Tüm yurtta etkili olan soğuk ve karlı hava nedeniyle artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetlerinde bilinçsiz ilaç kullanımının kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında öksürük ve soğuk algınlığı gibi sık karşılaşılan basit enfeksiyonların büyük çoğunluğunun virüs kökenli olduğunu ve viral enfeksiyon olarak adlandırıldığını söyledi.
Viral enfeksiyonların en yaygınının grip olduğunu ifade eden Uzun, enfeksiyonun kırgınlık, ateş, boğaz, baş ve kas ağrısı ile kendini gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Uzun, 7 güne kadar etkili olan gribal enfeksiyonun özellikle çocuklarda, 65 yaş üzeri kişilerde ve kronik bronşit, astım, kalp, böbrek ve şeker hastalarında daha ağır seyrettiğini vurgulayarak, ''Risk grubunda bakterinin neden olduğu zatürre gibi komplikasyonlar ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor'' diye konuştu.
Uzun, hastalık süresince bol sıvı alınması, meyve tüketilmesi ve istirahat edilmesi gerektiğini bildirerek, bu dönemde ağrı kesici ve ateş düşürücü de alınabileceğini ifade etti.
Ağrı kesici ve ateş düşürücünün dışında gribal enfeksiyonlarda bilinçsiz ilaç kullanımının yaygın olduğunu da anlatan Uzun, şunları kaydetti:
''Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar uzman hekime başvurmadan ilaç kullanmamalı. Bazı aileler, grip olan çocuklarına ateş düşürmek için aspirin veriyor. Bu çok yanlış. Aspirin beyinde tedavisi mümkün olmayan nörolojik bir hasara yol açabilir. Bu nedenle çocuklara uzman hekime danışmadan aspirin verilmemeli. Yine sıkça kullanılan antibiyotik de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı vücuttaki bakterilerin direnç kazanmasına neden oluyor. Vücudun ihtiyacı olmadığı dönemde alınan bir antibiyotik mikropların direnç geliştirmesine ve bir başka hastalıkta antibiyotiğin etkisinin azalmasına yol açıyor. Yine vücutta çeşitli yan etkiler meydana gelebilir ve ekonomiye de zarar. Doktora gitmeden antibiyotik alınmamalı.''
Yüzde 50 artış
Konya Numune Hastanesi Başhekimi Halil İbrahim Topatan da kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü, bu hastaların hafif ateş, öksürük, burun akıntısı ve kırgınlık nedeniyle acil servislere başvurduğunu söyledi.
Bu hastalıkların çok bulaşıcı olduğunu ifade eden Topatan, ''Çocuklar ve yaşlılar risk grubundalar. Üst solunum yolu enfeksiyonları genç nüfusta iş gücü kaybına, yaşlı nüfusta ise komplikasyonları nedeniyle önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Kronik akciğer, şeker, kalp ve bağışıklık sistemi hastalığı olanlarda önemli komplikasyonlar daha fazla görülür'' dedi.
Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle hastaneye başvurularda yüzde 50 artış yaşandığına dikkati çeken Topatan, bol sıvı gıda ve vitamin alınmasını önerdi.
Mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlara gidilmemesi uyarısında bulunan Topatan, kişisel izolasyon ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Epilepsi Vücudu Nasıl Etkiler
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
ben 58 yaşındayım inmemiş testisimi aldırmak istiyorum beni bu konuda bilgilendirin hastahanede kaç gün kalmam gerek bu ameliyat ne kadar zordur bana ... devamı
Şırıngalara Ab Standardı Geliyor
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Alarm Veriyor
Bilinçsiz İlaç Tüketimi Pahalıya Mal Olabilir
Antibiyotik Yan Etkilerini Azaltmanın Doğal Yolları
Antibiyotik Ve Meyve Tüketimi Güvenli Midir?