Nedir
Nedir?
Tahriş olmuş ve iltihaplı dişeti, tıpkı diş ağrısı gibi hayatınızı alt üst edebilir. Tahriş olmuş dişeti çoğunlukla kötü ağız hijyeniyle ilgilidir, ama aynı zamanda ağza travma ve diğer sistemik durumlardan da kaynaklanabilir. Kötü ağız hijyeninden kaynaklanan tahriş olmuş dişeti ağız bakımı alışkanlıklarını değiştirerek iyileştirilebilir, ama sistemik durumlar ve travma daha özelleşmiş tedaviler gerektirebilir.
Ağız Hijyeni
Ağız Hijyeni
Kötü ağız hijyeni muhtemelen tahriş olmuş veya iltihaplı dişeti dokusunun en yaygın sebebidir. Ağız, plak ya da yiyecek kalıntılarını barındırmak istemez, bu nedenle bunlar temizlenmediği zaman dişeti tahrişi ortaya çıkabilir. Uzmanlara göre, günlük fırçalama ve diş ipi kullanımıyla plakların temizlenmesi dişetlerinin sağlığını yeniden kazanmasını sağlayacaktır.
Rahatsız dişeti dokusunda fırçalama ve diş ipi kullanımı etkisini gösterene kadar, reçetesiz bir ağrı kesici kullanılabilir. Ancak kronik kanamanız varsa hemen dişçinizi ziyaret emelisiniz.
Sistemik Durumlar
Sistemik Durumlar
Gebelik, şeker hastalığı ve diğer sistemik durumlar, vücudun yerine getirdiği normal görevleri etkilediği için dişeti tahrişine neden olabilir. Ancak, her yemekten ve atıştırmadan sonra düzgün fırçalama ve diş ipi kullanımı bu durumu yedi ila on gün içinde iyileştirmelidir. Eğer sorun sürekli hale geldiyse, bu durumun arkasındaki fail olabilen bazı yiyecekleri, tütün ya da alkolü bırakmanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyene danışmalısınız.
Bazı uzmanlara göre, kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar, doğal meyve ve sebzeler), insan beslenmesine dahil edilmesi gereken tek şeker kaynaklarıdır, çünkü diğer işlenmiş şekerler diş çürümesine ve periyodontal hastalığa neden oluyor.
Travma
Travma
Dişeti ve diş tahrişine ya da kanamasına neden olan ağız travmaları muhtemelen diş hijyeni beslenme değişiklikleriyle tedavi edilemez. Şişmeyi önlemek için bölgeye yanak dışından soğuk kompres uygulanır (20 dakika boyunca, 20 dakikalık aralıklarla). Kanamayı kontrol altına almak için, 5x5 cm gazlı bez kullanarak, yaralı dişetine doğrudan basınç uygulanır. Diş kaybına ya da basınçla durdurulamayan travma olması durumunda dişçinizden yardım istemek en iyisidir.
Tedavi
Tedavi
Tahriş olmuş dişetinin erken tedavisi jinjivitin ilerleyerek periodontite dönmesini önleyebilir. İlk aşamada, diş etleri şişer ve fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kolaylıkla kanayabilir. Dişeti kanaması, jinjivitin erken bir belirtisidir.
Dişeti çizgisi boyunca biriken plak, dişetlerindeki tahrişten sorumludur. Biriken bu bakteriler diş etlerini tahriş eden toksik maddeler salgılar. Bunları ortadan kaldırmazsanız birikim devam edecektir. 24 saatten daha kısa bir süre içinde tartar ya da diş taşına dönüşür. Bu noktada, dişleri çevreleyen kemik yapısı henüz tehlikede değildir. Ama kötü ağız hijyeni alışkanlıkları devam ederse jinjivit periodontite dönüşebilir. Bu durumda bakteriler dişlerin alt yapılarına ve etrafındaki kemiklere saldırmaya başlayacak ve en sonunda diş kaybı yaşanacaktır.
Dişeti tahrişini önlemek için dişlerin yüzeyleri temiz tutmak zorundasınız. Herhangi bir yemek kalıntısının yapışıp kalmasına izin vermeyin. Ağız içindeki toksinleri nötralize edin. Aşağıdaki yöntemler dişeti tahrişini önlemeye yardımcı olabilir:
- Plak suçlu olduğu için, diş hekiminizden dişeti sınırındaki plak birikimini ortadan kaldırmak için diş fırçalama tekniklerini size öğretmesini isteyin. Sadece yumuşak bir diş fırçası kullanabilirsiniz, çünkü sert fırçalar dişetini daha fazla tahriş edebilir. Dişlerinizi günde en az iki kere florürlü bir diş macunuyla iyice fırçalayın. Florür dişleri korumaya yardımcı olur.
- Diş aralarını günde bir kez bir diş arası fırça ile temizleyin.
- Ağzınızı amin florür içeren bir gargarayla durulayın. Bu, dişlerin üzerinde florür birikimini artırır. Ağız gargarası aynı zamanda diş fırçasının ulaşamadığı bölgeleri temizleyebilir.
- Herhangi bir dişeti sorunu olup olmadığını tespit etmek için her altı ayda bir dişçinizi ziyaret edin. Erken teşhis tahriş olmuş dişetinin daha kötüleşmesini engelleyebilir.
- Yüksek şeker ve yüksek karbonhidratlı yiyecek ve içecekler, dişeti kenarında bakteri üremesini teşvik eder. Bakteri plağı şeker ve karbonhidrat üzerinde gelişir ve bunları asitlere dönüştürerek büyür. Bu nedenle, şeker ve karbonhidrat alımını azaltın.
Ayrıca, dişeti tedavisi için şu iki basit ev yapımı ilacı deneyebilirsiniz:
- Adaçayıyla sıcak suyu karıştırarak çay yapın. Bununla ağzınızda gargara yapın.
- Dişerinizi fırçalamadan önce fırçadaki diş macununun üzerine bir damla çay ağacı yağı damlatın. Bu tahriş olmuş dişetini rahatlatacaktır.
Dişeti hastalığı plakla başlar. Siz farkında bile olmadan dişlerin üzerinde oluşur. Dişetlerinizi tahriş eder. Bu tahrişin çok uzun sürmesine izin vermeyin, çünkü daha ciddi dişeti hastalıklarına dönüşebilir. Dişlerin üzerinde ve dişeti çizgisinin hemen altında plak oluşumunu en aza indirebilirseniz, sadece dişeti sağlığınızı korumuş değil aynı zamanda pahalı bir tedaviden de kurtulmuş olursunuz.
Ek Tedavi
Ek tedavi
Bazı uzmanlara göre, nedeni ne olursa olsun, tahriş olmuş dişeti ılık tuzlu suyla gargara yapılarak tedavi edilebilir. Bu gerekli olduğu sıklıkta yapılabilir ve yedi ila 10 gün boyunca tekrar edilebilir. Düzenli fırçalama ve diş ipiyle birlikte bu tuzlu gargara tahrişi azaltmaya yardımcı olmuyorsa bir diş uzmanına başvurun.
Op. Dr. Aytun AKTAN
hocam daha önceki sorduğum soruyu yanlış anlatmş olablrm o yüzden tekrar sormak istedm yaptğm mastürbasyon anında yanma meydana gelmedi ertesi gün tah... devamı
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları
Trombositopeni
Orak Hücre Hastalığı
Lupus
Hemofili