- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayene
- Teşhisi
- Tedavisi
- Yaşam Tarzı
- Önlem
Nedir
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal fibrilasyon esnasında kalbin iki üst odacığının (kulakçıklar), kalbin iki alt karıncığıyla koordine olmayan bir şekilde kaotik ve düzensiz olarak atmasıdır. Atriyal fibrilasyon kalbin vücutta zayıf kan akışına ve kalp çarpıntısı, nefes yetmezliği ve takatsizlik gibi belirtilere neden olan düzensiz ve genellikle hızlı atışıdır.
Atriyal fibrilasyon ayrıca yorgunluğa ve felce neden olabilir. Genellikle kalbinizde bir kalp hastalığı veya yüksek tansiyon yüzünden meydana gelen kalpteki değişimler atriyal fibrilasyona sebep olur. Atriyal fibrilasyon atakları gelip gidebilir veya kronik bir fibrilasyonunuz olabilir.
Bu hastalık genelde hayati bir tehdit içermese de, acil tıbbi müdahale gerektirir. Çünkü komplikasyonlara sebep olabilir. Atriyal fibrilasyon tedavisi ilaçlarla veya kalbin elektrik sistemini değiştirmeye çalışan diğer müdahalelerle yapılabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Atriyal fibrilasyon durumunda kalp etkili çarpmaz. Her kalp vuruşunda vücudunuza yeterli kan pompalanmayabilir.
Atriyal fibrilasyonu olan bazı insanlar hiçbir belirti göstermez ve fiziksel bir muayene sırasında tesadüfi bir şekilde bulunana kadar hastalıklarından habersiz olabilirler. Atriyal fibrilasyonu olan insanlarda şu belirtiler görünebilir:
- İnsanı tedirgin eden çarpıntılar, kalbin hızlı hızlı atması veya teklemesi.
- Düşük tansiyon
- Halsizlik
- Sersemlik
- Kafa karışıklığı
- Nefesin yetmemesi
- Göğüs ağrısı
Atriyal fibrilasyonda şu türler görülebilir:
- Arada bir meydana gelen. Bu duruma paroksimal atriyal fibrilasyon denir. Belirtileriniz görünüp kaybolabilir, birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürdükten sonra kendiliğinden kaybolabilir.
- Kronik. Kronik atriyal fibrilasyon durumunda belirtiler tedavi edilene kadar devam edebilir.
Doktora gitme vakti
Atriyal fibrilasyon belirtileriniz varsa doktorunuzdan randevu alınız. Doktorunuz belirtilerinizin atriyal fibrilasyondan mı yoksa başka bir kalp aritmiden mi kaynaklandığını söyleyebilmelidir.
Göğüs ağrınız varsa vakit kaybetmeden acil servise başvurun. Göğüs ağrısı kalp krizi geçirdiğinize işaret edebilir.
Sebepleri
Sebepler
Kalp kaslarınızın kan pompalayabilmesi için koordine bir ritimle kasılıp gevşeyebilmesi gerekir. Kasılma ve gevşemeler kalp kasınızda dolaşan elektrik sinyalleriyle kontrol edilir.
Kalbiniz dört bölmeden meydana gelir; üst iki bölme (kulakçıklar) ve iki alt bölme (karıncıklar). Kalbin sağ üst bölmesi (sağ kulakçık) sinüs düğümü denilen bir grup hücreden oluşur. Burası kalbinizin doğal hız belirleyicisidir. Sinüs düğümü her kalp atışını başlatan itkiyi üretir.
Normalde bu itki ilk önce kulakçıktan geçer , sonrada kalbin atriyoventriküler düğümü denilen üst ve alt bölmeleri arasındaki bağlantıyı kuran yoldan geçer. Sinyal kulakçıklardan geçerken, bunlar kasılır ve kanı kulakçıktan alttaki karıncığa pompalar. Sinyal atriyalventriküler düğümünden geçerken, karıncık kasılır ve kanı dışarı, vücudunuza pompalar.
Atriyal fibrilasyon durumunda kalbin üst bölmesi (kulakçık) kaotik elektrik sinyaller tecrübe eder. Ve bunun bir sonucu olarak kıvrılır. Kulakçık ve karıncıklar arasındaki elektrik bağlantısını sağlayan atriyalventriküler düğüm karıncığa gitmeye çalışan elektrik itkileriyle aşırı yüklenir. Karıncık da hızlı çarpmaya başlar, ancak kulakçıklar kadar hızlı değildir. Bunun nedeni atriyalventriküler düğümün yokuş yukarı bir anayola benzemesidir, bir defasında ancak belli sayıda araba geçebilir.
