Yüksek Tansiyon ve Sertleşme

Yüksek Tansiyon Sertleşme Bozukluğuna Nasıl Yol Açar

Yüksek tansiyonun sertleşme bozukluğuna (erektil disfonksiyon) nasıl yol açabildiğini anlamak için, önce sertleşmenin nasıl olduğunu anlamak gerekir. Penisin sertleşmesi gerçekten karmaşık bir süreçtir.

Sertleşmenin Anatomisi

Sertleşmenin Anatomisi

Penis sapında korpus kavernozum denen süngerimsi dokudan oluşan ve yan yana bulunan iki odacık vardır. Genelde sertleşmeden bunlar sorumludur. Bunların tam altında da korpus spongiosum denen başka bir odacık bulunur. Meni ve idrar taşıyan idrar yolu, bunun merkezinden geçer.

Korpus kavernozum küçük damar, düz kas lifi ve boşluklardan oluşmuştur. Odacıklar ince bir doku kılıfına sarılıdır.

Sertleşme olduğunda, beyin ya da penisin sinir uçlarından gelen sinir sinyalleri, odacıkların düz kaslarının gevşemesine, arterlerin genişlemesine veya açılmasına neden olabilir. Bu, hücum eden kanın boşlukları doldurmasını sağlar.

Kan akışıyla oluşan basınç, normalde kanı penisin dışına tahliye eden doku kılıfın damarları bastırmasına neden olur. Bu, kanı penisin içinde hapseder. Daha fazla kan içeriye akarken, penis genişler ve sertleşir.

Uyarım sona erdiğinde, düz kaslar tekrar kasılıp damarlar üzerindeki basıncı alarak, kanın penis dışına akmasına izin verir. Böylece penis yumuşak haline geri döner.

Diğer Sebepler

Yüksek Tansiyon ve Sertleşme Bozukluğunun Diğer Sebepleri

Yüksek tansiyon, sertleşme sorunlarının önemli bir nedenidir. Amerikan Geriatri Derneği Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, yüksek tansiyonu olan, 40 ila 79 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık %49’unda sertleşme bozukluğu olduğu belirlendi.

Yüksek tansiyon hastası erkekler üzerinde yapılan daha güncel bir çalışmadaysa, bu grubun %68’inde belli bir seviyede sertleşme bozukluğu olduğu ortaya çıkarıldı. Erkeklerin %45’inde, durum şiddetli olarak kabul edildi.

Yüksek tansiyon penise kan taşıyan atardamarların, olması gerektiği gibi genişlemesini engeller. Aynı zamanda penisteki düz kasların gevşeme kabiliyetini kaybetmesine yol açar. Sonuçta, penise sertleşmesi için yeterince kan akışı olmaz.

Yüksek tansiyonu olan erkeklerde testosteron düzeyi de düşük olabilir. Testosteron cinsel uyarılmada büyük bir rol oynayan erkeklik hormonudur.

Yüksek tansiyon tek başına sertleşme bozukluğuna yol açabilir. Fakat yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da bunun nedeni olabilir.

Diüretikler (idrar çoğaltıcı) ve beta-blokerler sertleşme bozukluğuyla en çok bağlantılı olan yüksek tansiyon ilaçlardır.

Diüretikler penise kan akış gücünü azaltarak sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Aynı zamanda vücuttaki çinko miktarını da azaltabilir. Vücudunuzun testosteron yapmak için çinkoya ihtiyacı vardır.

Beta-blokerler sertleşmeyi sağlayan sinirsel uyarılara verilen cevabı sönümleyebilir. Ayrıca penisteki damarların genişlemesini ve kanın içeriye akışını zorlaştırır. Dahası, sakin ve bunalımlı hissetmenize neden olabilir; zihnin her zaman cinsel uyarılmada bazı rolleri vardır.

Bazen, yüksek tansiyon hastası bazı erkeklerin yaptıkları seçimler de soruna katkıda bulunabilir. Özellikle sigara bunlardan biridir. Sigara, tansiyonu artırır ve kan damarlarına zarar vererek vücudun her yerinde kan akışını azaltır.

Tansiyonunuzun ve cinsel sağlığınızın kontrolünde güç sizin elinizde. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek ve doktorunuzla birlikte çalışarak, tekrar daha normal bir cinsel işleve sahip olmak için bir şansınız var.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı