Çocuklarda baş ağrısı düşündüğümüzden daha fazla oranda mevcuttur. 12 yaşından sonra artmakla birlikte küçük yaşlardaki çocuklarda da migren görülebilmektedir. Çocuğunuz başının ağrıdığını söylüyorsa üzerinde durmak gerekir. Öncelikle ateşine bakılmalıdır. Yüksekse enfeksiyon araştırılmalıdır. Düşme, çarpma benzeri travmaları takip eden dönemde ortaya çıktıysa veya nedensiz başladı ancak aralıksız sürekli devam ediyor ise mutlaka doktora muayene olmalıdır.

Beyin tümörleri, menenjit benzeri enfeksiyonlar sürekli ağrılara yol açabilir. Ancak bu durumlar çok nadirdir. Çocukta baş ağrısı genelde gerilim ve migrenden kaynaklı baş ağrıları görülmektedir.

Okul çağı çocuklarda daha sık (% 5) olmakla birlikte okul öncesi yaşlarda (%2,5) neredeyse 1 yaşına kadar çocuklarda migren tanımlanmıştır.

7 yaş altı çocuklarda migren zor fark edilir. Bu nedenle annelere çocuklarda baş ağrısı konusunda iş düşmektedir.

Çocukluk çağı migrenin özellikleri:

*Ataklar halinde gelen bulantı, kusma ve/veya baş ağrısı. Ataklar arasında hiçbir şikayet yoktur. Çocuk uyuyup uyanınca hiçbir şey olmamış gibi oyununa geri döner.

*Atak sırasında oyun oynamak istemez, durgunlaşır, soluklaşır, odasında kalmak ister.

*Baş ağrısı hafif veya hiç olmadan, sadece bulantı-kusma ve karın ağrısı atakları olabilir (karın migreni) Bazen birkaç gün süren kusma dönemleri olabilir  (döngüsel kusma sendromu)

*Migrenli çocukların %70’inin annelerinde de migren vardır.

Çocuklarda baş ağrısı atakları daha kısa sürelidir. Genelde erişkinlerden farklı olarak yarım değil tüm başta ağrılar olmaktadır. Bu nedenle ebeveyn kendi migreniyle birebir karşılaştırmamalıdır. Kendisinde migren varsa çocuğunda da olma olasılığının yüksek olduğunu unutmamalıdır.

Çocuklarda migren tedavisinde sürekli ilaç (profilaktik) kullanımını anneler tercih etmemektedir. Hekimlerde genelde önermemektedir. Çünkü çocuklarda sık tekrarlayan migren atakları nadir görülmektedir. Okul çağı çocuklarında migren tedavisinde nöral terapi yapılabilir. Nöral terapi tedavisinin çocuklarda erişkinlerdekine oranla çok kısa sürdüğü ve basit birkaç uygulama ile çok iyi cevap alındığı unutulmamalıdır.

İLGİLİ MAKALE

Migren Ağrısı

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

baş ağrısı baş dönmesi mide bulantısı aşırı sinir stres... devamı