Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve diğer tıbbi koşullar

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) teşhis sürecinin bir parçası olarak doktor, çocuğunuzda benzer belirtilerle ortaya çıkabilen başka kimi rahatsızlıkların olup olmadığını kontrol eder. Çünkü DEHB bulunan birçok çocukta, aynı zamanda ikinci bir özel sağlık sorunuyla karşılaşılması, sıkça rastlanan bir durumdur.

Genellikle DEHB ile bir arada ortaya çıkabilen tıbbi durumlar şunları içerir:

  • Öğrenme bozuklukları. DEHB olan çocukların yüzde 20 ila 30’unda, matematik ya da okuma gibi ana becerilerini geliştirmelerini zorlaştıran öğrenme bozukluklarına rastlanır. Örneğin, DEHB bulunan çocuklarda, disleksi olarak adlandırılan okuma bozukluğu ile yaygın olarak karşılaşılır. Öğrenme güçlüğü tanısı koyabilmek, belirli akademik testlerin uygulanmasını gerektirir.
  • Tourette sendromu. Bu sendroma, az sayıda çocukta rastlanır. Ancak Tourette sendromuna rastlanan çocukların birçoğunda, aynı zamanda DEHB problemleri de vardır. Tourette sendromu, kişilerde bazı sinirsel tikler ve kendine özgü tekrarlayan hareketler gelişmesine neden olan nörolojik bir durumdur. Tourette sendromu bulunan kişilerde, sık sık boğazlarını temizleme, homurdanma, burun çekme veya ağzından istenmeyen kelimeler kaçırma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Karşı gelme bozukluğu. DEHB bulunan çocukların, yüzde 30 ila 50’sinde karşı gelme bozukluğuna (KGB) rastlanır. Bu çocukların çoğu itaatsiz olur ve öfke patlamaları yaşarlar.
  • Davranış Bozukluğu. DEHB bulunan çocukların, yüzde 30 ila 50’sinde anti sosyal davranışların gelişmiş bir türü olan davranış bozuklukları (DB) ortaya çıkar. Bu çocuklar sıklıkla yalan söyleme, çalma ya da başkalarına verdikleri zararı göz ardı etme eğilimindedirler. Okul içerisinde veya polisle başlarının derde girmesi riski yüksektir.
  • Endişe bozukluğu ve depresyon. DEHB bulunan çocukların, yüzde 20 ila 25’inde endişe bozukluğu ve depresyon rahatsızlıklarıyla karşılaşılır. Endişe bozuklukları ve depresyonun teşhis ve tedavi edilmesi durumunda, bu çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan kaynaklanan sorunlarla başa çıkabilmesi kolaylaşır.
  • Mani / Bipolar (çift kutuplu) bozukluk. DEHB bulunan çocukların bir kısmında mani gelişmesi mümkündür. Bipolar bozukluk, ruh halinin dengesiz ve hızlı biçimde değişmesi şeklinde ortaya çıkar. Bu çocuklarda, sevinçli ve gururlu hissettikleri ruh hallerinin ani biçimde depresyon ya da yerleşik huzursuzluk dönemlerine dönüşmesi mümkün olabilir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

selam kolay gelsin.yapılan tahlillerde sperm morfolojisi %0 çıkıyor.en sonda %60 globozospermi var dend isayı ve harekette sorun yok acaba bu koşulla... devamı