Kafein tüketiminden dolayı baş dönmesi ve kulak çınlaması endişe verici belirtilerdir ve tıbbi değerlendirme gerektirirler. Kafeinin vücut ve zihin üzerinde birçok etkisi olabilir ancak baş dönmesi ve kulak çınlaması sık görülen yan etkilerden değildir. Bu belirtiler ya kafeine gösterilen bir alerjik reaksiyondan dolayıdır ya da kafeinin aşırı dozu sebebiyle görülür. Bu durumlarda kafein içeren her şeyin tüketimi durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır. Doktor olası komplikasyonları önlemek için acil tıbbi tedbirler alabilir.
Kafeine alerjik reaksiyon sindirilmesiyle ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyonlar vücudun bir maddeyi yanlışlıkla tehdit olarak algılamasından dolayı ortaya çıkar. Kafein hızlıca kana karışır, bu da bağışıklık sisteminin maddeyle immunoglobulin E antikorlarını kullanarak savaşmasına sebep olur. Vücut bu antikorları salgıladığında vücutta başka kimyasallar üretilir. Bu da vücudun yumuşak dokularında enflamasyona sebep olur.
Sağlıklı bir yetişkin için kafeinin normal dozu 24 saatlik süreçte 1,600 mg’dan fazla değildir. Eğer yanlışlıkla veya isteyerek bu miktardan fazlasını tüketirseniz kafein aşırı dozu yaşayabilirsiniz. Sık görülen aşırı doz belirtileri arasında mide bulantısı, kulak çınlaması, kusma, uyumada zorluk, ateş, kas seğirmesi, düzensiz kalp ritmi, halüsinasyon, nefes almada zorluk, zihinsel karmaşa, ishal, baş dönmesi ve kasılma yer alır. Şiddetli vakalarda düzensiz kalp ritminden veya kasılmalardan dolayı ölüm görülebilir.
Baş dönmesi ve kulak çınlaması şiddetli sistematik bir alerjik reaksiyon olan anafilaksinin işareti olabilir. Bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi vücudu bir şok haline sokabilir ve kişi bilincini kaybederek nefes alamaz hale gelebilir. Sindirim sisteminde, kalp damar sisteminde, solunum sisteminde ve cildinizde şişme olabilir. Anafilaksinin diğer sık görülen belirtileri arasında yüzde şişme, düşük tansiyon ve ciltte kızarma yer alır.
Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi yan etkiler görürseniz kafeinden kaçının. Kahve, çikolata, çay, gazlı içecek ve enerji içeceği tüketmeyin. Kafein bulunduran ilaçları kullanmayın.
Kafein ve Meniere Hastalığı
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
2013 yılında burun ameliyatı oldum.sonra bas dönmesi ve burnumdan nefes alamama başladı.2016 yılında ayni hastanede 2.ameliyatı yaptılar.sonrasinda te... devamı
Baş Dönmesini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler
Baş Dönmesinin Nedenleri
Yüksek Kan Şekeri Ve Sabahları Baş Dönmesi
Vitaminler Baş Dönmesi Yapar Mı?
Baş Dönmesi