Dissosiyatif kişilik bozukluğu bireylerin bilinç, bellek, kimlik ve çevre algılamasında kayıplar yaşamasına neden olur. Disosiyatif kişilik bozukluğu 5 gruba ayrılır;
Dissosiyatif Amnezi
Dissosiyatif Kişilik Bozuklukları arasında en sık rastlanan türüdür. Genel olarak travmatik olaylar sonrasında meydana gelen dissosiyatif amnezide birey geçmişte olan belirli bir olayı veya tamamen geçmişe dair anıların silinmesi olarak tanımlanır.
Dissosiyatif Füg
Amnezinin bir türü olarak gösterilebilir ancak seyri çok daha ciddidir. Dissosiyatif Füg’de kimlik bilgileri kaybolur ( adı, ailesi, işi vb.) ve bu durum günler sürebilir. İyileşme kendiliğinden oluşabilir ancak füg sürecinde yapılan eylemler ve yaşanan olaylar hatırlanmaz.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik)
İki veya daha fazla kişiliğin aynı kişide bulunarak bireyin davranışlarında dengesizliklere ve ruh halinde iniş çıkışlara neden olabilir. Çünkü bir kişilikten diğerine ani geçişler mümkündür ve hastalar genelde diğer kişiliklere baskın olan kişilik sırasında amnesiktir yani hatırlamaz. Bu yüzden tedavi esnasında öncelikli olarak bu rahatsızlığa neden olan travma değerlendirilir ve son aşamada kimliklerin birleştirilmesi sağlanmaya çalışılır.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Kronozon bozukluğu var hocan 2 parça kendi aralarında değişmiş ne önerirsiniz... devamı
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu
Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Birini Sıktığınızı Anlamanın 7 Yolu
Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu Nedir?