Bilek burkulması çocuklarda en sık görülen problemlerden biridir. Bilekler üç kemikten ve bu kemikleri bir arada tutan sert ve esnek yapılar olan bağ dokudan oluşurlar. Bağ doku bilek ekleminin çok fazla oynamasını engeller. Bilek burkulması ani bir hareket ya da dönme bağ dokuları gereğinden fazla esnetince ortaya çıkar. Bu yaralanma, yırtılmaya ve kanamaya yol açar. Ancak deri altında olduklarından biz bunu morarma ve şişme olarak görürüz. Özellikle çocuğun koştuğu, zıpladığı ve hızla yön değiştirdiği aktivitelerde bilek burkulması yaşanma riski artar.
Çocuklarda bilek burkulmasının en önemli belirtisi şişmedir. Şişme genellikle birkaç dakika ya da saat içinde görülür. Buna yumuşak doku hasarı yol açar. Diğer belirtiler ise bilek ekleminin dış kısmının etrafında ağrı ve 2-3 gün içinde ortaya çıkabilecek morarmadır.
Eğer çocuğunuz bileğini burktuysa evde yapabileceğiniz şeylerle ilk tedaviyi uygulayabilirsiniz. Bunlar dört adımdan (dinlenme, buz, sarma ve yukarda tutma) ve bilek egzersizlerinden oluşur. İlki olan dinlenme bölgeyi dinlendirmeyi ve ağrı yaratan aktivitelerden kaçınmayı içerir. Eğer yürümekte zorluk çekiyorsa baston kullanmalıdır.
Çocuklarda bilek burkulması durumunda bölgeye 10-15 dakika boyunca buz koyabilirsiniz. Ancak buzu doğrudan cildin üzerine koymayın çünkü yakabilir. Arada bir kumaş olmalıdır. 2-3 gün boyunca, uyanık olduğu sürece 2-4 saatte bir buz koyabilirsiniz.
Bölgeyi sararken bandajın sıkı olmasına ancak ağrı yaratacak ya da dolaşımı engelleyecek kadar sıkı olmamasına dikkat edin. Bandaj bileğin üstünden başlamalı, parmakları kapatmayacak şekilde ayağa kadar gelmelidir. Ayağı havada, örneğin bir yastığın üstünde tutmak ise şişmesini önleyecektir.
Çocuklarda bilek burkulması durumunda bazı egzersizler bileği nazikçe çalıştırarak esnetir. Çok ağrılı olmadığı sürece çocuğunuz bunları yapabilir. İlk egzersiz olarak sadece bileği ve ayağı kullanarak havaya alfabenin bütün harflerini yazabilir. İkinci egzersiz olarak burkulan bileğin ayağıyla havaya 10 daire çizilebilir. Üçüncü egzersizde yattığı yerden ayağın parmak kısmını kendine çeker ve sonra ileri uzatır. Bunu 10 kere tekrarlar. Son egzersiz ise iki farklı şekilde yapılabilir. Baldırı esnetmek için yere oturulur ve bacak uzatılır. Bir havlu ayağın altına geçirilir ve ayağın üst kısmı havlu yardımıyla hafifçe kendine doğru çekilir. 30 saniye beklenir ve 3 kere tekrarlanır. Eğer bunu yapamıyorsa çocuğunuzu aynı şekilde oturtturup ayağının üst kısmını baldırı esneyene dek nazikçe ona doğru itebilirsiniz.
Op. Dr. Gökçe MIK
mrb doktor bey ben hicret 22 yasindayim sol ayak bilegim 2 gun once catlak nedeniyle alciya alindi. 1 sene oncede ayni ayagim catlak nedeniyle alciday... devamı
Bilek Kırılmaları Osteoporozla Daha Az İlişkili
Parmak Sakatlanmaları
Kırık Parmak
Replantasyon