Evde Tedavi
Evde Tedavi
Migren için en iyi tedavi uykudur. Uyku, normal beyin fonksiyonlarını yeniler, ağrıyı dindirir ve birçok ilişkili migren semptomunu ortadan kaldırır. Doktorun reçete ettiği ya da önerdiği ağrı kesici ilaçlar, migren ağrısı durumunda çocuğa da verilmelidir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
çocuklarda migren ağrısının tıbbi tedavisi şunlara bağlıdır:
- Migren tetikleyicileri hakkında çocuğun ve ailenin eğitimi
- Migren krizleri için acil tedavi planı yapılması
- Sürekli migreni olan çocuk için tedbirler ya da önleyici ilaçların belirlenmesi.
Eğitim
Eğitim
Doktor, hastalığı çocuğa ve ailesine anlatmalıdır. Hafif ve seyrek migren krizleri olan çocukların tedavisi, temel olarak dinlenme, ağrının başlamasının önlenmesi ve stresin azaltılmasıdır. Doktor, ailenin baş ağrısının nedeninin, beyin tümörü ya da hayati tehlike içeren diğer rahatsızlıklarla bağlantısının bulunmadığından emin olmalıdır. Düzenli uyku saati, kesin öğün çizelgesi ve çocuğa çok fazla aktivite yüklememek önemlidir. çocuğun migrenin başlatıcılarını fark etmesine yardım etmek faydalı ama genelde zordur. Migren tetikleyicilerinden kurtulmak, bazı çocuklarda baş ağrılarının sıklığını azaltır ama meydana gelmesini tamamıyla durdurmaz. Bir baş ağrısı günlüğü tutarak, krizlerin özelliğini ve tetikleyicilerini kayda geçirmek faydalı olabilir. Son 12 saatteki ya da krizin hemen öncesindeki tetikleyici faktörler not edilmelidir. Diğer önemli faktörler şunları kapsar:
- Krizin başladığı tarih ve zaman.
- Baş ağrısının türü ve yeri.
- Baş ağrısından önceki belirtiler.
- Tüketilen bütün yiyecek ve içecekler.
- Uyku zamanı, uyanma zamanı ve uyku kalitesi.
- Adet dönemleri ya da kadınlık hormonları (eğer uygunsa).
- Baş ağrısından önceki aktiviteler.
- Alınan ilaçlar ve onların etkileri.
Maalesef, dikkatli olan çoğu kişiler bile özel migren tetikleyicilerini her zaman belirleyemez.
Acil Tedavi
Acil Tedavi
Kriz zamanı, aileler çocuğu serin, karanlık, sessiz bir odaya yatırmalı ve onların uykuya dalmalarına yardım etmelidirler. Uyku en güçlü ve en iyi migren tedavisidir. Migren krizi sırasında, çocuk genellikle anne karnındaki pozisyonunda, kafasının ağrıyan tarafı aşağıda olacak şekilde dinleniyor bulunabilir. Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAID ler), yüksek ama uygun dozda ve baş ağrısının erken aşamasında ya da sıcak basması sırasında verilirse etkilidir. Yaygın reçetesiz NSAID ler, ibuprofen, naproksen ve asetaminofen etken maddelerini kapsar. Migren krizleri sırasında, sindirim geçici olarak yavaşlar ya da durur ve ağızdan alınan ilaçların emilimini geciktirir. Zaman zaman, gazlı içecekler emilimi artırabilir. Kendi kendini rahatlatma, biyogeribildirim (nöroterapi) ve kendi kendini hipnoz gibi diğer tedavi yöntemleri çocukluk migreni, özellikle de yürümeye başlamış çocuklarda ilaçlar karşısında uygun bir seçenektir. çocuklarda karşılık verme oranı, yetişkinlerdekinden daha fazla olmaya eğilimlidir ve zaman içerisinde sürekli etkinlik gösterir.
