Göğsünüzde bir dalgalanma hissedersiniz, vücudunuz sarsılır ve sıçrar, sırrı açığa çıkaran ‘hık’ sesi bazen ağzınızdan sessizce, bazen de oldukça yüksek sesle kurtuluverir. Bir dakikalık bir zamanda bazı insanlar dört defa gibi az ve bazıları da 60 kez hıçkırır.
Hıçkırık tutmayan hiç kimse yoktur.
 
Kökeni nefes alıp vermeye dâhil olan diyaframın kasılmasıdır. Hava akciğerlere çekilmiştir, ama ses telleri zamansız bir şekilde kapanıverir ve ‘hık’ sesine sebep olur.
 
Hiç kimse gerçekten hıçkırığı tetikleyenin ne olduğunu bilmiyor, önde gelen hipotez birçok sıradan şeyin diyaframa giden sinirlerden birini harekete geçirebileceği ve sonuçta genellikle zararsız ve kısa süreli spazmlara yol açabileceği.
 
Heyecan, stres ve anksiyete hıçkırığın günlük sebepleri ve şu an ki ekonomi, dünya nüfusunun hızlı ve derin nefes alıp vermesine sebep oluyor. Bu basit gerçek, tek başına insanların her zamankinden fazla hıçkırmasına sebep oluyor.
 
Bu çoğunlukla zararsız durum, genellikle kendi kendine geçer. Ama uzmanların söylediğine göre aslında kişiyi probleme odaklanmaktan uzaklaştırarak hıçkırığı geçiren sayısız yöntem vardır. Dilin üzerine şeker serpmek kişinin tat alma hissini güçlü bir şekilde değiştirerek işe yarayabilir ve bu hıçkırık döngüsünü kırmak için yeterli olabilir. Bardağın uzak tarafından içmenin de işe yarayabildiğini söylüyorlar.

Video: Sindirim Sistemi
 
Ama hıçkırığın -özellikle 48 saatten fazla sürdüyse veya sık sık oluyorsa- ciddi bir şeylerin işareti olabileceği pek bilinmez. Bir araştırmaya göre hıçkırığı bir seferde aylarca sürebilen 100,000 kişiden birinde uzun süreli hıçkırık yüzünden halsizlik ve kötü beslenme söz konusu olabilir.
 
Yelpazenin diğer ucunda ise hıçkırığı iki yıldan fazla süren 25 yaşında bir İngiliz erkeği var; kendisine bu problemin asıl sebebi olarak ameliyat olanağı olmayan bir beyin tümörü tanısı kondu.
 
Uzmanlar kısa süreli hıçkırıkların en yaygın tetikleyicileri arasında çok fazla yemek, gazlı içecekler içmek ve çok fazla alkol tüketmek olduğunu bildiriyor.
 
48 saatten fazla süren hıçkırıklara diyafram kasına hizmet eden sinirlerde hasar veya tahriş gibi çeşitli faktörler sebep olabilir. Uzmanlar kulağınızdaki kulak zarına dokunan bir kılın veya başka şeylerin de hıçkırığın faili olabileceğini ileri sürüyor.
 
Vücudun diyaframı düzenleme yeteneğine etki eden merkezi sinir sistemi bozuklukları, tümörler veya enfeksiyonlar da bitmek bilmez hıçkırıklara sebep olabilir. Örnekler arasında felç, multiple skleroz, menenjit, ensefali veya travmatik beyin hasarı vardır.
 
Diyabet, böbrek bozuklukları veya alkolizm gibi daha yaygın illetler de normalden daha uzun süren hıçkırıklara yol açabilir.
 
Ciddi bir sebebe bağlı olmayan ama kendiliğinden geçmeyen veya günlük çarelere cevap vermeyen hıçkırıklar için kullanılan en yaygın ilaçlar arasında klorpromazin (güçlü bir antipsikotik), reglan (bulantı karşıtı ilaç) veya lioresal (bir kas gevşetici) vardır.
Endişelenmeyin. Çoğunlukla hastanın hıçkırığı bekleme odasında otururken kendiliğinden geçip gidecektir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı