Çölyak Hastalığı Hakkındaki Gerçekleri Bildiğinizden Emin Olun
Birçok insan, çölyak hastalığıyla ilgili zamanı geçmiş ya da güvenilir olmayan kaynaklardan yalan yanlış bilgiler edinir ve bazı gerçek dışı efsanelere inanmaya başlar. Glutensiz beslenmeyle ilgili yanlış algılamalarla birlikte bu efsanelerden bazılarını aşağıda görebilirsiniz.
1. Çölyak hastalığı, büyüdükçe geçer.
Hayır! Önceleri doktorlar da böyle düşünüyorlardı fakat artık biliniyor ki çölyak hastalığı siz büyüdükçe iyileşmez. Çocukken çölyak hastası olan bir yetişkinseniz, belirtiler artık görülmüyor olsa da hala çölyak hastası olabilirsiniz.
2. Çölyak hastalarının buğdaya alerjileri vardır.
Hayır! Çölyak hastalığı, otoimmün (vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olan hastalıkların genel adı) bir rahatsızlıktır, alerji değildir. Çölyak hastalığı alerjik hastalıklarla karıştırılır çünkü hastalık, alerjiler gibi yabancı bir madde tarafından tetiklenir.
3. Çölyak hastası olanlar her zaman zayıftırlar.
Hayır! Önceleri çölyak hastalarının her zaman çok zayıf olduğu düşünülürken, günümüzde doktorlar çölyak hastalarının her zaman zayıf olmadıklarının farkına varmıştır. Fazla kilolu biri de çölyak hastası olablir.
4. Gluten deri yoluyla emilebilir.
Hayır! Gluten molekülleri deri yoluyla emilim için fazla büyüktür. Eğer vücudunuz gluten içeren bir kişisel bakım ürününe (örneğin, bir nemlendirici ya da bir güneş losyonu) reaksiyon gösteriyorsa, ürünün içerdiği bir ya da daha fazla maddeye karşı alerjik olabilirsiniz.
5. Çölyak hastaları glutensiz kozmetik ürünleri kullanmalıdır.
Tam olarak değil. Çölyak hastalığı glutenin yenmesiyle tetiklenir, bu yüzden gluten içeren cilt bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri yutulmadığı sürece bir sorun oluşturmaz. Bu yüzden çölyak hastalarının diş macunu, ruj, dudak kremi gibi ağız içine alınabilme ihtimali olan ürünlerden uzak durulmalı ve küçük çocuklarda kullanılan ürünlerin glutensiz olmasına dikkat edilmelidir.
6. Gluten yemeyi bıraktığın anda kendini iyi hissedersin.
Tam olarak değil. Glutensiz beslenmeye başladıktan sonra bireyin kendini daha iyi hissetmesi biraz zaman alır ve bu süre herkes için değişir. Bazı hastalar sonucu anında hissederken bazılarının tam olarak iyileşmesi için haftalara, hatta aylara ihtiyacı olabilir.
7. Çölyak hastasının tek yapması gereken glutenden uzak durmaktır
Hayır! Tamamen glutensiz beslenseler bile çölyak hastalarının kolesterol seviyeleri, vitamin durumları ve kilolarına da dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca çölyak hastaları bilmelidir ki çeşitli belirtiler ve medikal durumlar çölyak hastalığıyla ilgili olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
merhaba nejat bey, bir yakınıma ,L5 sakralizasyon hastalığı tanısı koyuldu. bu hastalığın tedavisi, neden olduğu rahatsızlıklar, beslenme şekli hakkı... devamı
Çölyak Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler
Çölyak Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler
Çölyak Hastalığı: Gluten Hassasiyeti
2 Kaşık Gluten Bile Tehlikeli
Çölyak Hastalığı İle Yaşamayı Öğrenmek