Belirtileri Yönetme ve Yoğunlaşma Metotları
Günlük hayatın sorumlulukları herkese ağır gelir ancak yetişkinlikte dikkat eksikliği (DE) ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) rahatsızlığı, kişi için faturaları zamanında ödemeden tutun da işe zamanında gidip gelme, aile ve sosyal taleplere kadar her şey mahvedici görünür. DE/DEHB birçok problem oluşturuyor olsa da, bir şeylere yoğunlaşmak ve sakinleşmek, kaosu sükunete çevirmek mümkündür. Yetişkinlikteki DE ya da DEHB hakkında kendinizi yetiştirerek ve öz yardım tekniklerinden faydalanarak çok zor belirtilerle bile başa çıkabilirsiniz. Daha üretken, daha düzenli olabilir ve hayatın her alanını kontrolünüz altına alabilirsiniz.
Yetişkinlik dönemi DE/DEHB rahatsızlığının üstesinden gelmek için en uygun yolu bulmak uzun zaman ve cesaret gerektirebilir ancak zor bir işi başarmak sizi daha düzenli yapar, ilişkilerinizin iyileşmesini sağlar ve iş performansınızı arttırır. Kendinize değer verme ve başarma duygunuzu geliştirir.
Yetişkinlik DE/DEHB Rahatsızlığı ile Başa Çıkma: Bilinmesi Gerekenler
Yetişkinlik DE/DEHB rahatsızlığı hayatın her alanında zorluklar meydana getirir. Bu zorluklar sizin sağlığınız ya da iş yerinizdeki ilişkilerinizi kapsıyor olabilir. Belirtileriniz gecikmelere, zamanlama problemlerine ve atılgan davranışlara yol açabilir. Bütün bunların yanı sıra arkadaşlarınızın ve ailenizdeki insanların sizi anlamadıkları hissine kapılırsınız.
Ancak işin iyi tarafı şu ki zorlukların üstesinden gelerek daha üretken, daha düzenli ve daha mutlu bir hayat için yapabileceğiniz çok şey vardır. ADD/DEHB semptomlarını kontrol altına almak için edinelecek birçok beceri vardır. Günlük alışkanlıklarınızı iyileştirebilir, daha düzenli olmayı öğrenebilir ve gücünüzü kullanabilirsiniz. Böylece bilinçli olarak becerilerinizi geliştirip işyerinde daha verimli olabilir ve başkaları ile daha iyi bir etkileşim sağlayabilirsiniz. Kendinize yardım etmek kısmen başkalarını sizin nasıl bir süreçten geçtiğiniz hususunda eğitmektir.
DE/DEHB rahatsızlığı hususunda size yardımcı olacak öz yardım stratejilerini geliştirmek uzun bir yoldur ve değişim bir gecede olabilecek bir süreç değildir. Zorlu egzersizler gerektirir. Hatırda tutulması gerekir ki belirtilerinizde bir iyileşme sağlanması için fedakarlığa, egzersize ve en önemlisi de pozitif bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.
Yetişkinlik DE/DEHB Rahatsızlığı İçin Öz Yardım: Stresle Başa Çıkma Metotları
DE/DEHB rahatsızlığı ile birlikte gelen atılganlık ve düzensizlikten dolayı düzensiz uyku ile mücadele etmek zorunda kalma, sağlıksız beslenme ya da çok az egzersiz gibi şeyler ekstra strese, kötü ruh haline neden olur. Sağlıksız alışkanlıklar duyguları kontrol edememe hissi oluşturabilir. Bu döngüyü kırmanın ve kontrolü yeniden ele almanın yolu ise hayat tarzında bazı değişiklikler yapmak ve sağlıklı rutinler geliştirmektir.
