Nedir

Tortikolis, eğri boyundur, baş bir tarafa yatıktır, çene diğer tarafa dönüktür.

Sebepler

Tortikolis:
  • Kalıtımsal: Genlerinizdeki belli değişimlere bağlı olabilir.
  • Edinilmiş: Sinir sistemi veya kaslardaki hasarın bir sonucu olarak meydana gelebilir.
Durum bilinen bir sebep olmadan meydana gelirse idiyopatik tortikolis adı verilir.
Tortikolis çocuklukta veya yetişkinlikte meydana gelebilir. Konjenital (doğuştan olan) tortikolis, fetüs rahimde büyürken başı yanlış konumdaysa, kaslar veya fetüsün boyuna giden kan akışı zarar görürse meydana gelebilir.

Belirtiler

·         Kısıtlı baş hareketi
·         Bağ ağrısı
·         Baş titremesi
·         Boyun ağrısı
·         Omuz vücudun bir tarafında daha yüksektir
·         Boyun kaslarında sertlik
·         Boyun kaslarının şişmesi (doğumda mevcut)

Testler

Baş ve boyun ağrısının olası sebeplerini elemek için birçok test veya işlem yapılabilir. Fiziksel bir muayene boyun kaslarının görülür bir kısalmasını gösterecek ve baş etkilenen bölgeye doğru eğilirken çene karşı tarafı gösterecektir. Daha ciddi vakalarda, başın tamamı çekilir ve bir tarafa döner.
Hafif vakalarda en çok hangi kasların etkilendiğini görmek için elektromiyogram (EMG) yapılabilir.

Tedavi

Konjenital tortikolisin tedavisi kısalan boyun kasını uzatmayı içerir. Pasif uzatma ve konumlandırma, bebekler ve küçük çocuklarda tedaviler kullanılır. Böyle tedaviler genelde başarılıdır, özellikle doğumdan sonraki üç ay içinde başlarsa.
Başka tedavi yöntemleri işe yaramazsa boyun kasını düzeltmek için okul öncesi yıllarda ameliyat yapılabilir.
Edinilmiş torikolis altta yatan bozukluğun tanımlanmasıyla tedavi edilir. Isı uygulaması, boyun omurunu çekme ve masaj baş ve boyun ağrısını hafifletmeye yardım edebilir. Uzatma egzersizleri ve boyun etelerli kas spazmlarına iyi gelebilir.
Bu durumu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında baklofen denilen bir antikolinerjik bulunur. Botulinum toksin enjeksiyonu tortikolisi geçici olarak dindirebilir ama genelde her 3 ayda bir enjeksiyonları tekrarlamak gerekir. Ameliyat nadiren kullanılır.

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

hocam 3 aylik bebegimin kafasi asmetrik boynu egri duruyor ve sol tarafa ceviremiyor. ortopedi gitdik ultrason yapildi boynuna lenf bezlerde büyüme o... devamı