Resim yeteneğin olup olmadığını söyleyebilmek açısından çocuğun en azından 10-12 yaşına gelmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra verilecek kişisel eğitimlerle de çocuğun resim becerisi geliştirilebilir.

Bunun için öncelikle çocuğu zengin bir resim malzemesi sağlanmalıdır. Sadece kuru kalem, pastel boya değil, her türlü resim malzemesi sunulduğunda, çocuk gerçekten yaratıcı çalışmalar yapabilir. Bunun yanı sıra çocuğa çeşitle resim röprodüksiyonları yaptırılabilir. Bu çalışma çok küçük değil, 10-12 yaş grubundaki çocuklara yaptırılabilir. Çocuk yapmaya çalıştığında, onu desteklemek gerekir. Olanağı varsa, özel ders aldırılabilir.

Çocuk müzelere götürülerek, belgeseller izletilerek yapılan eserler hakkında bilgi sahibi olması sağlanabilir. Eğer ebeveynlerin kendilerinin resme yetenekleri yoksa çocuklarını geliştirmek kendilerinin yapabilecekleri bir şey değildir. Ancak eğitmenlerden ve resim öğretmenlerinden destek alabilirler.

Burada önemli bir nokta, çocukların iyi ya da kötü resim yapıyor olmalarından çok, başladıkları bir şeyi bitirebilmeleridir. Çocuğun başladığı bir resmi bitirmeden beğenmeyip bir kenara atması değil, onu tamamlaması önemlidir. Çocuk yaptığı resim üzerine konuşmaya teşvik edilmelidir. Özellikle küçük yaşlarda çocukları desteklemek ve yaptıkları resimleri bitirmeye yönlendirmek gerekir. Ebeveynler resimden anlasın ya da anlamasın, buna dikkat edebilir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Selamlar ben 1979 yılında doğuştan extrofi vesica hastalığı ile doğdum bunun yanında epispadias, symnhsis pupis (kalca kemiği bağlanması) 5-6 ameliya... devamı