Tüm bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi, sizi kaliteli bir uyku uyumanın tüm iyileştirici yararlarından mahrum eden bir baş ağrınız varsa.
İnsanlar genel olarak baş ağrısı ve boyun tutulmasının tehlikeli olabileceğini düşünmezler.

Hatta baş ağrısı ve ense sertliği çoğu zaman ciddi bir sorun bile değildir. Doktorlar bu durumu genel olarak boğazda geçici kasılma olarak adlandırırlar.

Boynunuzda ki bu rahatsız edici durum, çoğu zaman yanlış uyku pozisyonlarının boynunuzda oluşturduğu gereksiz basınçtan kaynaklanır. Boyun tutulmasına bağlı bir baş ağrısıyla karşılaştığınız zaman, bunun boğaz kaslarında oluşan ağrıların etkisiyle ortaya çıktığının bilinmesi gerekir.
Ancak, baş ağrısı ve boyun tutulması hafife alınmamalıdır. Eğer baş ağrısıyla mücadele ediyorsanız ve bu rahatsızlıklarınız sık sık tekrarlıyorsa, bir doktorla görüşmeniz en iyi çözüm olacaktır. Şikâyetlerinizle ilgili bir uzmanla görüşmeniz hem size bir şey kaybettirmez hem de rahatsızlıklarınızdan kurtulmanıza sebep olabilir.

Boyun tutulması ve buna bağlı baş ağrısı bazı durumlarda baş veya boyun bölgenizde meydana gelebilecek bir sarsıntının ardından ortaya çıkabilir. Menenjit ve yüksek tansiyon gibi bazı ciddi hastalıklar da, baş ağrısı ve boyun tutulmasıyla yakından alakalı olabilir.

Boynunuzdaki sancılı ağrıların yalnızca bir adale kasılmasından kaynaklandığına karar vermeden önce bu tip ciddi rahatsızlıklar konusunda gereken kontrollerin yapılmış olması önem taşır. Doktorunuz, baş ağrılarınız ve boyun tutulmanızın ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanmadığına emin olduktan sonra, kafanız rahat biçimde kolayca uygulayabileceğiniz farklı tipte birçok tedavi metodu arasından seçim yapmanız mümkün olacaktır.

Baş ağrısı ve boyun tutulması bir takım başka belirtilerle birlikte ortaya çıkmışsa muhtemelen daha büyük ve ciddi olabilecek bir rahatsızlığın habercisidir. Örneğin eğer menenjit geçiriyorsanız boynunuzu öne eğmeye çalıştığınızda boğazınızdaki ağrıda artış olur. Eğer ortada hiçbir sebep olmadan kusacakmış gibi hissediyorsanız, çok tehlikeli olabileceğini adından da tahmin edebileceğiniz gibi beyin iltihabı yaşıyor olabilirsiniz. Ağrıyan boynunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda boyun sinirlerinizde karıncalanma hissi ile birlikte bir çatırtı sesi hissediyorsanız boyun kireçlenmesi yaşıyor olabilirsiniz.

Peki, boyun tutulması ve boğaz ağrısıyla ne şekilde mücadele etmeliyiz? Boyun tutulması ve beraberinde gelişen baş ağrısının acısını dindirmek mümkün mü?  

İşte size baş ağrısı ve ense sertliği ile mücadelenizde yardımcı olabilecek birkaç ipucu. Önemli nokta, aşağıda sunduğumuz seçenekleri denemeden önce doktorunuza danışıp baş ağrınız ve boyun tutulmanızın, yalnızca adale sertleşmesinden kaynaklandığı konusunda emin olmak.

Öncelikle, yatma koşullarınızı sağlıklı hale getirin. Boyun tutulması ve baş ağrılarının büyük çoğunluğu, uyku esnasında veya yatar pozisyonda iken farkında olmadan boynunuzu yanlış şekilde bükmenizden kaynaklanır. Sağlıklı bir yatak edinerek ve gereksiz nesneleri yatağınızdan uzakta tutarak boyun zedelenme riskinizi ciddi oranda azaltabilirsiniz. Örneğin yatakta kitap ve dizüstü bilgisayar gibi nesneler bulundurmamanız gerekir. Bu tip nesneler siz uyurken boynunuzun incinmesine sebep olabilecek tümsekler oluşmasına sebep olabilir.

Kötü uyku pozisyonu, boyun ve baş bölgenizde istenmeyen gerginliğe neden olabilir. Darbe oluşmasını engelleyecek, fakat çok yumuşak olmayan bir yatak ve rahat bir yastık seçin. Üzerine uzandığınızda omurganızı destekleyen ve oluşabilecek basıncın dağılmasını sağlayan bir yatak, rahat bir uyku uyumanıza ek olarak boyun ve omurga sağlığınız için de iyi olacaktır.

İkinci olarak, eğer sekiz saat boyunca bilgisayar başında sürdürmeniz gereken rutin bir işiniz varsa ve boyun ağrıları yaşıyorsanız, bir boyunluk kullanmayı düşünün. Katladığınız bir havlu ya da kumaş parçasını boynunuzun etrafına sarıp iğne ile sabitleyerek kendi boyunluğunuzu da yapabilirsiniz. Ek boyun desteği sağlayan bu tip bir uygulama, boynunuzda oluşabilecek gereksiz gerginliği kesinlikle giderecektir.
Ayrıca boyun ve sırt bölgenizi desteklemesi için ofis koltuğunuzun boşta kalan kısmına küçük bir yastık sıkıştırabilirsiniz; ya da daha iyisi, bir çırpıda kolayca boynunuza sarabileceğiniz rahat bir seyahat yastığı kullanın.

Son olarak, düzenli boyun egzersizleri yapın. Sürekli tekrarlayan baş ağrısı ve boyun tutulması, düzenli boyun egzersizleri aracılığıyla boyun kasları güçlendirilerek önlenebilir. Basit bir rutin içinde, omuz ve kürek kemiklerinizi sırt ve göğüs bölgenize doğru hareket ettirmek, omuzlarınızın rahatlamasının ardından boynunuzu bir taraftan diğer tarafa doğru bir düzen içinde yavaşça hareket ettirmek yeterli olacaktır.
Ayrıca boyun bölgenize düzenli masaj yaptırabilirsiniz. Kendinizi dik ve sağlıklı pozisyonlarda durmaya alıştırın. Baş ağrısı ve boyun tutulması çoğu zaman vücudun hatalı duruşunun bir sonucudur.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam benim gözlerimde tutulma var tutulunca cisimleri çift görüyorum artı sağ gözümde nokta olarak işik pırıltısı başlıyor sonra halka biçiminde büy... devamı