Her gece uyuduğumuz uykunun %13 ila 23’ü derin uyku halinde geçer. Bu aşamada harekete geçen vücut işlevlerimiz sayesinde hatıralar sağlamlaştırılır, dokularımız yenilenir ve tamir edilir, kan şekeri seviyeleri, metabolik değerler normale döner, öğrendiğimiz şeyler zihnimizde daha iyi yer eder ve duygularımız beynimiz tarafından işlenir. İyi bir uykudan sonra dinlenmiş kalkmamızın, daha sakin olmamızın, beynimizin daha taze hissedilmesinin sebepleri bunlardır. Peki ya yeterince derin uyku uyuyamıyorsak derin uykuda geçirilen süre nasıl artırılır?

Uykunun ilk iki evresi hafif uyku olarak bilinir. İlk aşamada göz kapaklarımız ağırlaşır, sığ uykuya geçiş yaparız. Vücut sıcaklığı, kalp hızı gibi değerlerimiz düşüşte olsa da henüz uyanık halimizden çok uzak değildir. Üçüncü evre itibarıyla derin uykuya geçeriz. Kaslarımız rahatlar ve beyin dalgalarımız yavaşlar. Bunun en uç haline dördüncü aşamada gelinir. İlk dört evrenin arkasından tüm bu değerlerin uyanık halimizdeki değerlere yaklaştığı REM evresine geliriz. REM sırasında gözlerimiz hızla hareket eder ve rüyalar görülür. 

Derin uykuda geçirilen süre nasıl artırılır sorusu, bu evrenin sağlıklı bir uykudaki rolü açısından önemlidir. Yeterli miktarda derin uyuyamadığımızda uykusuzluk belirtileri görülür, bağışıklık sistemi zayıflayabilir, hafıza ve öğrenme becerileri kötüleşir. Eğer geceleri 8 saat boyunca yatıyor ya da uyuyor ancak sürekli dönüyorsanız ya da uykuya dalmakta zorlanıyorsanız yeterli miktarda derin uyuyamıyor olabilirsiniz. 

Beyni derin uykuya geçmeye zorlamanın bir yolu yoktur. Ancak derin uykuda geçirilen süre nasıl artırılır dediğinizde bazı stratejiler işinize yarayabilir. Bunlardan ilki stresi azaltmaktır. Derin nefes, meditasyon gibi stres kontrol yöntemlerinden fayda bulabilirsiniz. Ayrıca yatakta dönerek uyuyamadığınız için stres yapmak da faydalı değildir. Yattıktan yarım saat, 45 dakika sonra hala uyuyamadıysanız kalkarak kitap okumak, bitki çayı içmek gibi dinlendirici bir faaliyet yapabilir, tekrar uykunuz geldiğinde yatağa gidebilirsiniz.

Bir uyku rutini veya ritüeli oturtmak uyku haline daha kolay geçmenizi sağlayarak derin uykuyu artırabilir. Işığı kesecek bir uyku gözlüğü, serin bir odada yatmak, gün içinde yatma saatine çok yakın olmayacak şekilde egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek diğer faydalı öneriler arasındadır. Bileğe takılan akıllı saatler veya telefona kurulan uyku takip uygulamaları her gece ne kadar süre boyunca derin uyuduğunuzu anlamayı sağlayabilir. 

 

Uzm. Dr. Gülnihal ŞARMAN

oglumuz 3 yaşında bir süredir sadece öglen uykusundan uyanınca kusuyor... devamı