İyi beslenme, güzel bir uyku ve düzenli egzersizin herkese faydası vardır ancak, yetişkinlik DE/DEHB rahatsızlığınız varsa sizin daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Şu üç alana yoğunlaşmak sizin sakin kalmanıza, ruh hali değişikliklerinden kaçınmanıza ve endişe ve depresyon belirtilerinizle savaşmanıza yardımcı olur. Sağlıklı alışkanlıklar, dikkatsizlik, hiperaktivite, ve dikkat dağınıklığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olur, rutinler ise hayatınızı öngörülebilir ve düzgün hissetmenizi sağlar. Yeterince egzersiz yapın ve dışarıda vakit geçirin.
Yürüyüş yapmak belki de DE/DEHB kaynaklı hiperaktivite ve dikkatsizliği azaltacak en etkili yoldur. Egzersiz stresten uzaklaştırır ve ruh halinizi iyileştirir, kafanızı sakinleştirerek aşırı enerji harcamanızın önüne geçer ve kızgınlığı geçirerek ilişkilerinizin daha düzenli olmasını sağlar.
- Günlük egzersiz yapın
- Takım sporu ya da bir arkadaşla dışarıda yürümek gibi sürekli yapabileceğiniz canlı ve eğlenceli bir şeyler bulun.
- Dışarda egzersiz yaparak stres azaltıcı durumları arttırın. DE/DEHB rahatsızlığı bulunan kişilere güneş ışığı ve yeşil ortamların faydalı olduğu bilinir.
Uyku Bozukluğu
Uykudan mahrum kalmak yetişkin DE/DEHB rahatsızlığında stresi arttırır. Böylece gün içinde stresle başa çıkma kabiliyeti ve yoğunlaşmada azalma olur. Gün içindeki alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı değişiklikler gece rahat bir uyku uyumanızı sağlayacak böylece duygusal dengenizde, dikkatinizde ve üretkenliğinizde büyük ilerlemeler meydana gelecektir.
- Geç saatlerde kafeinden kaçının.
- Güçlü ve düzenli egzersiz yapın.
- Rutin bir uyku saati tespit edin.
- Yatmadan hemen önce sıcak bir duş alın.
- Haftasonu da dâhil olmak üzere düzenli ve programlı bir şekilde yatma-kalkma saatiniz olsun
DE/DEHB Rahatsızlığı İçin Doğru Beslenin
Sağlıklı beslenme dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteyi azaltır ve stres seviyesini hızlı bir şekilde düşürür. Beslenme alışkanlığınızı kontrol altına almak kötü ruh halinden, kilo almaktan , aç kalmaktan ya da mecburen yemekten kaçınmak anlamına gelir.
- Günboyu küçük öğünler alın.
- Şekerden mümkün olduğunca uzak durun
- Daha az karbonhidrat alarak protein alımını arttırın.
Düzenli Bir Şekilde Rahatlama Alıştırmaları Yapın
Düzenli olarak uygulandığında rahatlama teknikleri yetişkin DE/DEHB rahatsızlığı belirtilerini azaltır. Meditasyon, yoga ve or tai chi dikkatinizi kontrol altında tutmayı öğretir. Bu türden rahatlama teknikleri, dürtüleri daha iyi kontrol etmeye yardımcı olan duygusal farkındalığı arttırır.
Yetişkin DE/DEHB Öz Yardım: Düzenli Olma ve Dağınıklığı Kontrol Altına Alma Metotları
Düzenli olma her insan için bir zorluktur ancak yetişkin DE/DEHB rahatsızlığı olanlar için daha büyük bir zorluktur. DE/DEHB rahatsızlığının en belirgin özellikleri olan dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı yetişkinleri oldukça düzensiz yapar ve bu belki de onların karşılaştığı en büyük zorluktur. Şayet sizde DE/DEHB rahatsızlığı varsa düzenli olma mecburiyeti size gerek evde gerekse iş ortamında kendinizi kötü hissettirebilir.
İyi haber şu ki bu duyguyu tersine çevirmek ve evinizi, ofisinizi etkin bir şekilde düzenli hale getirmek mümkündür. İşleri daha küçük adımlara bölebilirsiniz ve sistematik bir yaklaşımla düzeni sağlayabilirsiniz. Hatırlatıcı ya da planlayıcılar gibi bazı araçları kullanarak kendinizi düzenli olmaya ayarlayabilir ve dağınıklığı kontrol altına alabilirsiniz.
