Nedir
Jinjivit (Diş eti iltihabı)
Diş eti hastalığı dişleri çevreleyen ve destekleyen dokuların ve kemiklerin enfeksiyonudur. Periodontal (dişetlerini saran) hastalık da denir.
Diş eti hastalığının iki aşamasına jinjivit ve periodontitis denir. Jinjivit sadece diş etlerini, işi çevreleyen dokuyu etkileyen hafif şiddetli bir diş eti hastalığıdır. Periodontitis kötüleşmiş ve diş etinden dişleri destekleyen doku ve kemiklere sıçramış olan diş eti hastalığıdır.
- Jinvivit Dişler fırçalandığı zaman kolayca kanayan kırmızı, şişmiş diş etlerine sebep olur. Jinjiviet genelde ağrıya sebep olmadığı için birçok insan ihtiyaç duyduğu tedaviyi almamaktadır.
- Periodontitis diş eti hastalığı azdığı vakit ortaya çıkmaktadır. Diş etleri dişten uzaklaşır ve bakteri denilen mikropların büyüyüp dişi destekleyen kemiğe zarar verebileceği derin cepler oluşturur. Diş etleri ayrıca dişlerden çekilebilir. Bu durum dişlerin daha uzun görünmesine sebep olur. Dişler gevşeyebilir, düşebilir veya bir dişçi tarafından çekilmek zorunda kalabilir.
Sebepleri
Sebepler
Ağzınız sürekli olarak plaka denilen ve bakteri taşıyan şeffaf ve yapışkan bir madde üretir. Plakalardaki bakteriler iş etlerini tahriş eden ve diş eti dokularının hasar görmesine sebep olan zehirler ve toksinler üretirler. Eğer dişlerinizdeki plakaları iyi bir şekilde temizlemezseniz, plakalar diş etinin altına yayılabilir ve dişi destekleyen kemiğe zarar verebilir. Zamanla plakalar tartar denilen maddeler şeklinde sertleşir ve bir diş doktoru veya teknisyeni tarafından alınması gerekir.
Şu şartlarda diş eti hastalığı geliştirme riskiniz artar:
- Dişlerinizi iyi temizlemiyorsanız.
- Sigara içiyor veya tütün çiğniyorsanız.
- Ailenizde diş eti hastalığı olan biri varsa.
- Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştıran şu hastalıklardan biri varsa:
- Kontrol altında olmayan şeker hastalıkları, AIDS veya lösemi.
- Yüksek stres seviyesi.
- Besin açısından zayıf kötü beslenme.
Belirtileri
Belirtiler
Eğer hafif ölçekli bir diş eti hastalığınız varsa, bunun farkında olmayabilirsiniz. Sağlıklı diş etleri pembe renkte ve sıkıdır, dişin etrafına iyi bir şekilde oturur ve kolay kolay kanamaz. Fakat hafif iş eti iltihabı (jinjivit) şunlara sebep olur:
- Kırmızı, şişkin veya dokununca acıyan diş etleri.
- Diş fırçalama veya diş ipi kullanma sırasında kolayca kanayan diş etleri.
Diş eti hastalığı kötüleştikçe (periodontitis), belirtileri görmek daha kolaydır:
- Dişten uzaklaşan veya çekilen diş etleri.
- Sürekli nefes kokusu.
- İş etlerinden iltihap akması.
- Isırdığınızda dişlerin oturuş şeklinde değişme.
- Sallanan diş.
Teşhisi
Teşhis
Diş eti hastalığınız olup olmadığını bulgulamak için dişçiniz şunları görmek için muayene yapar.
- Kanayan diş etleri.
- Diş etlerinin üstünde veya altında ser plaka oluşumu.
- Diş etlerinizin dişten uzaklaştığı veya çekildiği alanlar.
- Diş eti ve dişleriniz arasında oluşan cepler.
Dişçiniz veya diş eti bakımınızı yapan görevli, kemik hasarını veya diğer sorunları görebilmek için dişlerinizin röntgenini çektirebilir.
Tedavisi
Tedavi
Diş eti hastalığınız hafifse, dişlerinizi her gün fırçalayarak ve diş ipi kullanarak ve diş etlerinizi dişçide düzenli olarak temizleterek sorunu çözebilirsiniz.
Diş eti hastalığınız azarsa sizin periodontitis hastalığınız vardır. Dişçiniz kök planlama ve ölçümleme denilen bir yöntem kullanarak dişlerinizi temizler. Bu yöntemle hem diş etinin üstünde hem de altında oluşan plaka ve tartaları temizler. Ayrıca ağzınızdaki enfeksiyondan kurtulmak için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Eğer diş eti hastalığınız şiddetliyse ameliyat gerekebilir.
Önleme
Önlem
Diş eti hastalığı genellikle yetişkinler arasında yaygındır, fakat herkesi, hatta çocukları bile etkileyebilir. Bu yüzden dişle ilgili iyi alışkanlıklar ömür boyu önemini korur.
- Dişlerinizi sabah ve akşam yatma vakti olmak üzere florlu bir diş macunuyla günde iki defa fırçalayın.
- İki günde bir diş ipi kullanın.
- Düzenli kontroller ve diş temizleme için dişçinizi ziyaret edin.
- Tütün ürünleri kullanmayın.
Eğer hafif diş eti hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız, kötüleşmeden önce mutlaka onunla ilgilenin. Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak, dişçinizin sürekli kontrolüne gitmek, hastalığın kötüleşmesini önleyebilir.
Diş eti hastalığı olmak hamile kadınlarda erken doğum, aşırı zayıf doğum risklerini artırır. Ayrıca araştırmalar diş eti hastalığına sebep olan bakteriler ile kalp hastalığı arasında doğrudan bir ilişki bulmuştur. Yani dişinize ve diş etlerinize iyi bakmak, ağzınızı sağlıklı tutmanın ötesinde bazı sağlık faydalarına sahiptir.
Diş eti iltihabında ağız bakımı nasıl yapılır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Aspirin Kullanımı
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları
Hemofili
İlaç Yan Etkileri
Dişeti Tahrişi