Nedir
Ağır kaldırmadan kaynaklanan dirsek ağrıları amatör haltercilerde olduğu kadar uzun süre ağır kaldıran kişilerde de yaygın olarak gözlenen bir durumdur. Bu tür dirsek ağrılarının belli sebepleri vardır. En önemli sebep fazla ağır kaldırmadır. Bu çok daha hızlı kas yapmak için ağır kaldırmaya başlamış kişilerde görülen bir durumdur. Sonuçta bu şekilde ağırlık kaldırma dirsek ağrısına yol açar. Ağırlık kaldırma konusunda tecrübeli kişilerde ise uzun süre devamlı olarak ağır kaldırmanın zamanla dirsek eklemlerini etkilemesi sonucu dirsek ağrısı başlar. Dirsek ağrısının diğer önemli bir sebebi ise ağır kaldırma sırasındaki dengesizliktir. Unutmayın ki, ağırlık kaldırırken aynı zamanda vücut dengesini korumanız gerekir. Aksi takdirde dirsekler ve sırt kasları başta olmak üzere vücudunuzun belli bölümlerinde yaralanmalar meydana gelebilir.
Ağırlık kaldırmaktan kaynaklanan dirsek ağrıları dirseğin farklı bölümlerinde meydana gelebilir ve ağrılar her bölümde farklı isimlerle anılırlar. Şimdi bu konuya biraz daha detaylıca bakalım.
Türleri
Dirsek Ağrısı Türleri
Aşağıda, dirseğin farklı bölümlerinde meydana gelen yaygın dirsek ağrılarına değinilmektedir.
Golfçü Dirseği
Golfçü dirseği, dirseğin ulna (ön koldaki kemiklerden biri) tarafında meydana gelen bir dirsek ağrısı türüdür. Arka kolda (triseps) ve ön kolda dirseğin ulna kısmına karşı tendonlardaki sürtünme, bu alanda iltihaplanma ve ağrıya yol açar. Golfçü dirseğine neden olan en yaygın ağırlık kaldırma egzersizleri, dirseğin sık sık yukarı aşağı hareket etmesini gerektiren triseps hareketleri, halter ve pazı bük hareketleridir.
Tendinit
Tenisçi dirseğini duymuşsunuzdur. İşte, tendinit tenisçi dirseğinin diğer bir ismidir. Bu problem, dirseğin sürekli olarak itme ve çekme hareketleri yapması sırasında yaşanır. Tendinit veya tenisçi dirseği, lateral epikondil (ön kolun radius tarafındaki bir kemik) ön kol tendonu ve arka kola(triseps) karşı sürtündüğünde ortaya çıkar.
Dirsek Önündeki Ağrı
Pazılara yoğunlaşarak aşırı eğitilen veya idman yapan kişiler, dirseğin ön tarafındaki ağrıya daha yatkındırlar. Pazı bükme, çekiç bükme ve eğilme gibi halter ve dambılla yapılan egzersizler dirseğin ön bölgesinde birçok gerilim meydana getirir.
Eklem İltihaplanması Nedeniyle Meydana Gelen Ağrılar
Uzun zamandan beri ağırlık kaldıran kişilerin dirseklerinde eklem iltihaplanması meydana gelebilir, dolayısıyla bu da dirsek eklemlerinde yangı ve ağrıyı tetikleyici bir faktör durumuna gelebilir. Dirseklerdeki eklemler en çok baş üstü hareketleri gibi egzersizlerde baskıya maruz kalmaktadırlar.
Dirsek Üstündeki Ağrılar
Dirsek üzerindeki ağrı, aslında üzerine uygulanan aşırı baskı veya stres nedeniyle aşırı çalışan alt triseps bölgesinde ağrı şeklinde tanımlanmaktadır. Ayakta durma ve oturma idmanlarıyla uğraşan çoğu insan, dirsek üstü bölgesi ağrısına teslim olabilir. Aşırı idman veya ele uygulanan basınç da bu tür ağrılara yol açabilir.
Tedavisi
Dirsek Ağrısı Tedavisi
Ağırlık kaldıranlardaki dirsek ağrısı normal bir durumdur, ancak, iyileştirici önlemler ve vakit kaybetmeden uygulanacak tedavi, problemin kötüleşmesini önleyebilir. İşte ağırlık kaldırma sonucu oluşan dirsek ağrıları için bazı tedaviler:
- Buz tedavisi: En yaygın tedavilerden birisi buz tedavisidir. Buz tedavisi stresi büyük ölçüde rahatlatır ve dolayısıyla 20–30 dakika aralıklarla buz tedavisi uygulanması etkili olur ve ağrıyı hafifletir.
- Uygun Ağırlık: Kaldırmadan önce ağırlığı kontrol edin. Doğru bir şekilde kaldırabileceğinizden emin olmadığınızda ağırlığı arttırmayın. Limitlerinizi bilin ve ağırlığı aşamalı olarak arttırın, böylece dirsek yaralanmalarından da kaçınmış olursunuz.
- Doğru Denge: İdmana çıkmadan önce daima ağırlığı eşit olarak dengelemeyi öğrenin. Hafif bir ağırlık ya da belki boş halterle başlayın, böylece daha fazla ağırlıkta dengeleme için bir fikriniz olur.
- Dinlenin: Dinlenmek herkes için en etkili tedavidir. Dirsek ağrıları bazen öylesine ciddi olur ki, hiçbir şey kaldırmanıza izin vermez. Bu tür durumlarda evde birkaç gün dinlenin. Ağrı dindiğinde tekrar idmana dönebilirsiniz. Ama daha hafif bir ağırlık kaldırmalısınız, aksi takdirde yaranız kötüleşebilir.
Yukarıda değinilen hususlar ağırlık kaldırma nedeniyle meydana gelen dirsek ağrılarıyla bağlantılı hayati noktalardır. Bir ağırlık kaldırma hocasına danışın ve dirsek ağrılarından kaçınmak amacıyla uygun ağırlıkların kullanıldığı ve doğru tekniklerin uygulandığı bir ağır kaldırma idman programı alın. Yukarıda bahsedilen tedaviler güvenlidir ve genellikle de etkilidir. Bununla beraber, ağrı daha uzun süre devam ederse, uygun ilaç tedavisi ile müdahalede bulunulmasını sağlayın.
Nasıl kas yaparız?
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Mrb ben spora baslicam ve bazı korkularım var spor sırasında fazla agırlık kaldırırken veya zorlandgm da zarım patlarmı ?... devamı
Ev Jimnastiği
Kişisel Şartlarınızı Egzersize Göre Ayarlayın
Egzersiz Yapmayan Çocuğunuzun Kondisyonu İçin Yapmanız Gerekenler
50 Yaşından Sonra Yapılabilecek En İyi Spor Masa Tenisi