Bazı Kurgular Yapın ve Düzenli Alışkanlıklar Edinin—ve Bunları Muhafaza Edin
Bir odayı, evi ya da ofisi düzenlerken kullanılacak en önemli taktik nelerin gerekli olduğuna, nelerin en önemli olup olmadığına ya da depoya kaldırılması gerekip gerekmediğine karar vermektir. Kendi düzeninizi sağlarken de iyi bir not tutucu olmak size yardımcı olabilir. Kendinizi ya da odanızı bir defa düzenli hale getirme başarısı gösterdiğinizde, yazı tahtanızda günlük rutinlerinizi muhafaza edin.
- Boş bir alan ayırın. Kendinize size günlük olarak nelerin lazım olduğunu sorun ve işinize yaramayan şeyler için bir yer ayırın. Kolayca kaybolacak anahtar ve faturalar gibi şeyler için özel bir yer ayırın. Artık işinize yaramayacak şeyleri çöpe atın ya da evden uzaklaştırın.
- Liste kullanma alışkanlığınız olsun. Yapılacak işlerin, toplantıların, projelerin ve randevuların listesini not alın. Bir tane gün planlayıcı kullanmaya karar verirseniz, bütün bunları onun içinde tutun. Bu planlayıcı içerisinde bilgileri zaman yönetimi taktiğine uygun bir şekilde bulabilirsiniz.
- İhtiyaç duyduğunuz kâğıtları bularak, gereksiz şeyleri temizleyerek ya da gelen telefonlara zamanında dönerek yani ertelemeyerek unutkanlıktan, düzensizlikten ve gereksiz gecikmelerden kaçınabilirsiniz.
Şayet sizde yetişkin DE/DEHB rahatsızlığı varsa düzensizliğinizin büyük bölümünü mutfağınızda ya da ofisinizde masanızın üzerinde yığın yığın biriken kağıt işleri oluşturuyordur. İşinize yarayacak bir kağıt işi sistemi oluşturmak için biraz zaman ayırdığınızda hayatınızı bu sistemle uyumlu bir hale getirebilirsiniz. Sözgelimi öğleden sonraki bir vaktinizi başarınızı etkileyecek bir sistem kurmak için ayırabilirsiniz.
- Bir dosyalama sistemi oluşturun. Klasörler içinde dokümanları birbirinden ayırmak amacıyla ayraçlar ya da seperatörler kullanın. Örneğin tıbbi tarifleri, alındı makbuzlarını ve benzeri diğer dokümanları birbirinden ayırın.
- Postalarla günlük olarak ilgilenin. Her bir posta için birkaç dakika ayırın. Onları ya ortadan kaldırın, ya dosyalayın, ya da onlarla ilgili işleri yerine getirin.
Kendisinde DE/DEHB rahatsızlığı bulunan bir kişi olarak dağınıklığı hayatınızdan söküp atacak düzenli olma becerileri ve bununla ilgili stratejileri geliştirme imkânına sahip olduğunuzu bilmelisiniz.
DE/DEHB rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkan düzensizlik hayatınızdaki en büyük engel ise, evinizi ya da iş yerinizi düzene sokmak için daha fazla yöntem bulabilirsiniz.
Yetişkinlik DE / DEHB Rahatsızlığı Öz-Yardım: Zaman Yönetimi ve Randevulara Sadık Kalma Yöntemleri
DE/DEHB rahatsızlığı bulunan bir yetişkin olarak çok sık bir şekilde zaman kavramını kaybeder, zaman sınırlarınızı şaşırırsnız. Her şeyi geciktirir, ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu idrak edemez ya da kendinizi yapmanız gerekenlerin sırasını karıştırmış bir halde bulursunuz. DE/DEHB rahatsızlığı olan birçok yetişkin tek bir işte çok vakit harcar, başka bir şeyle meşgul olmaz. Bütün bunlar kendinizi bıkkın ve beceriksiz hissetmenize neden olur ve başkalarının da size karşı sabırsız davranmalarına yol açar.
