Ancak çocukların bilgisayar kullanımını belli kurallara bağlamak gerekir. Çünkü bilgisayar başında uzun süre zaman geçirmek, çocuğun ekrandan aldığı uyaranlar açısından nörolojik sorun yaratabilir. Her ne kadar bunun için teknolojiler geliştirilmiş olsa da çocuğun radyasyon almasına neden olabilir. Bunların yanı sıra, çocuğu pasifize edici bir rol oynar. Özellikle çocuğu tek başına bilgisayarın başında bırakmak son derce tehlikeli olabilir. Çünkü bu durum, çocukta dikkat sorunlarına yol açabilir.
Bilgisayarla ilişkisi, çocukla karşılıklı olarak kurulan iletişimde rollerin değişmesine neden olur. Özellikle çocuğun bilgisayar başında geçirdiği süre arttıkça, hem sosyal iletişim becerisi zayıflar hem de bedensel anlamda sorunlar ortaya çıkar, postür zarar görür.
Çocuk bilgisayarla baş başayken nasıl zaman geçirdiği, oradan ne aldığı önemlidir. Aslında bilgisayarı her yaşa uygun bir şekilde, çocuğun hayatına bilgi katmak için kullanmak mümkündür. Örneğin 2 yaş civarında çocuklar, renk kavramının bilgisayarla oyun oynayarak çalışabilir hale gelirler. Keza 3 yaşında rakamları ve yabancı dili yine bilgisayar oyunlarıyla çocuğun yaşamına sokmak mümkün hali gelir.
Çocukların bilgisayar başında geçirdikleri sürenin 20 dakikayı geçmemesinde yarar vardır. Fakat 2 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi 10 dakika ile başlar. Yaşla birlikte bu süre, ilköğretim çağına kadar 20 dakikaya kadar uzayabilir. Ancak çocuk bilgisayarla baş başa bırakılırsa, ilköğretim çağındaki bir çocuk hiç kalkmadan 10 saat oturabilir.
Çocuklarda astım yönetimi ve anksiyete tedavisi
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
Kıllanma için diane 35 kullanıyorum aşırı derece sivilce çıktı sebebi ilaç mıdır?... devamı
Bilgisayar Kullanmak Çocuklar İçin Yararlı Mıdır?
İnternet Çocukların Zihinsel Gelişimi Üzerinde Nasıl Bir Etkide Bulunur?
İnternete Giren Çocuk Sosyal İlişki Kurmaktan Kaçınır Mı?
Çocuklar İnternete Kaç Yaşında Girmelidirler?
Çocuk İnternetle Nasıl Tanışmalıdır?