· Daima bel bölgenizi tam olarak destekleyen sert sandalyede oturun. Çok derin ve çok yumuşak koltuklardan uzak durun. Çeşitli sandalyeleri test ederek sizin için en rahat olanını saptayın.
· İşyerinizde mümkünse tam sırt ve kol desteği olan, tekerlekli, dönebilen sandalyeleri tercih edin.
· Masada çalışırken oturma sırasında sandalye masaya yeteri kadar yakın durmalı. Vücudunuz dik olsun, öne eğilerek çalışmayın.
· Dik oturun ve bel boşluğunuzu küçük bir minderle destekleyin. Otururken kalçalarla dizler arasındaki açı 90 derece olmalı.
· Hiçbir zaman çok uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Eğer uzun süre oturmanız gerekiyorsa her 20-30 dakikada bir kalkıp birkaç adım yürüyün.
· Otomobil kullanırken kesinlikle dik oturun ve bel çukurunuzu bir minderle destekleyin.
· Yürürken, eşya taşırken dikkat
· Uzun süre aynı pozisyonda ayakta durmayın. Dururken bir ayağınızı küçük bir basamağa yerleştirin. Ayakta dururken iki bacağa eşit yük verin ve dik durun.
· Özellikle hanımlar rahat ayakkabıları tercih etmeli. Yüksek topuklu ayakkabılar belin normal çukurluğunu etkiler.
· Yerden ağır bir şey alıp dönerek bırakmak kadar tehlikeli bir pozisyon yoktur.
· Beliniz tutulduysa 20 dakika sıcak duş uygulayın. Ağrılı yere buz koymak da rahatlama sağlayabilir.
· Beliniz bel vermesin!
· Bizi taşıyan belimiz iflas ettiğinde kıymetini anlıyoruz. Kiloyla fazla yük, yanlış oturma ve yatmayla fiziksel darbe, sigarayla da içten vuruyoruz onu.
Öneriler
Vücudu taşıyan ve dengesini sağlayan bel, dikkat edilmediği takdirde bir ömür boyu sürecek rahatsızlıklara neden olabilir. Gerekli özen gösterilmediğinde çeşitli ağrılarla bizi taşımaktan vazgeçerek iflas edebilen bel, hiç de zor olmayan, genel sağlığa yönelik kurallara uyulmasıyla bizi bir ömür boyu taşıyabilir. Kimi zaman dikkat edilmeyen oturuş biçimleriyle, kimi zaman da kaldırılan ağır yükler sonucu kalıcı rahatsızlıklara maruz kalan bel, hem tedavi giderlerinin fazla olması hem de tedavisinin uzun sürmesi nedeniyle işgücü kaybına neden oluyor. Bel ağrısında hareketsiz iş ve ofis yaşam gibi düzeninin risk faktörü oluşturduğunu kaydediyor. Bunun yanı sıra; ağır kaldıranlar, uzun süreli araç kullananlar, doğuştan belinde kayma olanlar, fazla kilolular, ortası çukurlaşmış yatakta uyuyanlar, hamileliğin son aylarında olanlar, halter gibi sporlarla uğraşanlar, sigara içenler, stres, depresyon yaşayanların da risk altında olduğunu ifade ediyor. Çok basit kurallara uyarak bel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Merak Edilenler
Erişkin İstmik Spondilolistezis Hakkında Notlar
*Çatlamış bir omur; (spondilolizis) yaklaşık olarak erişkinlerin %5’inde bulunur ve çoğunlukla ağrısızdır.
*Çatlak omurun kaymasına neden olduğunda bu durum istmik spondilolitezis olarak adlandırılır. Ve bel ve/veya bacak ağrısına neden olabilir ya da olmayabilir.
*Tedavini ilk basamağı genellikle ilaç tedavisi veya fizik tedavidir. Doğru tanı ve tedavinin erken olması doktorunuzun uygun reçetelerle sizi daha çabuk iyileştirilmesini sağlayacaktır. Hastaların büyük bir kısmı cerrahi tedaviler ile uzun süreli iyilik hali elde edebilmektedirler.
*İlaçlar sadece önerildiği şekilde sadece kapsamlı bir tedavi programının bir bölümü olarak kullanılmalıdır.
*Geçmeyen bel ve/veya bacak ağrısında cerrahi gerekli olabilir. Sinir dekompresyonu ile veya sinir dekompresyonu olmaksızın füzyon cerrahisinin başarı oranı %90’dan fazladır.
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Op. Dr. Salih AYDIN
hocam benim annemin ilerlemiş bel fıtıgı var ve belde kayma var bir kaç doktora gösterdik ameliyat önerildi vida takılcakmış sizin yardımızı bekliyoru... devamı
Bunyon Bakımı Nasıl Yapılır?
Yürümeye Başlayan Çocuğa Ayakkabı Giydirilmeli Mi?
Yürümeye Başlayan Çocuklara Ayakkabı Giydirilmeli Mi?
Sağlıklı Görüş İçin Bilgisayar Ergonomisi
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?