Nedir

İnsan vücudu yaşlandıkça kas kütlesi azalır. 50 yaş üstündeki kişiler egzersizle kas kaybını önleyip kas kütlesini artırabilir. Kas tonusu siz kas ekledikçe artar. Egzersiz yapan yaşlı kişiler, egzersiz yapmayanlardan daha nadir sakatlık ve eklem ağrısı yaşarlar. Kas tonusunu geliştirmek için hem aerobik hem de anaerobik kas egzersizi kullanın.

Kas

Hem yaşlanma hem de hareketsizlik kas kütlesinin kaybına yol açar. İnsan vücudu yaşlandıkça kas boyutu azalır. 50 yaş üzerindeki kişilerde 20’li yaşlarındaki kişilerden daha az kas lifleri olur. Kas lifleri azaldıkça vücut daha fazla yağ tutar. Egzersiz, kas kütlesini artırarak yaşlanmanın etkileriyle savaşır. Artan kas kütlesi, daha sıkı bir vücut sağlar.

Fiziksel Aktivite

Günde 30 dakika kadar aktivite kayıp kas kütlesini telafi edebilir. Egzersizinizi tek seansta yapabilirsiniz veya kısa seanslara bölebilirsiniz. 2005 tarihli bir çalışma, kas kütlesinin hem aerobik hem de anaerobik egzersizle arttığını bildirdi. Aerobik egzersiz, örneğin uzun mesafe koşusu, kasa oksijen sağlamak için kalbi ve akciğerleri daha sıkı çalıştırır. Anaerobik egzersizin bir örneği güç egzersizidir.

Güç Egzersizi

50 yaş üzerindeki kişiler için güç egzersizi kas konusunu artıracak, daha sıkı bir vücut sağlayacaktır. Güç egzersizi rutini sırasında, vücut ağırlığı veya dambıl gibi aletlerden gelen baskı yorgunluk derecesine kadar çalıştırır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, güç egzersizin yararlarının genelde riskleri alt ettiğini bildiriyor. Kronik durumları olan yaşlı insanlar yaralanma korkusuyla egzersizden çekinirler ama bir güç egzersiz rutinine girmek kasları yaralanmaya karşı daha güçlü ve dirençli hale getirecektir.

Düşünülecekler

Vücudunuzu egzersizle sıkılaştırmaya girişmeden önce doktorunuza danışın. Onunla hedefleriniz hakkında konuşun ve sizin için bir plan oluşturmasını isteyin. Eklem basıncını su egzersiziyle en aza indirin. Suyun kaldırma kuvveti egzersiz sırasında eklemlere konulan baskıyı hafifletir. Egzersizi günlük rutininize yavaş yavaş ekleyin. Kendinizi aşırı yormayın, güçlendikçe egzersize ayırdığınız zamanı uzatın. Başınız dönerse veya nefes darlığı yaşarsanız aktivitenizi bırakın. Bu meydana gelirse acilen doktorunuzla görüşün.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

bilekde cam kesilmesi sonucu orta parmak tendonu kopto sinirler hasar görmüş.ameliyat oldum.3 hafta alçıda kaldı.biraz orta ve işaret parmakta hissizl... devamı