Zaman yönetiminde problem yaşamanın yetişkin DE/DEHB rahatsızlığının yaygın etkilerinden biri olduğunu anlamak ve bunun üstesinden gelinebileneceğini bilmek önemlidir. Zamanı daha iyi yönetmek ve bunun arkasındaki yetersizlik duygularını bertaraf etmek için çözümler vardır.
Zamanı Anlama
Dikkat eksikliği rahatsızlığı olan yetişkinlerin zamanın nasıl geçtiği hususundaki algıları farklıdır. Zaman algılamanızı arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız ve aile bireyleri ile uyumlu hale getirmek amacıyla kitaplardaki en eski yöntemi kullanın, bir çalar saat edinin.
- Sürekli saate bakın. Bir kol saati, çalar saat, PDA bilgisayar ya da size zamanı hatırlatacak bir şeyler kullanın. Zamanın gözünüzün önünde sürekli bir şekilde yazılı olmasını sağlayın. Saati sürekli sesli olarak söyleyin ya da bir yere yazın. Her iş için sınırlı bir şekilde vakit ayırın.
- Günlük 10 dakikalık rutinler edinin. Dokümanların doldurulması, günlük postalarla ilgilenme, faturaların ödenmesi günlük olarak yapılan işler için her zaman aynı miktarda vakit ayırın ve bu işleri her zaman aynı sıraya göre yerine getirin. Düzenli bir takip süreciniz olduğunda, önemli şeyleri kaçırmadığınızdan emin olursunuz. 10 dakikalık bir günlük rutininiz olduğunda nerede duracağınızı bilirsiniz.
- Kendinize ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla vakit verin. Bir yere gitmek ya da bir işi tamamlamak için gereken her otuz dakika için on dakika daha ilave edin.
- Bir yere erken varmayı planlayın ve ayrılmak için de hatırlatıcı kullanın. Randevu saatlerinizi gerçek saatinden on beş dakika öncesine yazın. Ayrılma saatinizi bilgisayara ya da kâğıda yazarak kendinizi vakti geldiğinde dışarıda olacak şekilde ayarlayın.
İlk Neyi Yapacağınıza Karar Verin
DE/DEHB rahatsızlığı olan yetişkinler dürtü kontrolünde zorlandıkları ve sürekli olarak bir konudan diğerine atladıkları için, yaptıkları işleri tamamlamaları zordur. Büyük projelerde ise, sonuca gitmek için küçük adımlara ihtiyaç vardır. İşe başlamadan ihtiyacınız olan şeyleri bir düzene koyarak başaramama duygusu ile baş edebilirsiniz.
- Öncelik sırası: Yapılacak işler arasında sizin için en çok neyin önemli olduğunu sorun ve diğer işleri de ondan sonra sıralayın.
- Belli bir zamanda tek bir iş yapın. Aşırı derecede büyük projeleri ve işleri daha küçük yönetilebilir adımlara ayırın.
Hayır Demeyi Öğrenin
Atılganlık DE/DEHB rahatsızlığı bulunan yetişkinler, ister iş yerindeki fazla sayıda projeye olsun, isterse gereğinden çok sosyal taleplere olsun gereğinden fazla şeye evet derler. Bu tıkabasa dolu program ve bu kadar iş yükü kendinizi mahvolmuş ve aşırı yorgun hissetmenize yol açar. Kendinizi bu kadar dağıttığınızda da işlerinizin kalitesi düşer ve başladığınız hiçbir şeyi bitiremezsiniz. İşlerinizi hafifletmeniz başarı kabiliyetinizi arttırır, sosyal ilişkilerinizi iyileştirir ve daha sağlıklı bir hayat tarzı edinmenize yardımcı olur. Bir işe teşebbüs etmeden önce ilk olarak programınıza bakın.
