GÖRH ya da gastroözofageal reflü hastalığı, reflünün kronik hale gelmiş versiyonudur. Herkes zaman zaman reflü yani midedeki içeriğin yemek borusuna tırmanması şikayetini yaşar. Bunun sonucunda mide ekşimesi, yangı, ağza asit gelmesi gibi problemler görülür. Ancak reflünün GÖRH’e dönüşmesi için uzun bir süre devam etmesi ve daha ciddi olması gerekir. Bebekler, çocuklar ve ergenlerde de zaman zaman reflü şikâyeti yaşanabilir. Peki çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığının belirtileri nelerdir?
Mide yanması, ekşimesi ya da asit hazımsızlığı GÖRH’ün en sık görülen belirtilerindendir. Mide ekşimesi göğüste yangılı bir ağrı gibi hissedilir. İman tahtası da denilen göğüs kemiğinin ardında başlar, sonrasında boğaz ve boyuna yayılabilir. Ağrı 2 saate kadar sürebilir. Genellikle yemek yedikten sonra kötüleşir. Özellikle de yemekten sonra uzanılırsa ya da kişi eğilirse şikayetler daha belirgin hale gelebilir. Bu ağrı yetişkinlerde zaman zaman kalp krizi belirtileriyle karıştırılıp paniğe yol açmaktadır. Ancak çocuklarda böyle bir olasılık akla gelmeyebilir.
12 yaşın altındaki çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığının belirtileri genellikle daha farklı olur. Kuru bir öksürük, astım belirtileri ya da yutkunmada zorluk yaşanabilir. Klasik bir şekilde mide yanması daha nadir ortaya çıkar.
Her çocukta GÖRH belirtileri farklı farklı olabilir. Sık yaşanan belirtiler arasında geğirme, yemek yememe, karın ağrısı, öğün saatlerinde huysuzluk, sık sık kusma, hıçkırık, öğürme, boğulma, sık sık öksürme, geceleri öksürük nöbetleri sayılabilir.
Çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığının belirtileri arasında ayrıca hırıltı, sık sık soğuk algınlığı geçirme, sık sık kulak enfeksiyonu geçirme, sabahları uyandığında boğaz ağrısı, sabahları uyandığında ağızda kötü bir tat olması, nefesin kokması, diş minesinin aşınması da mevcuttur. Bunlara yemek borusundan tırmanan mide asidi yol açar. Bu asit boğazı tahriş ederek ağrıya neden olabilir, diş minesini aşındırabilir veya ağzın kokmasına sebep olabilir.
Bu belirtilerin birçoğu başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Dolayısıyla bir sağlık uzmanının çocuğunuzu görerek doğru teşhis koyması önem taşır.
Bebeklerin, özellikle de 3 aylık ve daha küçük olanların reflü sebebiyle kusması normaldir. Bu, bebeğin sağlığında bir probleme yol açmaz. Ancak beslenmesine engel oluyorsa veya 12-14 aylık olduktan sonra bile geçmiyorsa bir doktora danışabilirsiniz.
Özer SELİMOĞLU
merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı
Reflüde Kanser Uyarısı!
Reflünüz Varsa Bunlardan Uzak Durun
Reflüsü Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları
Mide Kapakçığı Ameliyatı