Sonuç hızlı ve düzensiz kalp ritmidir. Atriyal fibrilasyonda kalp atış oranı dakikada 100 ila 175 vuruş arasında değişebilir. Normal kalp atış oranı dakikada 60 ila 100 atıştır.
Atriyal fibrilasyonun olası nedenleri
Kalp yapısındaki anormallikler veya hasar atriyal fibrilasyonun en yaygın sebebidir. Atriyal fibrilasyonun olası nedenleri:
- Yüksek tansiyon
- Kalp krizleri
- Anormal kalp kapakçıkları
- Doğuştan kalp rahatsızlıkları
- Aşırı aktif tiroit bezi veya diğer metabolizma dengesizlikleri
- İlaçlar, kafein, tütün veya alkol gibi uyaranlara maruz kalma
- Hasta sinüs sendromu - kalbin doğal hız belirleyicisinin yanlış işlemesi
- Anfizem veya diğer akciğer hastalıkları
- Daha önce geçirilmiş bir kalp ameliyatı
- Virüse bağlı enfeksiyonlar
- Zatürree, ameliyat veya diğer hastalıklara bağlı stres
- Uyku apnesi
Bununla birlikte atriyal fibrilasyonu olan bazı insanlarda kalple ilgili bir eksiklik veya bir hasar yoktur, buna lone (tek başına) atriyal fibrilasyon denir. Lone atriyal fibrilasyonda sebep net değildir ve ciddi komplikasyonlar nadirdir.
Atriyal çarpıntı
Atriyal çarpıntı atriyal fibrilasyona benzer, fakat daha yavaştır. Atriyal çarpıntınız varsa kulakçıktaki anormal kalp ritminiz, atriyal fibrilasyonda görülen anormal ritme göre daha organize ve daha az kaotiktir. Bazen atriyal çarpıntı atriyal fibrilasyona veya atriyal fibrilasyon atriyal çarpıntıya dönüşebilir. Atriyal çarpıntının belirtileri, risk faktörleri atriyal fibrilasyona benzer. Örneğin felç ikisinde de ortak bir komplikasyondur. Atriyal fibrilasyonda olduğu gibi atriyal çarpıntı da doğru tedavi edilirse hayatı tehdit etmez.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Atriyal fibrilasyonun risk faktörleri şunlardır:
- Yaş. Ne kadar yaşlıysanız atriyal fibrilasyon geliştirme riskiniz o kadar yüksektir.
- Kalp hastalıkları. Kalp hastalığı, kalp kapağı sorunları olan, geçmişte kalp krizi veya kalp ameliyatı geçirmiş olan herkeste atriyal fibrilasyon riski yüksektir.
- Yüksek tansiyon. Hayat tarzı değişiklikleriyle veya ilaçlarla iyi bir şekilde kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon atriyal fibrilasyon riskinizi artırır.
- Diğer kronik tıbbi durumlar. Tiroit sorunları, uyku apnesi veya diğer tıbbi sorunları olan insanların atriyal fibrilasyon riski daha yüksektir.
- Alkol tüketmek. Bazı insanlarda alkol tüketimi bir atriyal fibrilasyon epizotunu başlatabilir. Aşırı içme - erkeklerde iki saat içinde beş içki, kadınlarda aynı sürede dört içki - sizi daha yüksek riske sokabilir.
- Aile geçmişi. Yüksek atriyal fibrilasyon riski ailelerde görülebilmektedir.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Atriyal fibrilasyon bazen şu komplikasyonlara neden olabilir:
- Felç. Atriyal fibrilasyonda kaotik ritim kanın kulakçıkta birikip pıhtılaşmasına neden olabilir. Oluşan bir kan pıhtısı kalbinizden çıkıp beyninize gidebilir. Burada kan akışını bloke ederek felce neden olabilir.
Atriyal fibrilasyon kaynaklı felç riski yaşınıza (yaşlandıkça riskiniz artar) ve yüksek tansiyon, diyabet hastalıkları veya daha önce kalp yetmezliği, felç yaşayıp yaşamadığınıza ve başka faktörlere bağlıdır. Kan inceltici ilaçlar felç ve diğer organların pıhtı yüzünden hasar görme riskini ciddi biçimde azaltır.
- Kalp yetmezliği. Atriyal fibrilasyon, özellikle kontrol altına alınmazsa, kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine yol açabilir - bu hastalıkta kalbiniz vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda kanı dolaştıramaz.