YetişkinlikDE/ DEHB Rahatsızlığı Öz Yardım: İşyerinde Yoğunlaşma Teknikleri
Şayet çalışan bir yetişkin iseniz, DE / DEHB rahatsızlığının beliritleri sizin için bazı özel zorluklar meydana getirir. Gün boyunca sizden düzenli olmak, belli işleri tamamlamak, düzgün bir şekilde oturmak ya da uzun süre birilerini sessizce dinlemek gibi sizin için hayatta yapılması en zor şeyler istenecektir.
Bir taraftan DE/DEHB rahatsızlığı, diğer taraftan iş yerindeki zorluklarla uğraşmak kolay bir durum değildir. Ancak bu durumu tersine çevirmek için kullanabileceğiniz stratejiler vardır. Rahatsızlığınıza rağmen başarılı olmanın kilit noktası ise, iş ortamını kendi güçlü yönlerinize uygun hale getirerek semptomlarınızın negatif etkilerini azaltmaktır.
Ofiste Düzenli olun
Ofisinizde, raflarınızda ya da masanızda bir bahar temizliği ile başlayın. Temiz ve tertipli durumu muhafaza edin ve düzenli kalma hususunda size yardımcı olacak stratejiler geliştirin. Unutmayın ki düzenli olmanın ve kalmanın en önemli yönü bir defada yalnız bir iş yapmaktır. Bu yüzden, temizlik yaparken de adım adım düşünmelisiniz. İşte düzenli olmak bir gecede gerçekleşmez ancak tamamen imkânsız da değildir.
- Düzenli olmayı sağlamak için her gün belli bir vakit ayırın. Başlangıç için bir defa temizlik yapmak yeterli olabilir ancak bunu kalıcı hale getirmek için her gün 10-15 dakika ayırarak masanızı temizleyin ve kağıt işlerinizi düzenleyin. Saklanması gereken şeyleri masanın kapalı bölümlerinde ya da raflarda tutun, böylece onların dikkatinizi dağıtmasını engelleyin.
- Renkler ve listeler kullanın. Renk kodları DE/DEHB rahatsızlığı olan kişiler için faydalıdır. Herşeyi yazarak unutkanlığınızı yönetebilirsiniz.
- Öncelik sırası belirleyin. Daha önemli işler daha önce yapılmalıdır. Kendi kendinize yapmaya karar vermiş olsanız da her iş için bitiş zamanları tespit edin.
Dikkat Dağınıklığına Son Verin
Dikkat probleminiz olsun ya da olmasın, etrafınızdaki kişileri ve bulunduğunuz yeri önemli ölçüde etkiler ve onlardan etkilenirsiniz. Etrafınıza bakın ve sizi işten nelerin uzaklaştırdığını tahmin etmeye çalışın. Ayrıca iş arkadaşlarınızın sizin konsantre olmanız gerektiğini bilmelerini sağlayın. Dikkat dağınıklığına son vermek üzere aşağıdaki teknikleri deneyin.
- İyi bir oturma yeri edinin. Oturma yeriniz yaptığınız işi etkiler. Şayet kendi ofisinize sahip iseniz, bu çok iyi bir durumdur. Ofis kendinize ait değilse, işinizi boş bir odaya ya da konferans salonuna taşıyabilirsiniz. Bir konuşmacıyı dinlediğiniz bir ortamda iseniz, konuşmacıya yakın oturun ve toplantının ortasında konuşacaklarını tahmin ettiğiniz insanlardan uzak durun.
- Dışardan gelen kargaşayı azaltın. İşinizin kesintiye uğratılmaması için bir “Rahatsız Etmeyin” işareti kullanabilirsiniz. Mümkünse telefona cevap vermeyin, telefonu ses mesajınız cevaplasın, siz daha sonra geri arayabilirsiniz.
- Büyük fikirleri sonraya saklayın. Büyük meseleler kafanızı meşgul mü ediyor? Onları kısa notlar halinde yazın ve daha sonra ilgilenmek üzere masanızın üst çekmecesinde saklayın.
