Aşılama Ne Zaman Meydana Gelir

Aşılama Ne Zaman Meydana Gelir?

Güncel bir çalışma bize aşılamanın her zaman yumurtlamadan yedi gün sonra meydana gelmeyeceğini söylüyor. Bu aslında nadir görülen bir durumdur.

HGC hormonu, rahim duvarına gebelik aşısı yapıldığında üretilmeye başlar. Hamile kalmaya çalışan kadınlardaki bulgular şu şekildedir:

  • HGC (aşılama) ilk görünüşü yumurtlamadan sonraki 6-12 gün sonra meydana gelir.
  • Hamileliklerin yüzde 84’ü, yumurtlamadan 8 ila 10 gün sonra gerçekleşir.
  • Erken hamilelik kayıpları geç aşılanmalarda artar.
  • Aşılanma erken hamilelik kaybı oranları
    • 0. günde %13
    • 10. günde %26
    • 11. günde %25
    • 12. veya daha geç olanlarda ise %84

Bütününe bakıldığında ise 6 haftaya kadarki toplam hamilelik kayıpları %15’tir. Şimdi bu çoğu kişiye çok fazla görünebilir fakat unutulmamalıdır ki bu hamilelik kayıplarının çoğu o kadar erken meydana gelir ki, kadınlar henüz hamile olduklarının farkına bile varmamışlardır. Kadınların farkında olduğu klinik olarak bilinen normal hamilelik oranları %18’dir, bu da erken hamilelik kayıplarının yüzde %40’ının fark edilmediği anlamına gelmektedir.

En Uygun İlişki Zamanı Nedir?

Hamile Kalmak İçin En Uygun İlişki Zamanı Nedir?

Çalışmalar, hamileliğin yumurtlama dahil 6 gün içinde meydana geldiğini tespit etmiş bulunuyor. Yumurtlamadan sonraki günde gerçekleşen ilişki, hamilelikle sonuçlanmaz. Hamilelik olasılığı, ilişki yumurtlamadan 5 gün önce gerçekleştiğinde  %10’dan yumurtlama gününde gerçekleştiğinde %33’e kadar farklılık göstermektedir.

Bu tarihin gösterdiği en uygun hamile kalmak zamanlaması, 28 günlük yumurtlama döngüsünde 10,12,14 ve 16. gün (yumurtlamanın gecikmesi durumunda), beklenen döngünün farklılık gösterdiği durumlarda -2, -4, 0 ve +2. gün olduğunu gösteriyor.

İdrar Testi

Ne Zaman Evde İdrar Testi Yapmaya Başlamayım?

İdrarda beta HGC ölçümü yapan evde yapılan gebelik testlerinin çoğu, 20-15 mlU/ml HGCye duyarlıdır. Genel kural, yumurtlamadan sonra 15 günlük bir adet gecikmesi olduğunda test yapmaktır. Test, yumurtlamadan önceki 2-3 gün öncesinden, sonraki 4-5 güne kadar herhangi bir vakitte pozitif çıkabilir.

Test, adet görmenin ne kadar düzenli olduğuna veya bir başka deyişle yumurtlamanın ne kadar düzenli olduğuna bağlıdır. Periyodunuzda (28 günden fazla) gecikme veya her periyotta farklık gösterme eğiliminiz varsa, son periyodun başlangıcından sonra 28-29. günlerde test yaparak hamilelik testi israfı yapmamak daha iyidir.

Yumurtlama Tahmin Testleri

Yumurtlama Tahmin Testleri

Yumurtalıkları görmek için yapılan karın ulturasonu, araştırmalarda yumurtlama tahmini için altın olarak görülmektedir fakat hamile kalmaya çalışan bir kadının pratik hayatında ultrason kullanılmaz. LH idrar testinin, yumurtlama zamanının olabildiğince tahmin edilmesinde ulturasonla birlikte yüzde 100 doğru sonuç verdiği görülmüştür. Aynı çalışmada araştırmacılar rahim mukozası değişimleri, bazal vücut sıcaklığı (BBT) çizelgesi ve tükürük salgısına baktılar ve rahim mukozası değişiminin BBT ile %48, tükürük salgısıyla %37 ve %30 ilişki içinde olduğu görüldü.

Yumurtlamadan önce artan LH’ı ölçen ve evde yapılan testler için, LH  tespiti 30 mIU/ml değeri üzerinde gerçekleşir. Bu da LH değeri biraz yüksek polisistik yumurtalık sendromu olan kadınlarda  hala yumurtlama tespitinde bir yanlış olmadığı manasına gelir. İdrardaki ani LH artışı, yumurtlamadan 24-36 saat önce meydana gelir, bu yüzden bir uyarı penceresi açıyor olmasından dolayı hamile kalmak isteyen kadınlar için faydalıdır. Başlangıçta LH artışını doğru bir şekilde yakalayabilirseniz ve bu büyük bir LH artışıysa,  test, bir veya iki gün, nadiren de olsa 3 gün boyunca pozitif çıkacaktır

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam iyi gunler esimde dna hasiri cikti ama sprem ve hareketliligi iyi 3aylik ilac tedavisi goruyor normal yolla gebe kalma sansim varmi tskler... devamı