Nedir?
Bu belirtilerin kesin nedenini tespit etmek kolay olmayabilir. İlk bakışta bu belirtilerin birbirleriyle ilgisi yokmuş gibi gözüküyor olsa da aslında aralarında derin bir ilişki vardır. Boğaz ağrısı genellikle boğaz arkasında bulunan lenf bezlerinin şişmesine yol açar ve bu şişme bazen boyun tutulmasına neden olabilir. Boğaz ağrılarında başlangıç sebebi boğazdaki iltihaptan kaynaklanan yüksek ateş gözlemlenebilir. Belirtileri arasında boyun tutulması, boğaz ağrısı ve yüksek ateş bulunan birkaç iyi bilinen hastalık vardır. Bu belirtilerin kökeni anlaşıldıktan sonra hastalığın takibi ve tedavisi büyük ölçüde kolaylaşır.Mononükleoz (Öpüşme hastalığı)
Mononükleoz boyun tutulması, boğaz ağrısı ile birlikte lenf bezlerinde şişmeye ve yüksek ateşe sebep olduğu bilinen, virüse bağlı bir iltihap tipidir. Hastalık iki kişi arasındaki tükürük alışverişi aracılığıyla yayıldığından aynı zamanda 'öpüşme hastalığı' olarak da bilinir. Her yaştan insan gurubunda görülmesi mümkündür, fakat hastalığa en çok 14-17 yaş grubunda rastlanır. Hastalığa Epstein-Barr Virus (EBV) olarak adlandırılan bir virüsün sebep olduğu bilinmektedir, başlangıç devresinden kısa bir süre sonra belirtiler yavaş yavaş daha da kötüye gidebilir.Bu hastalığın en sık görülen belirtilerinden bazıları boyun tutulması, boğaz ağrısı, ateş, genel halsizlik ve yorgunluktur. Virüs, hayatımızın geri kalanında vücudumuzda uyku halinde varlığını sürdürebilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktıktan sonra en kısa sürede de tedavi edilmesi zorunludur. Boyun tutulması ve boğaz ağrısı belirtilerinin yanı sıra gözlemlenebilecek daha hafif belirtiler de, tedavi edilmemesi durumunda birçok hasara sebep olabilir.
Boğaz İltihabı
Boğaz iltihabıveya streptokoksik bademcik iltihabı, boğazın streptokok bakterilerce istilasından kaynaklanır. Bu bakteriler havada kolaylıkla yayılabilir. Birçok insan yaşamları boyunca sık sık bu organizmalar tarafından oluşturulan iltihaplarla mücadele etmektedir. Hastalığın başlangıçta ortaya çıkan en bariz belirtisi boğaz ağrısıdır, fakat duruma bağlı olarak yanında bazı başka tıbbi olumsuzluklar da getirebilir. Boyun tutulması, boğaz şişmesi, ateş, baş ağrısı ve yutma zorlukları gözlenebilecek bu etkilerden yalnızca bazılarıdır. Kişide lenf bezlerinde aşırı şişme ve buna bağlı olarak son derece sertleşmiş boyun kasları gözlenebilir. Tüm bu belirtiler boğaz ağrısı ile birlikte yaşandığı zaman, oldukça rahatsız edici bir deneyime dönüşebilir.Boğaz iltihabı vücudun birkaç gün kolayca mücadele edebileceği bir rahatsızlıktır. Normal bir kişi için kurtulma süresi yaklaşık olarak 2 ila 4 gün arasında değişir. Bu sürecin ardından rahatsızlığa bağlı tüm belirtiler doğal olarak ortadan kalkacaktır. Hastalıkla mücadele etmek ve belirtilerin olumsuz etkilerini azaltmak konusunda destekleyici, tedavi edici bazı ilaçlar kullanmanız yararlı olacaktır. Boyun tutulması ve boğaz ağrısı bir araya geldiğinde hayatı birçok konuda gerçekten kötü yönde etkileyebilir.
Şiddetli Bakteriyel Menenjit
Bu hastalık insanlarda, beyin kapak doku katmanları ve omurilik arasında bulunan boşluklarda meydana gelen, bakteriye bağlı iltihaplar sonucu oluşur. Aynı zamanda birçok farklı belirtiye yol açan bir hastalıktır. Diğer insanlara kıyasla zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan bebekler, küçük çocuklar ve 60 yaşın üzerindeki kişilerde hastalıktan etkilenme olasılığı daha yüksektir.Bakteriyel menenjitin en sık görülen belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, kusma, boyun tutulması, boğaz ağrısı, nöbet ve hatta özel durumlarda deri döküntüsü vardır. Bu durum tedavi edilmeden bırakılırsa ortaya çeşitli istenmeyen durumlar çıkması söz konusu olabilir. Bu nedenle zamanında, hızlı teşhis ve tedavi gerektirir. Gerekli teşhis ve tedavi uygulanmazsa sağlık durumunuzun büyük ölçüde kötüleşmesine sebep olabilir.
Boyun tutulması daima ardından, boğazı etkileyen bir iltihap, boğaz ağrısı, ateş ve benzeri belirtiler getirir. Çoğu durumda, boyun tutulması çok ağrılı değildir fakat beraberinde getireceği bazı diğer rahatsızlıklar dayanılmaz boyun ağrıları yaşamanıza sebep olabilir.
Boyun Tutulmasıyla Mücadelenin Püf Noktaları
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
Merhaba doktor hanım. Bundan yaklaşık 3 hafta önce boyun tutulması ve ardından yaşadığım baş ağrısı nedeniyle doktora başvurdum ve doktor bey gerilim ... devamı
Boyun Zorlanması
Boyun Tutulmasıyla Mücadelenin Püf Noktaları
Boyun Tutulması Ve Boğaz Ağrısı
Boyun Tutulması Tansiyonu Nasıl Olumsuz Etkiler
Tortikolis (Eğri Boyun)