Kusursuz ve sağlıklı bir cilde sahip olmayı herkes ister ve bu, “peeling” ile kolayca sağlanabilir.
“Peeling”, cildin eski, ölü hücrelerden oluşan üst tabakasını soyarak yeni, taze cildin ortaya çıkmasını sağlayan bir işlemdir.
“Peeling”, akne, akne izi, kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler, yaşlılık lekeleri, cilt dekolonizasyonu, aşırı yağ üretimi, güneş yanıkları, siyah noktalar, benekler ve yaşla ilgili diğer cilt problemlerinde faydalıdır.
Genellikle, “peeling” tedavisinde kullanılan solüsyonlar alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), triklorasetik asit (TCA) ya da fenol içerir.
Bu solüsyonların her biri, içeriği ve yoğunluğu bakımından değişiktir. Ancak, bunların etkisi, cilteki soyulmanın derinliğine bağlıdır. Soyma işlemi, yüzeysel, orta ya da derin olabilir.
Peeling Türleri
Yüzeysel peeling: Hafif ya da mikro peeling olarak da bilinir. Bu en popüler ve en çok uygulanan cilt soyma işlemidir. Bu işlem çok basittir ve çok daha az zaman alır.
Bu işlemde, yüz temizlenir; peeling solüsyonu cilde sürülür ve kuruması için yaklaşık on dakika beklenir. Daha sonra iyice durulanır. Cilt pembe görünebilir ve soluk lekeler oluşabilir. Bunlar birkaç saat içinde hafifler.
Bu işlem hafif bir karıncalanma hissine yol açabilir. Bu peeling türünde cilt hücrelerinin üst tabakası soyulur, cilt arındırılır ve sağlıklı bir cilt ortaya çıkar. Bu işlemle ilgili bir yan etki yoktur.
Ancak, bazı nadir durumlarda, bu işlem, yeni ciltte aşırı pigmentler oluşmasına sebep olabilir. Bu durum hiperpigmentasyona dönüşebilir ve lekeler gün ışığında koyu bir renk alabilir. Yüksek pigmentasyon sorununu, daima kaliteli bir güneş losyonu kullanarak uygun bir bakımla kontrol altına alabilirsiniz.
Orta derinlikte peeling: Bu işlemde de cilt temizlenir ve cilde “peeling” solüsyonu uygulanır. Ama bu solüsyon cilde daha fazla nüfuz ederek kırışıklıkların ve akne izlerinin bir dereceye kadar azalmasını sağlar; ayrıca cilt rengini, tonunu ve dokusunu güzelleştirir.
Solüsyon temizlendikten sonra, bu bölge, solüsyonun içindeki asitten dolayı birkaç dakika beyazımsı gri bir renk alır. Bu durum, soğuk tuzlu kompres uygulanmasıyla giderilir. Diğer yandan solüsyonun uygulanmasıyla, 30-60 dakika sonra yüzde şişme ve yanma hissi oluşabilir. İyileşme, kişinin yaşına bağlıdır.
İstenilen etkiye ulaşmak için, bu işlemin her ay tekrarlanması gerekir. Sonrasında 6-12 ayda bir peeling gerekir.
Derin Peeling: Bu işlem çok nadir olarak tercih edilir. Çünkü derin kırışıklıkları, ince çizgileri ve izleri azaltmak için cildin alt tabakalarına derinden nüfuz eder.
Bu uygulama temelde genel anestezi altında yapılır. Solüsyon, yüzün donması için cilde enjekte edilir. Bu, bazen kişide uyuşukluk hali yaratabilir. Bu işlemde cilt temizlenir, kuvvetli bir peeling maddesi uygulanır ve yaklaşık 30 dakika beklenir.
Bu işlemin sonrasında, kişi birkaç gün kendisini hasta gibi hisseder ve şiddetli ağrı olur. İyileşme safhasında, tam iyileşmeden iki hafta evvel kaşıntı ortaya çıkabilir.
Temel Cilt Bakımı
Uzm. Dr. Sedat TÜZÜNER
iyi günler doktor bey benim sizle paylaşmak istediğim rahatsızlığım penisim üzedrinde son zamanlarda olusan et beni tarzında olan lekelerin neden olua... devamı
Güneşin Azı Karar Çoğu Zarar
Güneş Koruyucu Kremler Doğru Kullanıldığında Yararlı
Kozmetikten Mucize Beklemeyin
Cilt Bakımında Vücut Ovalamanın Önemi
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?