir. Ateşinizi düşürmek için her dört saatte bir veya iki tablet alabilirsiniz. Mümkün olan en düşük dozu kullanmaya özen gösterin.
- İbuprofen''in yan etkileri arasında, ilacın yiyecek ile birlikte alınması halinde önlenebilecek bulantı ve kusma yer alır. Ender görülen yan etkileri arasında ishal, kabızlık, mide ekşimesi ve mide ağrısı yer alır. Mide ülseri veya böbrek hastalığı olan insanlar, hamileler ve aspirine alerjisi olanlar ibuprofen almamalıdır.
- İlaç içeriğinde ibuprofen olup olmadığını etiketinden kontrol edebilirsiniz.
- Etken maddesi asetaminofen olan ilaçlar yüksek ateşin oluşmasını da engeller. Eczanede 325 mg''lık veya 500 mg''lık tabletler halinde bulunur. Tekrar etmek gerekirse, yüksek ateşi düşürmek için her dört saatte bir veya iki tablet kullanılmalıdır.
- Yan etkileri ender olarak görülür, ama bazı insanların ilaca karşı alerjisi vardır. Aşırı derecede doz aşımı karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle karaciğer hastalığı olanlar ve kronik alkol kullanıcıları bu ilacı almamalıdır.
- İlaç içeriğinde asetaminofen olup olmadığını etiketinden kontrol edebilirsiniz.
- Yüksek ateş vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Cildi serinletmek için yaptığınız denemeler sizi sadece daha fazla rahatsız eder. Bu aynı zamanda ateşin nedeninin bir enfeksiyon olması halinde, aslında vücut ısınızı arttıracak olan titremeye de yol açabilir. İzleyen tedavi, yüksek ateşin nedenine ve eşlik eden belirtilere bağlıdır. Temel grip belirtileri reçeteye tabi olmayan ilaçlarla tedavi edilebilir.
- Eğer yüksek ateşin nedeni aşırı sıcak havaya maruz kalma veya aşırı güç sarf etmek ise tedavi yöntemi farklıdır. Kişinin hemen soğutulması gerekir. Eğer kişi sersemlemişse veya bilinci yerinde değilse hemen acil yardımı arayın. Yardım beklerken kişiyi sıcak ortamdan uzaklaştırın ve kıyafetlerini çıkarın. Vücut nemli bir sünger ile soğutulmalı ve fan kişiye doğru tutulmalıdır.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Yüksek ateşin tedavisi nedenine bağlıdır. Hipertermi dışındaki çoğu durumda vücut sıcaklığını düşürmek için asetaminofen veya ibuprofen verilebilir. Dehidrasyonu önlemek için gerekirse ağızdan veya damar yoluyla sıvı verilebilir.
- Viral hastalıklar genelde kendiliğinden geçerler. Bazı belirtileri geçirecek ilaçlar verilebilir. Bunlar arasında yüksek ateşi düşürecek, kan tıkanmasına yardımcı olacak, boğaz ağrısını dindirecek veya burun akmasını kontrol edecek ilaçlar yer alabilir. Kusmaya ve ishale neden olan virüsler, ishali yavaşlatmak ve bulantıyı kesmek için damar yoluyla sıvı ve ilaç alınmasını gerektirebilir. Birkaç viral hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Herpes (uçuk) ve grip virüsü bunlara örnek teşkil eder.. Eğer kişi sıvı içebiliyorsa ve belirtileri hafifse, evine gidebilir.
- Bakteriyel hastalıklar, vücutta yerleştiği yere veya bulunan bakterinin türüne bağlı olarak belli bir antibiyotiğin kullanılmasını gerektirir. Kişinin hastaneye mi yatırılacağını yoksa eve mi gönderileceğini doktor belirleyecektir. Bu karar hastalığa ve kişinin sağlık durumuna bağlıdır.
- çoğu mantar kaynaklı hastalık, mantar önleyici bir ilaçla tedavi edilebilir.
- İlaç kaynaklı yüksek ateş, ilaç bırakıldığında geçer.
- Neden kanda pıhtılaşma ise, hastaneye yatırılmayı ve kan incelticileri kullanmayı gerektirir.
- Bağışıklık sistemini engelleyen bir hastalığı olan kişi yakın izlemeye alınır ve genelde hastaneye yatırılır.
- Aşırı sıcak havaya maruz kalma acil serviste yoğun bir soğutma yapılmasını gerektirir. Kişinin kıyafetleri çıkarılır ve bir soğutma fanı ile soğuk buğu uygulanır ve yaşamsal işaretleri yakından izlenir. Hipertermisi olanlar da hastaneye yatırılır.
Hamilelikte Yüksek Ateş
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
Adenovirüs Enfeksiyonları
Biyolojik Ajanların Dolaşımı Ve Tespit Edilmesi
Esrarengiz Hastalık Endişe Yaratıyor
Yetişkinlerde Grip Tedavisi
Mononükleoz Tedavisi