Dikkatinizi Uzun Bir Süreye Yayın
Yetişkinlik döneminde DE / DEHB rahatsızlığı olan bireyler de dikkatlerini bir yerlere yoğunlaştırma becerisine sahiptir ancak yoğunlaşmanız gereken faaliyet sıkıcı ya da sizi ilgilendiren türden olmadığında yoğunlaşma zor bir hal alır. Sıkıcı toplantılar ve konuşmalar herkes için dikkati muhafaza etmeyi zorlaştırır, DE/DEHB rahatsızlığı bulunan kişiler için ayrıca bir sıkıntıdır. Aynı şekilde çoklu alanları takip etmek de bu kişiler için ayrıca bir zorluktur. Aşağıdaki hususları takip etmek üzere dikkatinizi yoğunlaştırın.
- Yazarak takip edin. Bir toplantı, konferans, çalıştay ya da dikkat gerektiren herhangi bir faaliyete katılmaya hazırlanıyorsanız, toplantı gündemi ya da konferans konu başlıkları gibi yazılı materyalin önceden size verilmesini rica edin. Toplantı esnasında yazılı materyalleri aktif dinleme ve not alma için kullanın. Dinlerken not tutmak size konuşmacının söylediklerine yoğunlaşmanız için yardımcı olacaktır.
- Yankı Yönleri: Herhangi bir kişi bir talimat verir ya da yönetici bir şey söylerse, doğru anladığınızdan emin olmak için tekrar sorun. Bu eko tekniğinde “Sizi anlıyorum, benim …..mı ister misiniz?” şeklinde başlayarak profesyonel olabilirsiniz.
- Etrafta Gezinme: Rahatsızlıktan ve bulunduğunuz yerde kıpırdanma gibi durumlardan kaçınmak için uygun bir zamanda doğru bir yerde gezinip hareket edin.
YetişkinlikDönemiDE/ DEHB Rahatsızlığı Öz Yardım:Parave Faturaları Yönetme Metotları
Para yönetimi bütçe planlaması ve düzenli olmayı gerektirir. Bu yüzden de DE/DEHB rahatsızlığı bulunan yetişkinler için normal bir sıkıntıdır. Para yönetimi konusundaki yaygın sistemlerin çoğu DE/DEHB rahatsızlığı olan yetişkinlerde işe yaramaz çünkü onların bu konuda çok fazla zamana, çok miktarda kağıda ve aşırı bir şekilde dikkatli olmaya ihtiyaçları vardır. Kendi kendinize basit ve tutarlı bir sistem kurun. Aşırı harcamalara dur diyerek mali durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Faturaları ödemek için bir zaman çizelgesi yapın, ödemelerinizi zamanında yaparak gecikme cezalarından kurtulabilirsiniz.
Sürücü Koltuğunda Oturun
Mali durumunuzu dürüst bir şekilde değerlendirmek bütçeyi kontrol altına almanın ilk adımıdır. Ay içinde ne kadar küçük olursa olsun bütün harcama kalemlerini not alarak başlayabilirsiniz. Bu size paranızın nereye gittiğini analiz etmek için yardımcı olacaktır. Gereksiz şeylere ne kadar para harcadığınızı görebilirsiniz. Böylece mali durumunuzun bir fotografını çeker ve geliriniz ve ihtiyaçlarınıza göre aylık bütçenizi oluşturursunuz. Bütçeye sadık kalmak için çözüm yolları bulun. Örneğin restoranlarda çok fazla para harcıyorsanız, yemeğinizi evde yemek için bir plan yapın. Bakkal ve manav alışverişlerinzi ve yemek hazırlığınızı vaktinde yapın.
Faturalarınızı bilgisayarların ödemesini sağlayın
DE / DEHB rahatsızlığı olan bir yetişkin için banka işlerinin bilgisayardan yapılması imkanı adeta bir hediye gibidir.Paraişlemlerinin elektronik ortamda yapılması bu insanlar için daha az kağıt işi, daha az el yazısı yazma ve daha az slip muhafaza edilmesi anlamına gelir.
