Botulizm, genelde toprakta bulunan bakteriler (Clostridium botulinum) tarafından üretilen toksinler tarafından neden olunan az rastlanan ama çok ciddi olan bir gıda zehirlenmesidir. Botulizm, çoğunlukla evde yapılmış fasulye ve mısır konserveleri gibi düzgün şekilde konservelenmeyen gıdalar tarafından oluşur. 1 yaşından küçük çocuklarda botulizm, pastörize edilmemiş bal veya mısır şurubunda bulunan bakteriler tarafından neden olabilir. 

Bir yetişkinin sindirim sistemi, bu yiyeceklerdeki bakterilere karşı kendini savunabilir, ama bir bebeğin sindirim sistemi bunu yapamaz.Yeni doğanlara ve bebeklere bal veya mısır şurubu verilmemelidir. Botulizmin belirtileri, genelde kişi mikroplu gıdayı yedikten 12 ile 36 saat arası bir zaman sonra başlar. Belirtiler, bulanık veya çift görmeyi, kas güçsüzlüğünü, yorgunluğu, baş dönmesini ve baş ağrısını kapsar. 

Kişi, bulantı, kusma, su kaybı ve karın ağrısına da sahip olabilir. Çocuklardaki en dikkat çeken belirtiler, çift görme, asabiyet ve kas güçsüzlüğü olabilir. Bazı çocuklar, kusma, kabızlık, idrara çıkamama ve ağız kuruluğu gibi belirtiler gösterebilir. Botulizm, potansiyel olarak ölüme neden olabilir ve acil tıbbi tedavi gerektirir. Botulizmi olan insanlar, çoğunlukla hastanede tedavi için kabul edilirler.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı