Çocuğa çalışmak gibi önemli bir alışkanlığı kazandırmak için cezalandırmak, doğru bir yöntem değildir. Çocuğa tatile çıkmamak, televizyon izlememek, evden çıkmamak gibi cezalar vermek, onun daha fazla öfkelenmesine yol açabilir. Pasif agresif bir tutum alarak, çalışmaya daha fazla yabancılaşabilir. Bu açıdan bakıldığında, cezalandırmanın daha çok caydırıcı bir etki yarattığı görülür.
Çalışmaya yabancılaşma
Çocuğu cezayla korkutarak çalışmaya zorlamak, hem çalışmaya yabancılaştırır hem de çocukta korkuyu tetikler. Korku duymak, çocukta bir şeyi severek öğrenmeye çalışmak, merak etmek, yaratıcı ve esnek düşünmek açısından, elverişli bir alt duygu ve altyapı değildir. Bu yüzden çocuğu cezalandırmak yerine, neden çalışmadığını, neden başarısız olduğunu anlamak için onunla etkin bir dille iyi bir iletişim kurmak daha önemlidir. Yani çocuk içten kazanılarak çalışmaya ikna edilmesi gerekir.
Ancak çocuk bütün bunlara rağmen çok kötü tutumlar alıyor ve sorumluluk almaktan kaçınıyorsa, bu koşullarda ona evde patronun kim olduğunun gösterilmesi önemlidir.
İLGİLİ MAKALE
Zayıf karne getiren çocuk teselli edilmeli midir?
Füsun YILMAZ
4 ay önce beyin kanaması geçirdim.Buna bağlı olarak konuşurken burnumdan hava kaçıyor ve burundan konuşurmuş gibi konuşuyorum,sesim kuvvetli olmadığı ... devamı
Bebek Kıyafetlerinin Kumaşları Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde İshal Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?
Çocuk Depresyonunun Özellikleri Nelerdir?
Uyurgezerin Evinde Alınacak Önlemler Nelerdir?
Sünnet Olmamayı Gerektiren Sağlık Sorunları Var Mıdır?