İster işte, ister okulda, ister evde zevk için uzun süreler bilgisayar kullanan herkes baş ağrısı, göz yanması, boyun tutulması ve bilgisayar görme sendromunu da içeren başka belirtilerin riski altındadır. Uzun süreli bilgisayar işi fiziksel baskıya, sonucunda yetenek kaybına yol açabilir.
İyi haber: Bilgisayarla ilişkili rahatsızlığınızı bilgisayar işi sırasında vücudunuzun daha farkında olarak, çalışma alanınızı ve bakma alışkanlıklarınızı ayarlayarak bu sorunlardan kaçınabilirsiniz. Anahtar bilgisayar ergonomisi.
Bilgisayar Ergonomisi Nedir
Ergonomi bir iş, ekipman ve/veya çalışma alanının çalışana uygun olarak tasarlanması bilimidir. Hedef, her çalışanla iş ortamı arasındaki "uyumu” en uygun hale getirip performansı yükseltmek ve tekrarlanan zorlanım yaralanmalarının riskini azaltmaktır.
Bilgisayar ergonomisi, bilgisayar çalışma yerinizi en uygun hale getirerek bilgisayar görme sendromu, boyun ve sırt ağrısı, karpal tünel sendromu ve kasları, omurgayı, eklemleri etkileyen başka rahatsızlık risklerini azaltır.
Bu alandaki bazı uzmanlar, bilgisayar görme sendromunu önleme hedefiyle bir bilgisayar çalışma alanı tasarlamaktan bahsederlerken "görsel ergonomi” terimini de kullanırlar.
Bilgisayar ve Görsel Ergonomi Önerileri
Baskı, rahatsızlık ve potansiyel yaralanma riskinizi azaltan bir bilgisayar çalışma alanı yaratmak için pahalı bir danışmana ihtiyacınız yok.
İşte ilgili kurumlarca önerilen bilgisayar ergonomi ipuçlarından bazıları. Bu ipuçları uzun süreli bilgisayar kullanımından kaynaklanan baskı, fiziksel yaralanma ve bilgisayar görme sendromu riskini azaltmak için tasarlanmıştır.
- Başınız ve boynunuz dik ve bedeninizle hizada oturun, öne eğilmiş veya arkaya yaslanmış olarak oturmayın.
- Bilgisayar ekranınıza doğrudan bakın. Ekranınıza başınız dönük veya sırtınız bükük bakmayın.
- Dirseklerinizi vücudunuza rahat şekilde yakın tutun.
- Sırtınızı destekleyen, kabarık oturma yeri ve konturlu ön kenarı olan bir sandalye kullanın.
- Farenizi klavyenize yakın tutun, böylece ona uzanmak zorunda kalmazsınız.
- Bilgisayar görüntünüzü konumlandırın, böylece ekranın üst tarafı ya göz düzeyinizde ya da biraz gözün aşağısında olur.
- Başın üstündeki ve dışarıdaki aydınlatmanın ekranınıza yansımalarını önlemek için görünüm konumunuzu ayarlayın.
- Monitörünüzü gözlerinize yakın tutun, böylece öne eğilmeden ekrandaki metinleri rahatça okuyabilirsiniz.
- Basılı belgelerle çalışırken onları bilgisayar ekranınızla aynı yükseklik ve uzaklıkta tutan bir belge tutucusu kullanın.
- Bilgisayarda çalışma esnasında telefonda konuşurken elleri kullanmayı gerektirmeyen bir kulaklık takın.
Ayrıca, sandalyenizin ve masanızın yüksekliğini ayarlayın, böylece:
- Üst kollarınız yere dik olur, öne uzanmaz veya geriye doğru açı yapmaz.
- Ön kollarınız, bilekleriniz ve elleriniz üst kollarınıza 90 derecelik bir açı yapar.
- Kalçalarınız yere paralel ve alt bacaklarınız yere dik olur.
- El bilekleriniz ve avuçlarınız keskin kenarlarda durmaz.
Çift odaklı veya üç odaklı gözlük takıyorsanız başınızı arkaya eğmeden bilgisayar ekranınızı yavaşça görmeniz gerekir. Durum bu değilse bilgisayar gözlükleri almayı düşünün.
Bu ipuçlarını takip etmek baş, boyun, sırt ağrılarına ve bilgisayar görme sendromuna yol açan baskılı duruşlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ama unutmayın, uzun süreli bilgisayar işi, ideal bir çalışma alanında bile vücudunuza ve gözlerinize baskı yapar.
Bilgisayar görme sendromuna ve fiziksel bozukluklarına yol açabilen baskıyı azaltmak için bilgisayar başında çalışırken sık aralar vermeyi ihmal etmeyin.
Bilgisayar görmesinde uzmanlaşmış göz doktorları dahil birçok uzman en az her 20-30 dakikalık aralıklarla ayağa kalkıp bilgisayardan uzaklaşın. Birkaç dakika kollarınızı ve bacaklarınızı esnetin, en az 6 metre uzaktaki bir şeye bakarak gözlerinizin odağını gevşetin.
Ayrıca, bilgisayar kullanımından kaynaklanan göz kuruluğu riskini azaltmak için tamamen ve sık sık gözlerinizi kırpın. Gerekirse "yapay göz yaşı” göz damlalarından damlatarak gözlerinizi nemlendirip kayganlaştırın.
Bilgisayar Gözlükleri
Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN
Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı
Çocukların Ayak Sağlığı Konusunda Ailelerin Sık Yaptıkları Hatalar Nelerdir?
Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar İçin Ne Tür Yazlık Ayakkabı Alınmalıdır?
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Bel Kaymasını Nasıl Önlersiniz?