Nedir
Divertiküloz
Divertiküloz, kolon (kalın bağırsak) duvarında kese (divertikül) oluşması ile gelişen bir durumdur. Bu keseler 6,4 mm çapında ya da daha geniş olabilirler.
Divertikülozda, kolonda oluşan keseler belirti göstermezler. Divertiküloz, ağrılı diverkül hastalığı ya da diverkülitte görülen belirtiler gelişmedikçe keşfedilemeyebilirler. Ancak divertiküloz gelişen kişilerin %80’inde diverkülit belirtisi hiç görülmemektedir. Pek çok durumda, divertiküloz başka bir sağlık sorununun nedenini bulmaya çalışırken yapılan testler ya da taramalar esnasında keşfedilir.
Ağrılı divertiküler hastalığı, karında, özellikle de sol tarafında ağrıya ya da kramplara neden olur. Ancak iltihaba ilişkin ateş ya da başka bir işaret görülmez. Ağrılı divertiküler hastalığının belirtileri ve tedavisi hassas bağırsak sendromununkiyle (IBS) ile aynıdır. Aslında pek çok doktor, ağrılı divertiküler hastalığı olan kişide gerçekte hem divertiküloz hem de IBS olduğu ve belirtilerin kaynağının IBS olduğu kanısındadır. Daha fazla bilgi için, Hassas Bağırsak Sendromuna bakınız.
Sebepleri
Sebepler
Kolon duvarında kese (divertikül) oluşmasının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Doktorlar, kolonda basınç arttığında, kolon duvarındaki zayıf noktaların itilmesi ile divertikül oluştuğunu sanmaktadır.
Genelde, yeterli lif (selülozlu gıdalar) alınarak beslenildiğinde, dışkı da hacimli olur ve kolon içinde rahatça ilerleyebilir. Eğer beslenme biçimi liften yoksunsa, hacimsiz ve sert dışkıyı ilerletmek için kolon normalden daha fazla basınç uygulamak zorunda kalır. Ayrıca az lifli beslenme dışkının bağırsakta kalma süresini de arttırarak, basıncın artmasına neden olabilir.
Damarlar iç duvara kan sağlayabilmek için bağırsak duvarındaki kas tabakalarının içinden geçerler, kolondaki bu zayıf noktaları iten yüksek basınç keselerin oluşmasına neden olabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Çoğu kişide belirti görülmez. Divertiküloz, belirtiler görülmeden (eğer görülürse) yıllar önce gelişmiş olabilir. Bazı kişilerde zamanla keselerde enfeksiyon gelişebilir (divertikülit). Daha fazla bilgi için, Divertikülite bakınız.
Ağrılı divertiküler hastalığının belirtileri, hassas bağırsak sendromu (IBS) belirtileri ile aynıdır. Bunlar, ateş ya da herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmaksızın ishal, karında kramp ve ağrıdır. IBS’nin belirtileri için Hassas Bağırsak Sendromu (IBS) başlığına bakınız.
Teşhisi
Teşhis
Pek çok durumda, divertiküloz başka bir sağlık sorununun nedenini bulmaya çalışırken yapılan, baryumlu lavman röntgeni ya da kolonoskopi gibi testler ya da taramalar esnasında farkedilir.
Tedavisi
Tedavi
Eğer sizde divertiküloz varsa, yüksek lifli beslenmeniz ve kabızlığı önlemek için bol su içmeniz gerekmektedir. Daha fazla tam tahıllı besinler, lifli sebzeler ve meyveler yemeye gayret edin. Citrucel, Fibercon ve Metamucil gibi lif takviyeleri de alabilirsiniz. Bu tedavi yeni keselerin (divertikül) oluşumunu önleyebilir ve divertikülit gelişme riskini düşürebilir.
Ağrılı divertiküler hastalıkların tedavisinde diyetinize lifli gıdalar eklenir ve gaz, ağrı ya da diğer belirtilerin görülmesine neden olan yiyecekler diyetinizden çıkarılır. Tedavi, irritabl bağırsak sendromunun (IBS) tedavisi ile aynıdır. Çünkü bu sorunun görüldüğü kişilerin çoğunda IBS de görülmektedir. IBS’nin tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Irrıtabl Bağırsak Sendromu (IBS) başlığına bakınız.
Önleme
Önlem
Yüksek lifli gıdalar tüketmek, bol sıvı almak ve egzersiz yapmak divertikülozu önlemeye yardımcı olabilir.
Rektumda Yabancı Cisim
Hipotiroitizm (Tiroit Bezi Tembelliği)
Kabızlık
Hipopitüitarizm (Hipofiz Faaliyetinin Azalması)
Bağırsak Tıkanması