Muayene
Randevunuza Hazırlanmak
Sizde atriyal fibrilasyon olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden aile doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Atriyal fibrilasyonda erken teşhiste tedaviniz daha kolay ve daha etkili olur. Fakat eninde sonunda bir kalp uzmanına (kardiyolog) sevk edilebilirsiniz.
Doktorla görüşmeler kısa olduğu ve konuşulması gereken çok şey olduğu için, randevuya hazırlanarak gitmek iyi fikirdir. İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak ve doktordan ne bekleyebileceğinizi gösteren kimi bilgiler.
Ne yapabilirsiniz
- Randevudan önce yapmanız gerekenleri öğrenin. Randevunuzu alırken diyetinizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken şeyler olup olmadığını, örneğin diyetinizi sınırlandırmak gerekip gerekmediğini mutlaka öğrenin. Doktor bazı kan testleri yapacaksa diyetinizde bazı şeylere dikkat etmeniz gerekebilir.
- Yaşadığınız tüm belirtileri yazınız, atriyal fibrilasyonla alakalı görünmeyen belirtileri de dahil ediniz.
- Ailenizde kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon, şeker hastalıkları gibi hastalıklar yaşanıp yaşanmadığını, hayatınızda son zamanlara meydana gelen önemli değişimleri veya stresli olayları yazınız.
- Vitaminler ve takviye ilaçlar dahil olmak üzere kullandığınız bütün ilaçların bir listesini çıkarın.
- Mümkünse yanınıza bir arkadaşınızı veya yakınınızı alın. Ayrıca, bazen size doktorla görüşme sırasında verilen tüm bilgileri sindirmek zor olabilir. Size eşlik eden biri kaçırdığınız veya unuttuğunuz şeyleri hatırlayabilir.
- Doktorunuza soracağınız soruları not edin.
Doktorunuzla geçireceğiniz vakit sınırlı olabilir, bu yüzden bir soru listesi çıkarmak vaktinizi en iyi şekilde değerlendirmenize yarar. Sorularınızı önem sırasına göre sıralayın. Atriyal fibrilasyon için doktorunuza sorabileceğiniz belli başlı sorular şunlardır:
- Belirtilerime neler neden oluyor olabilir?
- Belirtilerime neden olabilecek diğer olası sebepler nelerdir?
- Ne tür testlere ihtiyacım var?
- En iyi eylem planı nedir?
- Hangi besinleri tüketmeli hangilerinden kaçınmalıyım?
- En uygun fiziksel hareketlilik seviyesi nedir?
- Kalp hastalıkları veya atriyal fibrilasyonun diğer komplikasyonları için ne sıklıkla muayene olmalıyım.
- Önerdiğiniz birincil yaklaşımın herhangi bir alternatifi var mı?
- Diğer sağlık sorunlarım da var. Bu hastalıkları bir arada en iyi şekilde nasıl idare edebilirim?
- Riayet etmem gereken herhangi bir sınırlama var mı?
- Bir uzmana görünmeli miyim?
- Maliyet ne olacak, sigortam bir uzmana görünmeyi karşılıyor mu? (Masraflarınızın ödenip ödenmeyeceğini doğrudan sigortaya sorabilirsiniz.)
- Bana reçete ettiğiniz ilacın bir alternatifi var mı?
- Yanımda götürebileceğim herhangi bir broşür veya matbu malzeme var mı? Hangi web sitesini tavsiye ediyorsunuz?
Görüşme sırasında aklınıza doktorunuza sormak için hazırladığınız bu soruların dışında herhangi bir soru gelirse sormakta tereddüt etmeyin.
Doktordan ne beklemeli?
Doktorunuz büyük ihtimalle size bir dizi soru soracaktır. Bunları cevaplamaya hazır olursanız, daha fazla zaman ayırmak istediğiniz konuları da görüşebilirsiniz. Doktorunuz şunları sorabilir:
- Belirtiler ilk defa ne zaman ortaya çıktı?
- Belirtileriniz sürekli mi yoksa arada bir mi ortaya çıkıyor?
- Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
- Belirtileriniz iyileştirir görünen bir şey var mı?
- Belirtileriniz kötüleştirir görünen bir şey var mı?
