Çocuklarınızın ve bebeklerinizin güvenli biçimde seyahat edebilmeleri için kullanılması gereken araç koltuklarının etkin bir koruma sağlayabilmesi, bu koltukların çocuğunuzun yaş, kilo ve boyu ile ilgili özelliklerine uygun olarak seçilmelerini gerektirir. Aşağıda çocuk ve bebekler için araç koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler hakkında bilgileri derledik.
Bebekler için araba yatakları: Bebekler için araba yatakları, bebeğinizin başının, aracın merkezine doğru sürekli düz olacak bir yüzey üzerinde kalmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Bebekler için araba yataklarının kullanımı, yüzü öne dönük bebek koltuğu kullanabilmek için henüz küçük olan iki buçuk kilo ya da daha hafif bebekler için uygundur.
Yüzü arkaya bakan çocuk araç koltukları: Bu tip koltuklarda çocuğunuzun yüzü, aracın hareket yönünün tersine doğru bakar. Amaç meydana gelebilecek bir kaza ya da ani fren durumunda bebeğin baş, boyun ve gövdesine gerekli desteği verebilmektir. Bu tip koltuklar, boy uzunlukları elli ila yetmiş santimetre arasında değişen, ağırlıkları on kiloya kadar olan ve en fazla bir yaşındaki bebekler için uygundur.
Bazı bebek koltukları iki parça olarak gelir. Taban bölümü araçta sabit kalırken koltuk bir mandal yardımıyla basitçe sökülüp takılabilir.
Yüzü ileriye bakan çocuk araba koltuğu veya dönüştürülebilir koltuklar: Bu koltuklarda çocuğunuzun oturma pozisyonu aracın gidiş yönüne bakacak şekildedir. Boyları elli ila yüz otuz santim ağırlıkları on ila yirmi kilo arasında değişen, dört yaşından küçük çocukların bu tip koltuklar kullanması uygun olacaktır.
Hava yastığı bulunan araçlarda yüzü öne bakan çocuk koltuklarını asla ön koltuğa yerleştirmemeniz gerekir. Aksi taktirde meydana gelebilecek bir kaza anında çocuğunuz, hava yastığının darbesinden kaynaklanan ciddi yaralanma hatta ölüm riski ile karşı karşıya kalabilir.
Yükseltme koltukları: Yükseltme koltukları çocuğunuzun oturma pozisyonunun, omuz kemerinin doğru bir biçimde bağlanmasına uygun olacak şekilde yükseltilmesi için kullanılır. Bu tip çocuk koltukları, arabanızdaki koltuk yaslanma bölümü yüksekliğinin çocuğunuzun kulak hizasından daha yüksek olduğu durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yaşları dört ila sekiz, ağırlıkları yirmi ila kırk ve boyları doksan ila yüz yirmi santim arasında değişen çocuklar için bu tip koltuk kullanımı uygun olacaktır.
Yükseltme koltuğu ile birleşik beş noktalı emniyet kemeri: Bu tip çocuk araç koltukları, çocuğunuzun yüzü aracın hareket yönüne bakacak şekilde yerleştirilir. Bu koltuklar ağırlıkları on beş ila yirmi kilo arasında değişen dört yaşından küçük çocukların kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Çocuğunuz dört yaşını veya yirmi kiloyu aştığında koltukta yer alan kemer sistemi çıkartılmalıdır.
Arka koltuk yükseltici çocuk araba koltuğu: Arka koltuk yükseltici çocuk araba koltukları, çocuğunuzun oturma pozisyonunun, arka koltukta bulunan emniyet kemeriyle doğru biçimde bağlanabileceği şekilde yükseltilmesi için kullanılır. Araba koltuğunun yaslanma bölgesi çocuğunuzun kulak hizasından yüksek ise bu tip koltuk kullanabilirsiniz. Bu koltuklar, yirmi ila kırk kilo, doksan ila yüz yirmi santimetre boyunda ve dört ila sekiz yaş aralığında çocuklar düşünülerek tasarlanmıştır.
Bel ve omuz bağlantılı çocuk emniyet kemeri: Bu tip emniyet kemerleri sekiz yaşına ve kırk kiloya kadar olan çocukların kullanması için tasarlanmıştır. Mümkün olduğunca geriye yaslanacak şekilde otururken, bacaklarının diz altındaki bölümleri koltuktan sarkabilecek kadar uzun boylu çocuklar bu tip kemerler kullanabilir.
Bel kemeri ve omuz kemeri çocuğunuzun vücudunun üst bölümüne hem rahat hem de güvende olabileceği ölçüde sıkı bir biçimde bağlanmalıdır. Çocuğunuzun omuz kemerini çıkartarak kollarının altına ya da arkalarına almasına izin vermeyin çünkü kemer çıkartıldığı anda çocuğunuz korumasız kalacaktır.
Çocuklar travmalardan nasıl korunabilir?
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
Merhaba ben teshisi yeni koyulmus sayilan ankilozon spondilit hastasiyim humira igne kullaniyorum .fakat agrilarimda azalma olmadi .doktoruma söyledig... devamı
Bebeklere Bal Yedirmeyin Uyarısı Etiketlere Taşınacak
Anne Sütüyle Beslenen Bebekler Daha Akıllı Oluyor
Bebeğin İlk Yılında Bakıma Dikkat
Diş Çıkarma
Çocuklarda Nöbet