Önlemler
Önlemler
önleyici ilaç tedavisinin öncelikli amacı, migren krizlerini önlemek, krizlerin ağırlığını ve sıklığını azaltmaktır. Bütün hastaların yaklaşık yarısı, böylelikle migren ağrılarında en fazla %50 lik azalma yaşarlar. Migren önleyici ilaçların çoğunun potansiyel yan etkileri vardır, bu nedenle haftada en az 1-2 kriz yaşayan çocuklar ilaç almalıdır. Ailelerin gerçekçi beklentileri olmalıdır. İlaçlar migrenin etkilerini azaltırken altta yatan nedenden kurtarmaz.
- Diyet: Migrenli kişilerin yaklaşık %20 ila 50 si gıdalara duyarlıdır. Bu beslenme tetikleyiclerinin, migren krizlerini tetikleyen değişikliklere neden olduğu düşünülüyor. çocukların bu tetikleyicileri öğrenmelerine ve bunlardan kaçınmalarına yardım etmek faydalıdır ama genellikle güçtür. Aşağıdakiler bazı yaygın tetikleyici besinlerdir:
- Tiramin: Fenol sulfotransferaz P diye adlandırılan maddenin düşük olduğu kişilerin, tiramin ve feniletilamin gibi besin monoaminlerine (bir tür molekül) duyarlı olduğuna inanılıyor. Kültürlü süt ürünlerinin (örneğin, eski kaşar, ekşi krema), çikolata ve narenciye meyvelerinin, bazı kişilerde vazodilasyona (kan damarlarının genişlemesi) neden olduğuna inanılıyor. Bazı migrenler aspartam gibi yapay tatlandırıcılar tarafından da tetiklenebilir.
- İçecekler: Alkollü içecekler (özellikle kırmızı şarap) ve kahve, çay, kakao ya da kola gibi kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi ya da bunların tüketiminin kesilmesi de migren tipi baş ağrısını başlatabilir. Migreni olanlar, kafein eksikliğine bağlı baş ağrısını önlemek için kafein kaynaklarını günde 2 fincandan fazla olmayacak şekilde sınırlamalıdır. Kafein, çikolatalı gıdalar ve şekerlerde bulunabilir; bu nedenle, migreni olan çocuklar bunlardan kaçınmalıdır.
- Nitrat ve nitritler: Bu damar genişleten ajanlar, muhafaza edilmiş etlerde bulunur. Bu kimyasalları içeren gıdalara örnekler pastırma, işlenmiş etler, füme balık, sos, salam, sığır pastırması, karaciğer sosisi, kızarmış sosis, jambon, sığır konservesidir.
- Monosodyum glutamat (MSG): MSG birçok işlenmiş gıdada bulunan aroma artırıcı ve damar genişleticidir. Gıda etiketleri dikkatle kontrol edilmelidir. MSG kaynakları; sos, tütsülenmiş domuz eti, fırınlanmış karışımlar, dövülmüş hindi, pane edilmiş gıdalar, dondurulmuş yemekler, jelatinler, belli Asya yiyecekleri ve soya sosları, turtalar, iştah açıcılar, salata sosları, çorbalar ve maya özleridir.
- Narenciye meyveleri, avokado, muz, kara erik, kuru üzüm: Bu gıdalar migren tetikleyicisi olabilir. çok az kişi meyvelere duyarlı olmakla birlikte, migrenli çocuklar, meyve sebze içeren ve işlenmiş gıdalardan yoksun iyi düzenlenmiş doğal bir diyetle beslenmelidir. Baş ağrısı günlüğü faydalı olabilir (6-8 hafta sonra bir model ortaya çıkabilir). Bir çocuğun gelişimine ve büyümesine zarar verecek, doğal olmayacak şekilde kısıtlı diyet yaratmaktan kaçınmak için dikkatli olunmalıdır.
- İlaçlar: Simetidin, hidralazin, nifedipin, nitrogliserin, ranitidin gibi yetişkinlerce sıklıkla kullanılan diğer etken maddeler migrenin sıklığını artırabilir. Reçetesiz ve reçeteli ilaçlar, migren ağrısını başlatabilir ya da kötüleştirebilir.