Teşhisi
Testler ve Teşhis
Atriyal fibrilasyon teşhisinde doktorunuz sizden şu testleri isteyebilir:
- Elektrokardiyogram (EKG) Vücudunuza herhangi bir müdahale yapılmasını gerektirmeyen bu testte kalbinizin elektrik sinyallerini ölçmek için cildinize kablolar (elektrotlar) yerleştirilir. Elektrik sinyalleri bir printer kağıdına veya ekrana dalgalar halinde kayıt edilir.
- Holter monitörü. Bu bütün kalp atışlarınızı kaydeden taşınabilir bir makinedir. Monitörü kıyafetlerinizin altına giyersiniz. Cihaz bir iki gün boyunca siz normal işlerinizi yaparken kalbinizdeki elektrik faaliyetlerini ölçer. Belirtileri hissettiğiniz anda düğmeye basabilirsiniz, böylece doktor o andaki kalp ritminizi görebilir.
- Olay kaydedici. Bu cihaz Holter monitörüne benzer, ancak bütün kalp atışlarınız kaydedilmez. İki tür kayıt tipi vardır: Biri belirtileri yaşadığınız anda sinyalleri iletmek için bir telefon kullanır. Diğer tip bir ay boyunca (duş haricinde) her zaman takılır. Olay kaydediciler özellikle hiç beklenmedik vakitlerde meydana gelen ritim bozukluklarını teşhis etmek için faydalıdır.
- Ekokardiyogram Vücudunuza müdahale etmeyi gerektirmeyen bu testte kalbinizin bir video görüntüsü için ses dalgaları kullanılır. Ses dalgaları göğsünüze tutulan sopaya benzeyen bir aygıttan çıkarak kalbinize yönelir. Göğsünüzden geçerek kalbe çarpıp yansıyan ses dalgaları kalbinizin hareket halindeki video görüntülerini oluşturarak hastalığın berisindeki yapısal kalp hastalıklarını tespit etmek için elektronik olarak işlenir.
- Kan testleri. Bu testler doktorunuzun tiroit sorunlarını veya atriyal fibrilasyona neden olacak kandaki diğer maddeler seçeneğini elemesine yardımcı olur.
- Göğüs röntgeni. X-ışını görüntüleri doktorunuzun kalbinizin ve ciğerlerinizin durumunu görmesine yardımcı olur. Doktorunuz röntgen filmini ayrıca atriyal fibrilasyon dışında belirtilerinizi açıklayabilecek başka bir hastalığınız olup olmadığını kontrol etmek için kullanabilir.
Tedavisi
Tedaviler ve İlaçlar
Bazı insanlarda özel bir olay veya tiroit bozukluğu gibi başka bir hastalık atriyal fibrilasyonu tetikleyebilmektedir. Atriyal fibrilasyonu tetikleyen tıbbi durum tedavi edilebilirse, başka bir kalp sorunu - en azından belli bir süre daha - yaşamayabilirsiniz. Belirtileriniz rahatsız ediciyse veya bu sizin ilk atriyal fibrilasyon tecrübenizse doktorunuz ritmi sıfırlamayı deneyebilir.
Sizin için en iyi tedavi seçeneği ne zamandır atriyal fibrilasyon tecrübe edildiğine, belirtilerinizin ne kadar ciddi olduğuna, atriyal fibrilasyonun altta yatan nedenine bağlıdır. Genel olarak Kalp ritmini yeniden düzenlemek veya kontrol altına almak
- Kan pıhtılaşmasını önlemek
Doktorunuzla birlikte seçeceğiniz strateji birçok faktöre örneğin kalbinizle ilgili başka sorunlar olup olmadığına ve kalp ritminizi kontrol eden ilaçlar kullanıp kullanamadığınıza bağlıdır. Bazı vakalarda ameliyat veya sonda kullanın tıbbi yöntemlerle müdahaleci bir tedavi gerekebilir.
Kalp ritminizi sıfırlamak
İdeal olarak atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için kalp atış oranı ve ritminin normale döndürülmesi gerekir. Doktorlar atriyal fibrilasyonun altında yatan sebebe ve ne kadar zamandır böyle bir sorununuz olduğuna bağlı olarak kardiyoversiyon denilen bir işlem uygulayarak kalbinizi eski düzenli ritmine (Sinüs ritmi) geri döndürebilirler. Kardiyoversiyon iki şekilde yapılabilir.
- İlaçlarla kardiyoversiyon. Bu tür kardiyoversion normal sinüs ritmine geri dönülmesine yardımcı olmak için anti-aritmik denilen ilaçlar kullanır. Kalbinizin durumuna bağlı olarak doktorunuz hap veya iğne yolunu seçebilir. Bu işlem genellikle hastanede kalp atışınızı sürekli takip ederek yapılır. Kalp ritminiz normale dönerse doktorunuz, ileride atriyal fibrilasyon epizotu tekrar yaşanmasın diye aynı anti-aritmi ilacını veya benzeri bir ilacı kullanmaya devam etmeniz için reçete edebilir.