- Ödemeleri online olarak yapın. Aylık düzenli ya da düzenli olmayan ödemeleriniz için önceden ödeme talimatı verebilirsiniz.
- Çek ödemelerinizi online olarak yapın. Online bankacılık kullanmak, borç ödemelerinizle alakalı gecikmeli ödemelerinizin önüne geçecektir. Elektronik hesabınız bütün ödemelerinizi hergün bütün detayları ile birlikte otomatik olarak listeleyecektir.
Tasarruf
Tasarruf planlarınızı basit halde tutun. Şayet bir finans danışmanınız yoksa, kendinizi online olarak geleceğe dönük tasarruflarınızla ilgili eğitiniz. Bu süre zarfında faturaları, makbuzları ve parayı saklayacak bir sistem kurun.
- Vergi Materyallerini muhafaza edin. Vergi dokümanlarını bir masanın üzerindeki kağıt yığınları arasına ya da bir rafa koymak yerine farklı bir yerde muhafaza edin. Şayet bu dokümanlar posta ile geliyorsa, onları da aynı yere koyun. Ne tür makbuzların sizde bulunması gerektiği hususunda muhasebecinize ya da vergi danışmanınıza soru sorun ya da bu konuda okuyarak bilgi edinin.
- Emekliliğiniz için tasarrufta bulunun. Hesabınızdan aylık olarak bir tasarruf hesabına ya da bir para piyasası hesabına otomatik olarak tasarruf amaçlı fon transferi yapın.
- Makbuzları Muhafaza Edin. Makbuzları saklamak amacıyla bir raf ya da asılı bir zarf tahsis edin. Orada sadece satın aldığınız ya da ödediğiniz vergileri ispata yarayan ya da size ne şekilde olursa olsun lazım olacak makbuzları saklayın, diğer şeyleri çöpe atın.
Yetişkinlik DE/DEHB Rahatsızlığı Öz Yardım: İlişkilerinizi İyileştirme Metotları
DE/DEHB rahatsızlığı ile birlikte gelen dikkatsizlik ve unutkanlık nedeni ile bu tür rahatsızlığı bulunan kişiler ilişkilerde zorluklar yaşar. Başka insanlara karşı hareket ve tepkileri kontrol etme yeteneğinin azalması sizin ve diğer insanların sinirli ve üzgün olmasına yol açabilir. Çok fazla kızgın olur ya da diğerlerini yeterince ciddiye alıp dinlemezsiniz.
Siz sevdiklerinizi incitmek ya da etrafınızdaki insanlarla aranıza mesafe koymak istemezsiniz. Bu problemlerin de çözümü vardır elbette. Dostlarınız ve ailenizle iletişim kurma ve etkileşim içinde bulunma yollarını geliştirecek gücünüz olduğunu bilmelisiniz. Başkalarının da faydalanacağı değişimleri meydana getirecek yollar bularak kendinize yardım edebilirsiniz.
Yakın İlişkilerinizi Düzenleyin
Yetişkinlik dönemi DE / DEHB rahatsızlığı sosyal ilişkilerde bir çok zorluk yaşatsa da en çok karşı cinsten partneriniz, evlilik ya da çıktığınız bir kişi ile aranızda problemlere neden olur, en özel ilişkinize darbe vurur. Siz düzensiz olduğunuz için yakınınızdaki kişi fatura ödemeden çocuk bakımına kendisini her şeyinizle ilgilenmek zorunda hisseder. Unutkan ve dikkatsiz olduğunuz için partneriniz terkedilmiş, ters yüz olmuş ya da sizin kendisini önemsemediğiniz gibi duygulara kapılır. İlişkide her iki kişi de sizin DE/DEHB rahatsızlığınızın farkında olursa, tatminkar bir ilişki yaşama şansınız var demektir.
