Hem bilek burkulması hem de bilek kırılması acı verici durumlardır ve benzer hasarlardan kaynaklanırlar. Bilek burkulması, kemikleri birbirine bağlayan bağ dokuların aldığı bir hasardır. Bilek burkulması hafif olabilir, bu durumda bağ dokular sadece hafifçe esnemişlerdir. Bilek burkulması şiddetli olduğunda ise bağ dokusu tamamen yırtılabilir. Bilek kırılması ve bilek burkulmasını birbirinden ayırt etmek her zaman kolay olmaz. Ancak zaman içinde kanıtlanmış bazı medikal bilgiler doktorunuzun röntgene ihtiyaç olup olmadığına karar vermesini sağlar.
Bilek burkulması ve bilek kırılması, bilek belli bir açıdan baskı altında kaldığında olur. Eğer ayağın içine veya dışına basarsanız bu açıdan baskı gelişebilir. En sık görülen yaralanma ayağın dışına basmaktır. Bu durumda bileğin dışındaki bağ dokular esner ve kamış kemiği denilen bacağın dışındaki küçük kemik fibula kırılabilir. Bu kırılma hemen her zaman kemiğin alt ucunda oluşur. Kırılmaya ve burkulmaya yol açan hasar aynı olduğu için bileğin kırıldığı mı, burkulduğu mu anlaşılmayabilir. Bilek karmaşık bir eklemdir, alt bacağın kaval kemiği (tibia) ve kamış kemiği (fibula) adlı iki kemiğinden, ayağın arkasındaki ve orasındaki kemiklerden oluşur. Ayağın ortasında naviküler ve küboid kemikleri bulunur ve bunların hemen önünde üç tane kuneiform kemik vardır. Bileğin çok sayıda bağ dokusu ve tendonu, bileğin anormal dönüşü ve yuvarlanışı ile burkulabilirler.
Eğer yaralanmadan sonra ve birkaç saat sonrasında bileğin üstüne ağırlık bindirebiliyorsanız ve belirli bölgelere, örneğin iç ve dış bilek kemiklerinin alt uçlarına, bilek kemiklerinin hemen önünde ayağın üst ve yan bölgelerine bastırınca çok fazla acı hissetmiyorsanız yaşadığınız şey muhtemelen bilek burkulmasıdır. Hafif bir bilek burkulmasında hafif şişme görülebilir veya şişme ortaya çıkmayabilir. Dokununca hassastır ancak çok şiddetli acı olmaz ve muhtemelen yürüyebilirsiniz.
Eğer yaralanmadan sonra veya sonraki saatlerde doktora göründüğünüzde yürüyemiyorsanız, röntgen çektirmeniz ve doktorun röntgeni incelemesi gerekir. Eğer iç veya dış bilek kemiklerinde ağrı varsa, bileğin hemen yanında ayağın üstü ve yanlarında ağrı varsa kırık olma ihtimali yüksektir. Eğer dinlenme, buz koyma ve ayağı yüksekte tutma gibi önlemlere rağmen şişme ve ağrı 1-2 gün içinde azalmıyorsa doktorunuz bileğinizin kırılıp kırılmadığını incelemelidir.
İLGİLİ MAKALE
Çocuklarda Bilek Burkulması
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
El parmaklarda uyuşma bilek ve kollarda agri güç kaybı... devamı
Ayak
Siyatik
Parmak Sakatlanmaları
Ayak Başparmağı İncinmesi
Yürüyüş Ve Kas Ağrısı