Amfetamin yoksunluğunun belirtileri genellikle maddenin etkilerinin tam tersidir. Bağımlının son dozu almasından sonra birkaç saat içinde başlayabileceği gibi bu süre bir güne kadar uzayabilir. Amfetamine ve suiistimal süresinin uzunluğuna göre amfetamin yoksunluğu birkaç gün ila üç hafta kadar sürebilir.
Bağımlılar maddeden yoksun kaldıklarında genelde aşağıdaki belirtileri yaşarlar:
- Aşırı uyuma: Ama uyku dinlendirici olmaz, kabuslar ya da maddeyi kullanmayla ilgili rüyalar içerir.
- Artan iştah: Bazen, özellikle de madde kilo vermek için kullanılmış ise, kilo alımına yol açar.
- Depresyon: Kısmen yoksunluktan, kısmen de maddeye olan bağlılığın derinliğinin farkına varılmasından kaynaklanır. Bazı hastalar intihar düşünceleri yaşayabilirler.
- Anksiyete: Bu gerginlik ya da duygu durum değişiklikleri ile ortaya çıkabilir.
- İstek: Bağımlılığın özelliği kullanıcılarda maddeye karşı gelişen psikolojik gereksinimdir.
Bazı kullanıcılar birkaç günden bir haftaya kadar dozu azaltarak yoksunluk belirtilerini de azaltmaya çalışırlar. Depresyona yardımcı olması ve uykuya destek olması için benzodiazepin (sakinleştirici) takviyesi alabilirler. Alkol ve marihuana da denenmiştir. Fiziksel yoksunluk bir haftaya kadar sürebilir ancak psikolojik yoksunluk, bazı durumlarda yıllarca sürebilir.
Yoksunluk çeken kişiler, hem tıbbi nedenlerle (intihar riski) hem de maddeye ulaşımın önlenmesi amacıyla takip edilmelidir. Pek çok bağımlı için, gerçek ilerleme sağlanmadan önce pek çok kez yoksunluk ve yeniden madde kullanımı döngüsü gereklidir. Maalesef, zorlu bir yoksunluk dönemi geçiren kişiler bunun tekrarlanmasından korkabilir ve bağımlılık büyük zararlara yol açana kadar maddeyi kullanmayı sürdürebilir.
Uyku Apnesi (Solunum Duraklaması)
Amfetamin Yoksunluğu
Kokain Yoksunluğu
Kafein Yoksunluğu
Narkolepsi