Reçetesiz satılan ağrı kesicilerin ve analjeziklerin aşırı kullanımı, zaman zaman migren krizlerinin analjezik bağımlılığından kaynaklanan baş ağrısına ya da tedaviye yanıt vermeyen, ilacın tetiklediği baş ağrısına dönüşebilir. Migrenli çocuklar, sık ya da uzun dönemli asetominofen, triptant ya da ergotamin gibi NSAID leri kullanmaktan kaçınmalıdır. Uzun dönemden beri amfetamin, fenotiazin (bir çeşit antihistamin) ya da propranolol tedavisi altında olan migren hastaları, bu ilaçları aniden bırakmaktan kaçınmalıdır çünkü migren baş ağrılarına neden olabilir.
- Aktiviteler: Doğuştan migren türü baş ağrısı eğilimi olan çocuklarda, krizler psikolojik (duygusal), fizyolojik (vücudun iç işleyişi) ya da çevresel tetikleyiciler sonucu meydana gelebilir. Fiziksel yorgunluk, seyahat ya da hareketlilik tetikleyici olabilir.
- Psikolojik tetikleyiciler: Bunlar stres, kaygı, üzüntü, depresyon ve kederli olmayı kapsar. Migren ağrıları hayali ya da psikolojik hastalıklar değildir. Stres, migrenin altında yatan bir eğilim olduğundan migreni yönetmeyi zorlaştırır. Migrenlerin sıklığı azaltılabilir ama sağlıklı bir yaşam kurularak saf dışı bırakılamaz.
- Fizyolojik tetikleyiciler: Bunlar ateş veya hastalık, yeterli besin almamak, dinlenmemek ya da uykusuzluktur. Migrenli çocuklar, rutin yemek zamanlarına ve yeterli uykuya bağlı kalmalıdır.
- çevresel tetikleyiciler: Bunlar flüoresan ışığı, parlak ışık, göz kırpan ışıklar, yorgunluk, barometrik basınç değişiklikleri, yüksek irtifa, güçlü koku, bilgisayar ekranları ya da hızlı ısı değişikliklerini kapsar. Bazı migren hastaları, çizgiler, kontroller ya da zikzak çizgileri gibi karmaşık, görsel kalıpların migrenlerini ateşlediğini bildirmişlerdir.
- Fiziksel zorlanma: Aktivite, çocukların migrenlerini tetikleyebilir. Bazı migren hastaları, spor ya da oldukça hareketli aktivitelere katıldıktan sonra baş ağrısına yakalanma ihtimallerinin daha fazla olduğunu söylüyor. Küçük kafa travmaları (örneğin, başına bir top isabet etmesi, bir şeyin düşmesi) migren kriziyle sonuçlanabilir.
- Seyahat ya da hareket: Bu, özellikle de küçük çocuklarda migrene neden olabilir.
Muayeneler
Muayeneler
Eğer baş ağrısı 6 ay içerisinde belirgin bir şekilde kontrol edilemiyorsa ya da kötüleşiyorsa, çocuk bir pediatrik nörologa götürülmelidir. Halsizlik, düşünme güçlüğü ya da nöbetler gibi ani ve yeni nörolojik sorunlar meydana gelen çocuklar da yine pediatrik nörologa götürülmelidir.
Çocuklarda Baş Ağrısı
Prof. Dr. Serap UYSAL
Merhabalar.Oğlum 6 yaşında iki gün önce migren tanısı konuldu.Götürdüğümüz doktor sibelium diye bir ilaç verdi ve günde bir tane yarım kapsül içmesini... devamı
Pişik Tedavisi
Çocuklarda Nöbet
Çocuklarda Yüksek Ateş Tedavisi
Evdeki Kimyasallar Hakkında Gerçekler
Anne Sütü Nasıl Artırılır?