Yiyecek Alerjisi ve Astım
Yiyecek alerjisinin astım şikayetlerine sebep olduğu pek düşünülmez. Fakat yiyecek alerjisi, hayati tehlikeye yol açacak kadar şiddetli bir reaksiyona neden olabilir. Alerjik tepkiye yol açacağı bilinen yiyecekler:
- Yumurta
- İnek sütü
- Fıstık
- Soya
- Buğday
- Balık
- Karides ve diğer kabuklu deniz ürünleri
- Salatalar ve taze meyveler
Yiyeceklere konulan katkı maddeleri ve astım
Yiyeceklerdeki koruyucu maddeler, astım atağını tetikleyebilir. Potasyumbisülfit, sodyumbisülfit, sodyummetabisülfit, potasyummetabisülfit ve sodyumsülfit gibi katkı maddeleri yiyeceklerin hazırlanmasında bol miktarda kullanılır ve genelde aşağıdaki yiyeceklerde bulunur.
- Kuru meyve veya sebzelerde
- Patateste (hazır paketlerde ve yarı pişirilmiş)
- Şarap ve birada
- Şişelenmiş limon suyunda
- Karideste (taze, donmuş ve işlenmiş)
- Turşularda
Yiyecek alerjileri ve astım belirtileri
Çoğu kişide yiyecek alerjisi belirtileri kurdeşen, kaşıntı, bulantı, kusma ve ishal biçiminde görülür. Astım atağını tetikleyen bir yiyecek alerjiniz varsa, yukarıda sayılan alerji belirtilerinden şikayetçi olma ihtimaliniz yüksektir. Bu belirtileri öksürük ve hırıltılı nefes alma takip eder. Hemen müdahale edilmezse hasta anaflaktik şoka (soluk borusunun şişerek daralması ve nefesin durması) girebilir ve hayatını kaybedebilir.
Eğer bazı yiyeceklerin astımınızı tetiklediğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşun. Alerji testi yaptırarak, tespit ettiğiniz yiyeceklere karşı alerjiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Yiyecek alerjim ve astımım varsa ne yapabilirim?
Astım tetikleyici yiyeceklerden uzaklaşmak: Alerjik olduğunuz yiyeceklerden uzak durun. Dışarıda yemeğe çıktığınızda, daima paketlerin üstündeki içindekiler bölümünü okuyun ve restoranda yemeklerin nasıl hazırlandığını sorun.
Alerji aşısıyla ilgili: Yapacağınız ikinci şey, bağışıklık sisteminizi eğiterek alerjenlere gereğinden fazla reaksiyon göstermemesini sağlamaktır. Doktorlar bunu, astımınız için alerji aşısı yaparak gerçekleştirebilirler. Yapılan alerji aşısında, alerji olduğunuz madde çok az miktarda mevcuttur. Bu maddenin uzun bir süre aşıyla vücuda verilmesi, vücudun bağışıklık sistemini eğitir ve bu maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesini engeller. Doktorunuza, alerji aşısı olup olamayacağınızı sorun.
Hangi alerjiler astıma neden olur?
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
kızım 4 yaşında .3 yaşında kreşe başladı ve grip olmasıklığıda ayda 3 kez bu 9 aydır devam ediyor.bu arada havale .sinüzit.orta kulak iltihabı ve gen... devamı
Çocuklarda Astım Belirtileri
Astım Bronşit Hakkında Önemli Gerçekler
Evdeki Kimyasallar Hakkında Gerçekler
Astım Tedavisi
Astım