Eğer gebe kalmayı düşünüyorsanız, önce tıbbi ve dental sorunlarınızla ilgilenerek sağlıklı bir gebeliğe hazırlanın. Eğer yakın zamana kadar doğum kontrol hapı kullanmışsanız (oral gebelik önleyici), gebe kalmadan önce düzenli bir menstrüal dönem geçirene kadar beklemeyi deneyin. Doğum kontrol hapını kestikten sonra döllenme bazen gecikir ancak kalıcı olarak etkilenmez.
Artık düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, bol bol su içmek ve kafein tüketimini azaltmak ya da kesmek, hiç olmadığı kadar mantıklıdır. Alkol, tütün ve uyuşturuculardan uzak durun. Ayrıca ibuprofen veya aspirin gibi steroid yapıda olmayan iltihap önleyicileri (NSAIDler) kullanmaktan kaçının.
Eğer henüz gebelik, doğum ve doğum sonrası (postpartum) bakım için bir doktor seçmemişsiniz seçenekleriniz üzerine düşünün.
Bağışıklık geçmişinizi doktorunuzla birlikte gözden geçirin. Rubella (kızamıkçık) veya kızamık gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilen doğum defektlerini, düşüğü ya da ölü doğumu önlemek için, gerekli aşılamaları yaptırın ve gebe kalmayı denemeye başlamadan önce tavsiye edilen süre boyunca bekleyin.
Doktorunuza ailenizde görülen hastalıklarla (genetik bozukluklar) ilgili tarama testleri yaptırmanız gerekip gerekmediğini sorun. Sizin ya da eşinizin ailesinde genetik bozukluk öyküsü ya da ırksal ya da etnik geçmişinizdeki insanlar arasında yaygın görülen belli bir genetik bozukluk söz konusuysa tarama testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Tarama testleri yapılabilecek bazı genetik bozukluklar şunlardır:
- orak hücreli anemi.
- Tay-Sachs hastalığı
- kistik fibrozis.
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
iyi günler diliyorum bebek için bugün doktora gittik yumurtalıklarımın temiz olduğu bebek için hiç bir engel olmadığı söyleyip folik asit kullanıma ba... devamı
Doğum Kontrol Yöntemleri
Gebelikte Diş Sağlığı
Tüp Bebek Tedavisi Ve Aşamaları
Gebe Kalmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebe Okuluyla Normal Doğumu Teşvik Edecekler