Neler Tetikler

Eğer cildiniz görünüm ve doku açısından normal görünmüyorsa cilt döküntüsü yaşıyor olabilirsiniz. Cilt döküntülerinin semptomları arasında şişlikler, fiskeler, çatlaklar, kızarıklık, kabarcıklar veya şişme bulunur. Döküntülü cilt bölgelerde aynı zamanda kaşınma ve bazı vakalarda ateş olabilir.

Kaşıyarak döküntü tüm vücuda yayılabilir. Zamanında tıbbi yardım alınmazsa problem kötüleşebilir. Cilt alerjilerinin birçok sebebi vardır.

Eğer cilt döküntüsü yaşıyorsanız problemin ne olduğunu ve hangi tedaviye ihtiyaç duyulduğunu belirlemek için bir dermatologa danışmanız tavsiye edilir.

Sebepleri

Cilt Döküntülerinin Farklı Sebepleri 

  • Cilt döküntüsünün bir şekli kontakt dermatit’dir. Kişi daha önceden kirlenmiş veya vücut kimyasına uymayan bir şeye dokunduğunda görünür. Egzama, alerjileri ve astımları olanlar tarafından sık sık yaşanan bir cilt problemidir. Pulsu cildin sebep olduğu seboreik dermatit kafa derisinde gerçekleştiğinde kepek olarak adlandırılır.
  • Cilt döküntülerinin tabiatı oldukça karmaşıktır. Her bir durum belirli problemlerle bağlantılıdır. Basit problemlere belirli deterjanlara, yiyeceklere, parfüm, sabun, bitkiler ve daha fazlasına alerjiler sebep olur Diğerlerini suçiçeği, kızamık, zona, el ve ayak hastalıkları ve diğerleri gibi başka hastalıklar tetikler. Eğer tıbbi durum ağır ise kanser gibi hastalıkları seçenekler arasından çıkarmak içim cilt biyopsisi yaptırmanız tavsiye edilebilir.
  • Çiçeklere temas ve böcek ısırıkları gibi basit eylemler de cilt döküntülerine sebep olabilir. Bazılarının nikel ve gümüş gibi metal maddelere alerjik tepkileri vardır, kontakt dermatit denilen bir durum. Bunların tümü cildinizde döküntü baş göstermesine sebep olabilir. Bu elementlerle temastan sonra cildinizde döküntü yaşıyorsanız onlardan tamamen uzak durun.

Tedavisi

Cilt Döküntülerinin Tedavisi

Bugün döküntülere sebep olabilen hastalıkları iyileştirme ve önlemede aşılar mevcuttur. Kişisel hijyenin korunması belirli hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Cilt döküntüsüne yakalandığınızda döküntü patlak vermeden önce hangi madde veya ilaçlarla temas ettiğinizi bulun ve daha fazla problemi önlemek için bu şeylerden kaçının.

Temel cilt problemlerini tedavi edenler dışında mümkün olduğunca reçetesiz ilaçlardan uzak durun. Profesyonel yardım alın ve lüzumlu ilaçları kullanın, çünkü problemin kökteki sebebini elimine etmek gerekir.

Cilt döküntüsü problemini hafifletmek için krem veya losyon uygulamaları sık olarak kullanılırlar. Ağır vakalarda doktorlar tarafından antibiyotik reçeteleri yazılabilir.

Döküntülerin etkilerini en aza indirmek için ecza dolabı ya da ilk yardım çantası bulundurmanız gerekebilir. Bu, döküntülerin daha büyük bir problem haline gelmesini önlemenin basit bir yoludur.

Cilt döküntüleri özellikle cildinizi kaşımaya devam ederseniz sizi daha da rahatsız edebilir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı