Amerikalı bilim insanları, bu kısır döngüye neden olan mekanizmayı keşfetti ve beyindeki bir enzimin artışının hem depresyonda hem de kronik ağrıda etkili olduğunu gördü.
Sonuçları Journal of Clinical Investigation'da yayımlanan araştırmada, Boston'daki Massachusetts hastanesi bilim insanları, beynin hipokampus bölgesinde IDO1 enziminin artışının, depresyon belirtilerine ve kronik ağrıya neden olduğunu tespit etti.
Araştırma, iki rahatsızlığı birden giderebilecek tek bir ilacın geliştirilmesi ümidini doğurdu.
Video: Depresyon
Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, önce kobayların ayak bileklerinde enfeksiyona neden olarak kronik ağrı çekmesini sağladı. Sürekli ağrı çeken hayvanlar birkaç gün sonra depresif davranış sergilemeye başladı. Buna paralel olarak kobayların beyinlerindeki IDO1 enziminin arttığı tespit edildi.
Bu enzimin çalışması ilaçla durdurulduğunda veya IDO1-geni devre dışı bırakıldığında farelerin ağrısının azaldığı ve depresyon belirtilerinin ortadan kalktığı görüldü.
İnsanlar üzerinde yapılan araştırmada da kronik ağrıları bulunan depresif kişilerde IDO1 enziminin arttığı belirlendi. IDO1 enziminin enfeksiyona bağlı olarak yükseldiği tahmin ediliyor.
Kronik Ağrı ve Depresyon
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
Sayın hocam 3 Mart 2014 yumurtalık kistinden ameliyat oldum. Yumurtalığımın tekini yapışıklıktan dolayı aldıklarını söylediler. Ben şuanda ağır depres... devamı
Üniversite Depresyonunun Belirtileri
Depresyon Tedavisinde Vagus Siniri Uyarımı
Depresyon Tedavisi Nasıldır?
Egzersiz Depresyon Bulutunu Kaldırabilir
Kahve Kadınlarda Depresyon Riskini Azaltıyor