Ritalin (metilfenidat) bir uyarıcıdır ve çoğu yoksunluk belirtisi, amfetamin veya kokainin belirtilerine benzer. Yoksunluk, Ritaline yoğun ya uzun kullanım yüzünden fiziksel olarak bağımlı olmaya başlayan herkeste gelişebilir. Kendi başına yoksunluk, bağımlılık teşhisi konması için yeterli olmaz ancak önemli bir göstergedir.
Ritalin Yoksunluğu Belirtileri
Kullanımı bıraktıktan sonra birkaç saat ila bir gün sonra, Ritaline bağımlı kişi genellikle yoksunluk belirtileri yaşar. Bu durum vücudun, ilacın kandaki seviyesinin düşmeye başlamasına karşı geliştirdiği tepkisidir.
Eğer ritalin ile ilgili bir sorununuzun olduğunu düşünüyorsanız, tedavi seçenekleri için bir doktora başvurun.
Yorgunluk
Bazen şiddetlidir. Çökme, amfetamin yüklemesinin ardından uzun süreli uyku olgusudur.
Rahatsız edici rüyalar
Bunlar canlı olabilir ve bazen uykunun normalde olduğu kadar etkin olmasını önler. Kişi bu rüyalarda, bazen uyuşturucu kullandığını ya da kullanırken yakalandığını görür. Yoksunluk başladıktan bir süre sonra rüyalarda istek ya da uyuşturucu arama unsurları da olabilir.
İnsomnia
Aşağıdakilerden hangisinin ağır bastığına bağlı olarak uykusuzluk ve hipersomnia –aşırı uyuma– gelişebilir: Vücudun iyileşme ihtiyacı ya da sağlıklı uykuyu önleyen kaygı.
Artan iştah
Vücut, uyarıcı kullanımının neden olduğu fiziksel hasarı onarma ihtiyacına tepki gösterirken iştah artışı gerçekleşir. Normal kaynaklar ve rezervler tükenmiştir –baskılanan açlık ortaya çıkmıştır.
Kilo alımı
Artan iştahtan kaynaklanır ya da bazen depresif ruh hali sonucunda da gerçekleşebilir.
Kafa karışıklığı ve koordine olmayan davranışlar.
Ritalinin beyni ne oranda değiştirdiğine bağlı olarak, düşünce ve hareketlerde yavaşlama olabileceği gibi tam tersi de gelişebilir –beklenmeyen ajitasyon ve huzursuzluk.
Depresyon
Çoğu yoksunluk belirtisi, hayati tehlike arz etmezken şiddetli depresyon intihar düşüncelerine ve hatta teşebbüslerine neden olabilir. Yoksunluk çeken çoğu kişi bir ölçüde depresyonla da baş etmek zorundadır.
İstek
Oransız ve kontrol edilemez Ritalin kullanma isteği kısmen yoksunluğa bir yanıttır çünkü bir doz bu belirtilerin yok olmasını sağlar. Aynı zamanda stresin, (ve depresyonun) maddenin kullanımı için tetikleyici olduğu bağımlılık sürecinin de bir parçasıdır. Çoğu bağımlı için, isteğin asla bitmeyeceği korkusu, yoksunluğun en zorlu bölümlerinden biri halini alır. Hastalar, Ritalin bağımlılığının ne denli derin olduğuyla yüzleşmeye mecbur kalırlar ve hayatlarının kalanında bu şekilde hissedecekleri konusunda endişelenirler. Bu, muhtemelen başka bir şeyden fazlasıdır, yoksunluk esnasında yeniden ritalin kullanımına yol açar.
Futbolcularda Aşırı Ağrı Kesici Kullanımı
Ritalin Yoksunluğu
Hidrokodon Bağımlılığı
Doğal Grip Ve Nezle İlaçları
Ağrıyla Baş Etmek: Bağımlılığı Tanımak