CREST Sendromu sistemik sklerodermanın (veya sistematik skleroz) bir türüdür ve vücudun bağ dokularına saldıran süreğen, ilerleyici bir otoimmün hastalıktır. CREST Sendromu vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir. CREST adı, bu hastalığın işareti olan ve deriyi; kasları, sindirim sistemini, diğer organları ve damarları etkileyen sağlık sorunlarının İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.
CREST Sendromunun gerçek nedeni bilinmemektedir ancak otoimmün hastalıkları olarak sınıflandırılmaktadır. CREST Sendromu gibi otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi sağlıklı dokuları vücuda giren yabancı ve olası tehlikeli istilacılar olarak algılar ve onlara saldırır. Bu süreç, deri, damar ve diğer organlar gibi pek çok vücut sistemini ciddi bir biçimde etkileyebilecek olan kolajen denilen proteinin aşırı üretilmesi ve doku sertleşmesi ile sonuçlanır.
CREST Sendromu nadir görülür ancak Afrikalı-Amerikalılarda Beyazlara nazaran daha yaygın olarak gelişir Ayrıca CREST Sendromu erkeklere nazaran kadınlarda daha yaygındır.
CREST Sendromunun belirtileri hafif, orta şiddetli ya da şiddetli olabilir. Tipik belirtiler el ve ayak parmaklarında solgunluk, soğukluk, şişme ve hissizlik ile el ve ayak derisinde kalınlaşmadır. CREST Sendromu ile oluşabilecek ciddi belirtiler ve komplikasyonlar ise yutkunma güçlüğü, böbrek hasarı, hipertansiyon ve anormal ve düzensiz kalp ritmidir. Belirtilerle ilgili daha fazla ayrıntı için, CREST Sendromunun belirtilerine bakınız.
CREST Sendromu teşhisi yapabilmek için öncelikle, belirtiler de dahil tıbbi geçmiş eksiksiz biçimde öğrenilir, ardından deri odaklı bir fiziksel muayene yapılır. Sklerodermada vücudun ürettiği antikorları ölçebilmek için yapılan kan testi tanı koydurucu testlerdendir. Ayrıca biyopsi de yapılabilir. Biyopside laboratuarda mikroskop ile etkilenmiş dokudaki kolojen miktarının aşırı olup olmadığı incelenir. Ayrıca CREST Sendromunun derecesine karar verebilmek ve komplikasyon gelişip gelişmediğini anlayabilmek için kişinin genel sağlık durumunun değerlendirecek olan başka testler de yapılır.
Bazı belirtiler, romatoid artrit gibi diğer sağlık sorunları ile ilişkili olabileceğinden CREST Sendromu tanısı gözden kaçabilir ya da tanı konması gecikebilir. Yanlış tanı hakkında daha fazla bilgi almak için CREST Sendromunda yanlış tanıya bakınız.
CREST Sendromunun tedavisi belirtilerin şiddetine, komplikasyonun varlığına, kişinin yaşına, sağlık geçmişine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç, yaşam tarzı değişimi, fizik tedavi ve egzersiz birleştirilerek bir tedavi uygulanabilir.
Riskleri Neler Arttırır
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Aşil Tendonu Yırtılması
Crohn Hastalığı
Ayak Bileği Burkulması
Stres (Gerilim) Kırıkları
Psöriyatik Artrit