Sağlıklı Beslenmeyi Arttırıcı Stratejiler

Beslenme uzmanlarının, çocukların seçici yiyici olmaktan ve onları şişmanlatan gıdalardan uzaklaştırılmaları, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi için yapılması gerekenlere dair bazı düşüncelerini aşağıda aktarıyoruz.

1. Güç mücadelesine girmekten kaçının

Mücadeleyi kazanmanın, ancak savaşı kaybetmenin kesin bir yolu, çocuğunuzla yedikleri üzerinde güç mücadelesine girmektir. Bir güç mücadelesine girdiğinizde aslında şunu söylemiş olursunuz; “Dediğimi yap, çünkü ben senin annenim/babanım”. Oysa bu, uzun süre işe yaramayacak bir söylemdir. Fakat eğer çocuğunuz kuralların neden gerektiğini anlarsa, siz çocuğu zorlamak için orda olun ya da olmayın, o değerler yaşam boyu gıda seçimi için ön hazırlık olacaktır.

2. Çocukların katılımına izin verin

Bir adım ileri gidin ve çocuğunuzdan mutfakta basit işlere el atmasını isteyin. Eğer yemeğin yapılmasına katkıda bulunurlarsa, yemeği denemeye daha çok istekli olabilir. Ayrıca söz gıda seçimlerine gelince, topu çocuğun sahasından uzak tutmak iyi bir yoldur.

3. Etiketlemeyin

5 yaşın altındaki çocuklar, genellikle seçici yiyici olurlar. Önüne konulan her şeyi yiyecek bir çocuğa sahip olmak, çok seyrek rastlanan bir durumdur. Seçici olmak, aslında normal bir durumdur.

4. Olumluluğu geliştirin

Çocukların her gıda grubundan iki ya da üç şeyi yemeleri, genellikle sık rastlanan bir durumdur. Tıpkı aynı hikayenin tekrar tekrar okunmasından büyük hoşnutluk duymaları gibi, tahmin edilen bir grup gıdayı sürekli yemekten de hoşlanırlar. Çocuklar bol çeşitlilikte gıdalar tüketmeseler de aslında yeterli besini alıyorlardır. Büyümek için çaba harcamaya başladıklarında ve daha iştahlı hale geldiklerinde, zaten tüketmekte oldukları gıdaların listesine yeni gıdalar ekleyin.

5. İkram et, ikram et, ikram et

Çocuklar bir gıdayı kabul etmek konusunda belli bir direnç gösterebilirler. Bir gıdayı kabul etmeleri için, 10-15 kez yeni gıdaya maruz bırakılmaya ihtiyaçları vardır. Ancak birçok aile bundan çok çabuk vazgeçer ve çocuklarının o yiyeceği hiç sevmediğini düşünür. Bu nedenle, çocuğunuz tabağındaki yiyeceklerle sadece oynuyor bile olsa vazgeçmeyin. Bir gün çocuğunuz bir ısırık alarak sizi şaşırtabilir. Bununla birlikte, aşırıya kaçıp her yemekte üç yeni gıda sunmayın. Haftada bir ya da iki yeni gıda ikram etmeniz yeterlidir.

6. Rüşvet vermeyin

Çocuğun yeni bir gıdayı yemeye başlaması için tatlıları rüşvet olarak kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü böyle yaparak doğru şeyi yapmanın, dışardan ödüllenmeyi kapsadığı mesajını verirsiniz. Oysa sağlıklı beslenmenin gerçek ödülü çikolatalık bir çörek değil, sağlıklı bir vücuttur.

7. Aşırı atıştırma konusunda dikkatli olun

Bazen sorun; çocukların yeni besinleri sevmemeleri değil, zaten tok olmalarıdır. Çocuklar, kalorilerin çoğunu süt ve meyve suyundan alırlar.

Aynı şey cips, tatlılar ve kolalar gibi kaloriden daha fazlasını sunan atıştırmalıklar için de geçerlidir. Eğer çocuğunuza atıştırmalık ikram edecekseniz, bunların öğünlerini sabote etmemesine, tersine destekleyici olmasına dikkat edin.

8. Alt çizgi sınırlarını belirleyin

Ailelerin, davranışlarında belli bir tutarlılık düzeyini tutturabilmek için çocukların beslenme tarzında belli alt limitler belirlemeleri faydalı olabilir. Örneğin, bazı aileler çocukların yemekten önce atıştırmalık gıdalar tüketmesine karşı çıkabilirler. Ya da onları, yeni bir gıdayı reddetmeden önce en azından bir kere denemek zorunda bırakabilirler.

Tutarlılık iyidir, ancak yaptığınız şey akılcıysa işe yarar. Bu nedenle, aşırı kontrol edici ve aşırı seçici kurallardan kaçının. Eğer alt limitler sağlıklıysa, etkiliyse ve dengeliyse, çocuklar karşılığını verecektir.

9. Rol modelinizi test edin

Çocuktan, “Söylediğimi yap ama yaptığımı yapma” isteğinde bulunmadığınızdan emin olun. Eğer kendi beslenmeniz temel olarak yağa, şekere, tuza dayanıyorsa, akşam yemeği için çocuğunuzdan kızarmış patates yerine salatayı tercih etmesini beklemeniz güçleşir.

10. Yemek zamanlarında tansiyonu düşürün

Çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını, yemek sırasındaki tartışmaların bir parçası haline getirmeyin. Yoksa her öğün, çocuğun ne yediği ya da yemediği merkezinde gergin bir olaya dönüşür. Çocuğunuzla yemenin önemi hakkındaki konuşmalarınızı, yatak ya da öykü zamanına saklamanız belki daha yararlı olacaktır.

11. Zaman tanıyın

Çocuklar beşinci yaştan sonra yeni gıdaları denemeye, çok daha açık hale geliyorlar. Bu yüzden onlara zaman tanımak ve sabırlı olmak gerekir.

 

Op. Dr. Gökçe MIK

hocam annem 14 gün önce düştü ayakta çatlak var diye doktor alçıya aldı siz iyileşmesi için ne önersiniz nasıl beslenmesi ve ne yapması gerek... devamı