Melanom, ağır ve ilerleyen ya da ‘kötü huylu’ tümörlerin olduğu cilt kanseri türüdür. Diğer cilt kanserlerinden daha az görülür ama çok daha fazla tehlikelidir. Beslenmeyle ilgili değişiklikler tıbbi tedavinin yerine geçmemelidir ama beslenme, melanom hastalarında yaşam kalitesini en yükseğe çıkarmada destekleyici bir rol oynayabilir.
Azaltılacak ve Elenecek Yiyecekler
Uzmanlara göre, “melanomunuz varsa antioksidanlar açısından yüksek ve yağ açısından düşük beslenmelisiniz”. Kanada Doğal Beslenme Okulu CSNN, kolesterol ve doymuş yağ tüketiminizi azaltmayı ve trans yağları, hidrojenize yağları, bütün kızarmış ve yağlı yiyeceklerin elenmesini söylüyor çünkü bu zararlı yağları içeriyorlar. Zararlı görülen ve elenmesi gereken diğer maddeler arasında tütün, tuz, şeker, kafein ve alkolün yanı sıra bu maddeleri içeren bütün yiyecekler yer alıyor.
Vurgulanması Gereken Yiyecekler
CSNN esasen taze meyveler ve sebzeler, balık ve baklagillere dayanan beslenmeyi tavsiye ediyor. Havuç, tatlı patates, kabak ve ıspanak beta karoten denilen güçlü antioksidan madde açısından zengindir ve bunlara ağırlık verilmesi gerekir. E vitamini bir diğer güçlü antioksidan ve cildinizi UV’nin verdiği zarardan korumaya yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, pişmemiş kabuklu yemişler, buğday ruşeymi, kuşkonmaz ve soğuk preslenmiş bitkisel yağlar E vitamininin altın kaynaklarıdır. Brokoli, karnabahar, şalgam ve lahana gibi çiçekli sebzelerin de özellikle kanser hastaları için faydalı olduğu düşünülüyor. Son olarak sarımsak melanom kanser hücrelerinin çoğalmasıyla mücadelede ve vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede yardımcı olabilir ve her gün taze sarımsak tüketilmesi tavsiye edilir.
Lif ve Değiştirilmiş Narenciye Pektini
Lif düzenli boşaltmayı teşvik etmede önemlidir çünkü yiyecekler bağırsaklarınızda ne kadar uzun süre kalırsa vücudunuz için toksik hale gelme olasılığı da artar. CSNN öğütülmüş keten tohumu gibi bir lif takviyesinden günde üç kez 5 g almayı tavsiye ediyor. Değiştirilmiş narenciye pektini MCP, çözünebilir bir liftir, yani suda erir ve polisakkarit adı verilen bir maddeden oluşmuştur. CSNN başlangıç niteliğindeki araştırmanın polisakkaritlerin kanser hücrelerinin vücudunuzda yayılmasını baskılamaya yardımcı olabileceğine işaret ettiklerini söyler. Bu sebeple okul 5 ila 30 g değiştirilmiş narenciye pektini takviyesinin suda çözülmüş olarak güne bölünmüş dozlarda alınmasını tavsiye eder. Bütün takviyeler ilaçlara karışabilir veya olumsuz olarak etkileşebilir, bu yüzden bunları almadan önce sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.
Yeşil Çay ve Baharatlar
Yeşil çay antioksidanlar ve bitkisel besleyici maddeler (fitonutrientler) açısından zengindir ve çalışmalar yeşil çayın kanser karşıtı özellikleri olduğunu gösteriyor. Tedavi amaçlarıyla günde dört fincan taze demlenmiş yeşil çay içilmesi tavsiye ediliyor. Son olarak arnavutbiberi, zencefil ve Hint safranı gibi baharatların tümünün karaciğeri uyardığı ve kanı temizlediği düşünülüyor. Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor ama böylesi baharatlar kanser hücrelerinin çoğalmasının durdurulmasına yardım edebilir. Bu baharatları öğünlerinize eklemek veya zencefil çayı içmek size de faydalı olabilir.
Antioksidanlar ve Melanom Riski
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
İyi gunler hocam.kienböck hastasıyım.lunatum kemiginde lekelenmeler baslamis.bu surecte nasil beslenmeliyim ,tedavim nasil olur acaba... devamı
Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri
Kandaki İpuçları Yetişkin Lösemisini Önceden Haber Verebilir
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Brokolinin Kanseri Nasıl Önlediğinin Muhtemel Sebebi Bulundu
Steve Jobs Nadir Bir Pankreas Kanserinden Yaşamını Kaybetti