- Elektrik kardiyoversiyon Bu kısa süren işlemde göğsünüzün üzerine konan petler yoluyla kalbinize bir elektrik şok verilir. Şok kalbinizin elektrik faaliyetini kısa süreliğine durdurur. Kalbiniz tekrar çalışmaya başladığında eski ritmine dönmesi umut edilir. İşlemde genel anestezi uygulanır.
Kardiyoversiyon işleminden önce kah pıhtılaşma ve felç riskini azaltmak için haftalar öncesinden bir kan inceltici ilaç kullanmanız istenebilir. Atriyal fibrilasyon epizotu 24 saatten az sürmemişse, kardiyoversiyon sonrasında kalbiniz normal ritmine dönmüş bile olsa kan pıhtılaşmasını engellemek için en az dört ila altı hafta boyunca kan inceltici ilaç kullanmanız gerekir. Kan inceltmek için reçete edilen warfarin tam olarak doktorunuz tarif ettiği şekilde alınmazsa tehlikeli yan etkiler gösterebilen güçlü bir ilaçtır. Warfarin almakla ilgili endişeleriniz varsa bunları doktorunuzla paylaşınız.
Ya da warfarin almak yerine, kardiyoversiyondan önce trans özofageal ekokardiyografi denilen - doktorunuza kalbinizdeki kanın pıhtılaşıp pıhtılaşmadığı bilgisini veren - bir teste sokulabilirsiniz. Trans özofageal ekokardiyografi de, yemek borusundan (özafagus) bir tüp geçirilerek kalbinizin ayrıntılı ültrason görüntüleri alınır. Bu tarama sırasında uyuşturulursunuz.
Normal kalp ritmini korumak
Elekrik kardiyoversiyondan sonra atriyal fibrilasyonun gelecekte tekrar etmemesi için anti-aritmik ilaçlar reçete edilebilir. Yaygın olarak reçete edilen ilaçlar şunlardır:
- Amiodarone (Cardorone, Pacerone)
- Propafenone (Rythmol)
- Sotallol (Betapace)
- Dofetilide (Tikosyn)
Her ne kadar bu ilaçlar birçok insanda normal kan ritmini korumada yardımcı olsa da, şu tür yan etkilere sebep olabilirler:
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
Nadiren ventriküler aritmiye - kalbin alt bölümlerinden kaynaklanan tehlikeli bir ritim bozukluğu - sebep olabilirler. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekebilir. İlaç kullanmaya rağmen yeni bir atriyal fibrilasyon epizodu ihtimali yüksektir.
Kalp hızı kontrolü
Bazen atriyal fibrilasyonda kalp normal ritmine döndürülemez. Böyle bir durumda amaç kalp atış hızını dakikada 60 ila 100 vuruş arasına düşürmek hedeflenir. Kalp atış hızının kontrolü iki farklı yolla yapılabilir:
- İlaçlar. Öteden beri doktorlar digoxin (Lanoxin) reçete ederler. Bu ilaç kalbin dinlenme halindeki atış oranını düzenlese de fiziksel aktivite halini düzenlemez. Birçok insan kalsiyum kanal blokerleri veya beta blokerler gibi ilave veya alternatif ilaçlara ihtiyaç duyar.
- Atriyoventriküler düğümün (AV) alınması İlaçlar işe yaramaz veya yan etki gösterirlerse atriyoventriküler düğümün alınması bir seçenek olabilir. Bu işlem kalbin üst ve alt bölmelerini birbirine bağlayan yola (atriyoventriküler düğüm) radyo frekans enerjisi uygulamak ve bu küçük doku alanını yok etmeyi içerir.
Bu işlem kulakçığın karıncıklara elektrik itkiler göndermesini engeller. Kulakçık fibrilasyona devam etse de pıhtılaşma önleyici ilaçların kullanılması şarttır. Bundan sonra normal ritmi tesis etmek için bir pil takılır. Atriyoventriküler düğümün alınmasının ardından - kalbinizde aslında atriyal fibrilasyon devam ettiği için - felç riskini azaltan kan inceltici ilaçlar kullanmaya devam edilir.