- İşleri parçalara ayırın ve bunlara bağlı kalın. DEHB rahatsızlığı bulunmayan partner faturalar ve bütçe ile ilgilenirken, siz de günlük işler ve çocuklarla ilgilenirsiniz.
- Bir iletişim kodu geliştirin. Sizin için hayatınızda en önemli olan kişiden bir şeyleri size kibarca hatırlatmasını rica edin ve sizi yakın bir şekilde dinlemesini ve bazı uyarıları sadece ikinizin anlayacağı şekilde sözsüz olarak yapmasını sağlayın.
- Sorumluluk üstlenin. DE/DEHB rahatsızlığınız bulunsun ya da bulunmasın, siz bir ilişkinin yarısını oluşturuyorsunuz. İletişim dahil olmak üzere eşiniz ya da hayatınızdaki bu önemli kişi için zor gelen işlerle ilgilenmeniz gerekir.
- Daha iyi bir iletişim kurun. En etkili iletişim kurma stratejileri bazen silinebilir bir tahta üzerine notlar yazmak ya da yapılacaklar listesi oluşturmak kadar basit olabilir. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek amacıyla DE/DEHB rahatsızlığı bulunan partnerin söylenenleri tekrar etmesi istenebilir.
İletişimi İlerletin
Zor olan gerçek şu ki DE/DEHB rahatsızlığı karşılıklı konuşmaları başkaları için zor ve rahatsız edici bir hale sokar. Siz yıpratıcı ya da aldırmıyormuş gibi olmak istemezsiniz ancak sizin atılganlığınız, hiperaktiviteniz ve dikkatinizin dağılması hep karşınıza çıkar. Bu belirtileri kontrol altına alarak başkaları ile sağlıklı bir iletişim kurmanız mümkündür oysa. Etrafınızdaki insanlarla olumlu bir etkileşim sağlayabilmek için, konuşmalarda dikkatli ve sorumlu olmanız ve atılgan davranışlarınızı kontrol altına almanız gerekir. Başka bir deyişle içinde bulunduğunuz durumları ciddiye alın.
- Aktif bir şekilde dinleyin ve sakın kesintiye uğratmayın. Birisi konuşurken göz temasını muhafaza edin. Zihniniz başka yere gittiğinde söylenen kelimeleri içinizden tekrar ederek konuşmayı takip edin. Söylenenleri kesintiye uğratmadan pratik edin.
- Sorular sorun. Zihninizden geçenleri ya da zihninizdekileri ortaya söyleyivermek yerine dostunuza, eşinize ya da tanıdığınıza sorular sorun. Sizin bu şekilde katılım sağlamanız muhatabınıza sizin dikkatli olduğunuz izlenimi verir ve ona takdir edilme duygusu hissettirir.
- Tekrarlar isteyin. Karşınızdaki kişiden tekrar etmesini istemek için korkmanıza gerek yok. Zihniniz başka bir yerde iken sohbetin çok fazla uzamasına müsaade ettiğinizde, irtibatı tekrar kurmak sizin için daha da zor olacaktır.
Dostlarınızı ve Aile Bireylerini Yetişkinlik Dönemi DE/DEHB Rahatsızlığı Hususunda Eğitin
Sevdiklerinizi yetişkinlik dönemi DE/DEHB rahatsızlığı ve bu rahatsızlığın belirtilerinin sizin sosyal becerileriniz ve insanlar arası ilişkilerinizi nasıl etkilediği hususunda eğitmek bir çok çatışma ve sizinle ilgili şikayetlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sosyal becerilerinizi geliştirmek için yeni stratejiler öğrenme hususunda çok fazla gayret sarfediyorsanız, dostlarınız ve aileniz ne ile ilgilendiğinizi bildikleri takdirde bu size biraz daha fazla hareket alanı sağlayacaktır.
Yetişkinlerde DEHB Olabilir mi?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
Yetişkinlerde Dehb
Odaklanmayı Arttırmanın Yolları
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb) Ve Diğer Tıbbi Koşullar
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerine Karşı 5-Htp