Yapılan araştırmalara göre, ebeveynlerden birinin obez olması, çocukların obeziteye yakalanma riskini yüzde 30 oranında arttırmaktadır. Ebeveynlerin ikisinin de obez olması halinde ise, bu oran yüzde 60’a çıkmaktadır. Bu da obezitede rol oynayan kimi faktörlerin genetik olduğunu göstermektedir. Bu genetik faktörlerin dışında, çocukların anne sütüyle beslenmeleri çok önemlidir.

Düşük doğum ağırlığı ile yani olması gerekenden daha az kiloyla doğmuş olan çocuklar, ileride şişmanlama riskinin daha fazla olduğu çocuklardır. Ailesinde kalp ve şeker hastalığı olan çocuklar, daha çocukken hem hipertansiyon hem de diyabet gibi hastalıklara yakalanma açısından ciddi risk altındadırlar. Bu yüzden bu ailelerin çocuklarının gözlem altında olması gerekir. Bunların yanı sıra, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi de çok önemlidir.

Yapılan araştırmalarda, yeterli beslenemeyen çocukların daha çok karbonhidrat ağırlıklı beslendikleri ve bu çocukların da daha çok düşük sosyo-ekonomik yapıdaki ailelerin çocukları oldukları gösterilmiştir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

çocukken iki testisimdende inmemiş olduğu için ameliyat oldum sperm testi 0 çıktı ultrasonda sol testisim yok sağ ise az gelişmiş olduğu söylendi buna... devamı