Diğer ameliyat ve sondaj işlemleri
Bazen atriyal fibrilasyonu kontrol altına almak için yapılan kardiyoversiyon ve kullanılan ilaçlar işe yaramayabilir. Bu vakalarda doktorunuz düzensiz elektrik sinyallere yola açan kalp dokusunu yok etmek ve kalbi normal ritmine döndürmek için bir tıbbi işlemi tavsiye edebilir. Burada şu tür seçenekler vardır:
- Radyofrekans katater ablasyonu. Atriyal fibrilasyonu dışında normal bir kalbi olan birçok insanda atriyal fibrilasyona neden olan şey hızla deşarj olan ''sıcak noktalar''dır. Bu sıcak noktalar kalbinizin üst bölümlerinin etkili bir şekilde çarpması yerine kıvrılmasına neden olacak şekilde hızlı elektrik sinyalleri veren hız belirleyici anormal hücrelere benzerler.
- Bu işlem protez veya ilaç ihtiyacı olmadan aritmiyi düzeltir. Bazı akalarda kalp dokusunu donduran (kriyoterapi) diğer sonda türleri kullanılabilir.
- Cerrahi labirent prosedürü. Labirent prosedürü genellikle açık kalp ameliyatına yapılır. Doktorunuz bisturi kullanarak yaralı bir doku yaratmak için kalbinizin üst odalarına çeşitli çizikler atar. Çizikli doku elektrik sinyalini taşımadığı için atriyal fibrilasyona neden olan elektrik akışı kesintiye uğrar. Bu çizikleri oluşturmak için radyofrekans enerjisi veya kriyoterapi de kullanılabilir; cerrahi labirent prosedürünün çeşitli varyasyonları vardır. Bu prosedürün başarı oranı yüksektir; fakat genellikle açık kalp ameliyatını gerektirir. Bu işlem diğer tedavilere yanıt vermeyen veya her halükarda baypas veya kalp kapakçık onarımı gibi ameliyatlara girecek olan hastalarda uygulanır. Bazı insanlara ameliyat sırasında pil takılması gerekebilir.
Kan pıhtılaşmasını önlemek
Atriyal fibrilasyonu olan birçok insan veya atriyal fibrilasyon için belli tedavi süreçlerinde olan insanlar, yüksek bir felce yol açabilecek kan pıhtılaşması riskine sahiptir. Atriyal fibrilasyonun yanında başka kalp hastalıkları varsa risk daha da yüksektir. Doktorunuz kalbinizin düzensiz ritmini tedavi eden ilaçların yanında bir de warfarin gibi kan inceltici ilaçlar reçete edebilir. Birçok insanda atriyal fibrilasyon kalıntıları olur -küçük nüksetmeler meydana gelir - ve bunun farkına bile varmazlar, bu yüzden kalp ritminiz normale döndürülmüş olsa bile ömür boyu kan inceltici ilaç kullanabilirsiniz. Size warfarin reçete edilmişse ilacı kullanırken bunu doktorun tarif ettiği şekilde yapmaya özen gösterin. Warfarin tehlikeli yan etkileri olabilen güçlü bir ilaçtır.
Yaşam Tarzı
Hayat Tarzı ve Ev Tedavileri
Kalbinizin toplam sağlığını artırmak ve özellikle yüksek tansiyon gibi hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için hayat tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Doktorunuz size şunları tavsiye edebilir:
- Kalp dostu besinler tüketmek
- Tuzu azaltmak, bu tansiyonunuzun düşürülmesine yardımcı olur
- Fiziksel etkinliğinizi artırmak
- Sigarayı bırakmak
Kadınlar için günde bir kadeh, erkekler için günde iki kadehten fazla içmemek
Önlem
Önlem
Atriyal fibrasyonun nüksetmesini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır: Diyetinizdeki kafeinli ve alkollü içecekleri çıkarabilir veya çok azaltabilirsiniz; çünkü bunlar atriyal fibrilasyon epizotlarını tetikleyebilir. Ayrıca reçetesiz satılan ilaçları kullanma konusunda dikkatli olmalısınız. Bu tür ilaçlar, özellikle nezle ve grip ilaçları atriyal fibrilasyonu tetikleyen uyaranlar içerebilir. Yine bazı reçetesiz ilaçların anti-aritmi ilaçlarıyla tehlikeli etkileşimleri vardır.
Kalbiniz Hayatınızın Ritmini Bozmasın!
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Kimyasal Yanık
Bayılma Tedavisi
2. Tip Şeker Hastalığı
Aort Kapak Yetmezliği
Vertigo (Baş Dönmesi)