Asit reflü ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) yakından ilişkilidir, ama bu terimler birbirinin yerine kullanılamaz.
Asit reflü yemek borusu içine mide asidinin geri akışıdır. Asit reflü aynı zamanda gastroözofageal reflü olarak bilinir. Asit reflü atağı sırasında, ağzınızın arka kısmında geri çıkan yiyecek veya ekşi sıvının tadını alabilirsiniz ya da göğsünüzde yanma (mide yanması) hissedebilirsiniz.
Bazen asit reflü ilerleyerek reflünün daha ağır bir formu olan GÖRH'e dönüşebilir. GÖRH'nin en sık belirtisi mide ekşimesidir. Diğer belirtiler, özellikle gece yatarken ağza yiyecek ya da ekşi sıvı gelmesi, yutma güçlüğü, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüs ağrısıdır.
Eğer asit reflü ara sıra belirti veriyorsa, yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir. Fazla kilolarınızı verin, küçük öğünler yiyin, kızarmış ya da yağlı yiyecekler, çikolata ve nane gibi mide ekşimesini tetikleyen yiyeceklerden kaçının. Alkol ve nikotinden uzak durmak da yardımcı olabilir.
Gerekirse, ara sıra belirti veren asit reflü aşağıdaki reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilir.
- Antasitler
- Simetidin veya famotidin gibi H-2-reseptör blokerleri
- Omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri
Eğer sizde GÖRH olduğundan şüpheleniyorsanız, belirtileriniz kötüleşirse ya da mide bulantısı, kusma veya yutma güçlüğü çekerseniz doktorunuzla konuşun. Reçeteli ilaçlar yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, GÖRH ameliyat ya da başka yöntemlerle tedavi edilebilir.
Op. Dr. Abdulkadir GÖKSEL
Ben 10 aydır boğazımda balgam veöksürük ve göğsümde yanma öğüs hstlıklar drlarına gittim defalarcaciğer röntgeni tomografi çekildi önemli bir şey bul... devamı
Asit Reflü Rahatlatıcı Çözümler
Asit Reflüyü Önlemenin 8 Yolu
Mide Ekşimesi Mi Yoksa Gastroözefageal Reflü Hastalığı (Görh) Mı?
Reflüsü Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları