Blefarit göz kapaklarının kronik bir şekilde irrite olması durumdur. Bu bölgede kızarıklığa ve enflamasyona yol açar. Sebepleri alerjiden enfeksiyona ve tahriş edici maddelere kadar çeşitlenir. Bazen cilt kanserleri de blefarite neden olur. En sık görülen göz rahatsızlıklarından biridir. Peki blefarit belirtileri ve işaretleri nelerdir?
Blefarit ya da göz kapağı yangısı genellikle gözde kaşıntı, tahriş, yanma, aşırı sulanma, gözde bir şey varmış hissi gibi belirtilere yol açar. Gözün kuru hissedilmesi de olası belirtilerden biridir.
Kontakt lens kullanan kişiler lensleri eskisi kadar uzun süre boyunca takamadıklarını, lenslerin eskiye göre daha çok rahatsız ettiğini hissedebilirler. Blefarit belirtilerinden biri de göz kapaklarının kızarmasıdır. Hatta kanayabilecek, ülserli, iyileşmeyen alanlar oluşabilir.
Göz kapağı yangısında görüş genellikle normaldir. Eğer göz fazla sulanıyorsa gözyaşı görüşün bulanıklaşmasına neden olabilir. Bu da gün içinde görüş kalitesinin artıp azalmasına yol açar. İleri vakalarda kızarıklık, gözün ısınması ve şişmesi de olasıdır.
Alerjik blefaritte göz kapakları rakunların gözleri gibi daha koyu bir renk alabilir. Özellikle çocuklarda bu problem yaygındır.
Göz kapaklarında pul pul döküntüler olabilir, kirpikler birbirine yapışabilir. Bulaşıcı blefarit belirtilerinden biri sarı veya yeşil tonlarda bir akıntıdır. Bu akıntıyla gelen madde göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olabilir. Özellikle bu şikâyet sabah saatlerinde, yeni uyanınca görülür. Rahatsızlığın daha çok görülen seboreik türünde ise ciltte pul pul, kuru döküntüler oluşur. Kafa derisinde ve kaşlarda kepek görülebilir.
İkincil bir belirti olarak korneada küçük aşınmalar, çevresel kornea ülserleri görülmesi olasıdır. Blefarit arpacık oluşumuna neden olabilir. Eğer medikal tedaviye cevap vermezse ufak bir kesi yapılarak arpacığın içi boşaltılabilir. Gözyaşı üretimi artabilir ve bu bazı kişiler için rahatsız edici olabilir.
Kontakt lens kullanımı ve göz kuruluğu bulaşıcı olmayan blefarit gelişmesinin nedenlerindendir. Göz kapaklarında birçok mikrop bulunduğu için bu şikayetlerde antibiyotik damlalar kullanılabilir. Tahriş sizi çok rahatsız ediyorsa ve sıcak kompreslerle rahatlama sağlayamıyorsanız bir sağlık uzmanına danışın. Blefarit genellikle acil müdahale gerektirmez ancak göz ağrısı, görüşte değişiklik, 2 haftadan uzun süren belirtiler, gözde geçmeyen veya büyüyen bir yara bir doktora gitmeniz gerektiğinin işaretleridir.
Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Blefaroplasti
Gevşek Gözkapağı Sendromu
Göz Alerjisi Tedavisi
Trikiyaz
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun